Kişisel Gelişim

Gazlı İçecekler

GAZLI İÇECEKLER

Gazlı içeceklere dikkat! İngiliz The Independent gazetesi haberine göre gazlı içecekler ve bisküvi gibi hazır gıdalarda koruyucu madde olarak kullanılan sodyum benzoat (E211) adlı kimyasal madde çocuk sağlığına zarar veriyor. İngiltere’deki Sheffield Üniversitesi’nin 1999’dan bu yana yürüttüğü araştırmaya göre, E211 insan hücresinin ‘makine dairesi’ olarak bilinen mitokondria bölümünde kalıcı DNA hasarlarına yol açıyor. Hücrelerde meydana gelen bozukluklar, çocukların yetişkin olduklarında siroza ve Parkinson hastalığına yakalanması riskini artırıyor. Araştırmayı yapan moleküler biyoloji uzmanı Profesör Peter Piper, "Sodyum benzoat, içeceklerdeki C Vitanimi ile birleştiğinde kimi zaman ortaya benzene adlı kimyasal enzim ortaya çıkıyor. Benzene kansere yakalanma riskini tetikliyor" uyarısını yaptı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2000 yılında yayınladığı raporda E211 için "güvenli" ifadesini kullandı. Ancak DSÖ, "Bu görüşü destekleyen bilimsel veriler sınırlıdır" notunu raporun altına düşm...Devamını Oku »

Sağlıklı Fast-Food

SAĞLIKLI FAST-FOOD

Sağlıklı fast-food rehberi AA muhabirinin CNN’in internet sitesinde yer alan ve Mayo Clinic tarafından hazırlanan rapordan derlediği bilgilere göre, fast food yeme alışkanlığından vazgeçemeyenler, menülerinde ufak değişiklikler yaparak, "daha sağlıklı" beslenme konusunda ilk adımlarını atabiliyorlar. Rapora göre, mönüye dahil olan içecek ile yan ürün olarak kabul edilen salata ya da tatlının türü ya da boyutunda yapılacak değişiklikler, kişinin bir öğünde yüzlerce kalori "kar etmesini" sağlıyor. Bir öğünün hem hızlı hem de sağlıklılığının, zor bir olasılık olduğu vurgulanan raporda, dikkatli yapılan seçimlerle kilo verme ya da kilo kontrol programları uygulayanların da fast food restoranlara gidebilecekleri kaydedildi. Raporda, sağlıklı beslenme kaygısı taşıyan, ancak "fast food"dan vazgeçemeyen kişilere altı başlık altında çeşitli öneriler sunuluyor. Bu öneriler, şöyle sıralanıyor: Porsiyonları küçük tutmak: Eğer gittiğiniz fast food restoran birden fazla boyut seçeneğine sahipse ön...Devamını Oku »

Sağlıklı Ses

SAĞLIKLI SES

Sağlıklı bir ses için on öneri! Sesiniz sizin dış dünyadaki büyük elçiniz onu korumanız gerekir. İşte Michigan Üniversitesi’nden Dr. Norman Hogikyan’ın tavsiyeleri: Bazı insanlar vücutlarının şekle girmesi için jimnastik salonlarında saatlerce vakit geçiriyorlar. Peki ya sesimiz? Ancak şarkıcılardan ya da aktörlerden başka hiç kimse için ses önemli değil mi? Michigan Üniversitesi Sağlık Sistemi’nden Dr. Norman Hogikyan ve çalışma arkadaşları herkesin ses sağlığına dikkat göstermesi gerektiğini söylüyor. Hogikyan, kişinin sesinin dış dünyadaki büyük elçisi olduğunu söylüyor ve sesin insanın kişiliğini ve duygularını yansıttığını belirtiyor. Insanların sizin sesinize göre sizi değerlendiğini söyleyen Hogikyan bunun için ses sağlığının önemine vurguda bulunuyor. İşte Hogikyan ve çalışma arkadaşlarının ses sağlığı için yapılmasını önerdiği tavsiyeler: Bedeninizin su oranını korumak için su için ve alkol ve kahveden uzak durun. Ses telleri çok çabuk titreşir ancak su miktarı ayarı...Devamını Oku »

Sigaradan Daha Zararlı Yiyecekler

SİGARADAN DAHA ZARARLI YİYECEKLER

Sigara kadar zararlı yiyecekler Harvard Üniversitesi hamburger, patates kızartması, gofret ve cips gibi ürünlerde kullanılan doymuş yağlarla ilgili şok rapor yayınladı. Dünyanın en saygın tıp kurumlarından Harvard Üniversitesi hamburger, patates kızartması, gofret ve cips gibi gıda ürünlerinde kullanılan doymuş yağ ve trans yağlar (hidrojenize) hakkında “Obezite, kanser ve kalp rahatsızlıklarını tetikliyorlar. Sigara kadar zararlılar” uyarısını yaptı. McDonald’s, Frito-Lay, Starbucks, Kentucky Fried Chicken ve Kraft gibi gıda devleri teker teker geri adım atıp ürünlerinde doymuş ve trans yağ kullanmayacaklarını açıkladı. Örneğin Pepsi Co’ya bağlı olan 10 milyar dolar pazar değerine sahip Frito-Lay, ABD’de Ruffles, Lays ve Doritos markaları altında satılan patates cipslerindeki trans-yağ oranını sıfıra indirdi. Frito-Lay yayınladığı açıklamada “Ürünlerimizde kullanılan doymuş yağ oranını da yüzde 80 azaltıyoruz. Aynı lezzeti koruyacağız ve Amerikalılar’ın yılda 30 ...Devamını Oku »

Ölüm ;Trans Yağları

ÖLÜM ;TRANS YAĞLARI

Türkler ikinci sınıf insan mı? McDonalds ve FritoLay gibi gıda devleri, Türkiye’de ucuz yağa devam ettikleri gibi, paketlere de üç beş bilgi yazmakla yetiniyor. Danimarka, Kanada ve ABD’nin New York kentinde, gıda ürünlerinde kalp sağlığına karşı en zararlı yağ türü olan trans yağların kullanımı yasaklanıyor. McDonalds, Kentucky Fried Chicken, FritoLay gibi uluslararası fast food devleri, ABD ve Kanada gibi gelişmiş ülkelerde satılan ürünlerinde trans yağ kullanımına son verecekleri duyurdu. FritoLay patates cipslerinde yine kalp sağlığına zararlı olan doymuş yağ kullanımını azaltacağını açıkladı. Ancak bu şirketlerden hiçbiri, Harvard Üniversitesi tarafından “Sigara kadar zararlı” olarak yorumlanan trans yağ kullanımına Türkiye’de son verilmesi için bir adım atmadı. Daha da önemlisi, Türkiye’de satılan gıda ürünlerde ne kadar trans yağ, doymuş yağ ve tuz kullandıklarını açıklamıyorlar. Türk tüketiciler bir gıda ürünü satın aldıklarında, içinde ne kadar zararlı yağ olduğunu öğrenemiy...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100
Yukarı Çık