Beyin

Beyin Göçü Nedir?

 Beyin Göçü Nedir?

Beyin göçü; az gelişmiş veya gelişmekte olan bir ülkedeki iyi eğitimli, düşünen, üreten, kalifiye, nitelikli, seçkin, profesyonel ve yetenekli işgücünün araştırma ya da çalışma yapmak amacıyla en verimli dönemlerinde gelişmiş ülkelere gidip geri dönmemeleriyle meydana geliyor. İlk olarak 1960’lı yıllarda beyin göçü başlıyor ve önce doktorlar, mühendisler, sonra da bilim adamları arasında oldukça yaygınlaşıyor. Fakat beyin göçü sadece ülke dışında meydana gelmiyor, ülke içinde meydana gelen beyin göçleri de zaman zaman oluyor. Türkiye’de bu şekilde meydana gelen beyin göçleri genellikle devlet sektöründen özel sektöre doğru oluyor. Mesela öğretim üyelerinin çoğunlukla devlet üniversitelerinden vakıf üniversitelerine doğru akımı veya devlet dairelerinde yetişen elemanların özel sektöre geçişi ülke içinde ortaya çıkan beyin göçlerine en yaygın örnekler. Bununla birlikte İç beyin göçünün ülke açısından pek fazla zararı olmuyor. Ancak dış beyin göçü için aynı şeyi söy...Devamını Oku »

Beyin Gücünüzü Arttıran Besinler

 Beyin Gücünüzü Arttıran Besinler

Beyin ile ilgili minicik bir bilgi paylaşmak istiyorum. Beyin, vücut ağırlığının %1-2 oluşturmakla birlikte istirahat halinde tüketilen toplam oksijenin %20 sini kullanan önemli bir organımızdır. Enerji için beynimize glikoz gerekir. Basitçe söylemek gerekirse beyin yemeyi ve tüketmeyi seviyor. Ancak bunun için akıllı yemek gerekiyor. Akıllı yemek ne anlama gelir? Kaliteli yağlar, antioksidanlar, vitamin, mineral, işlenmemiş karbonhidrat, en saf, işlemden geçmeden tüketilmesi demektir. Az ve sabit miktarlarda olmak şartıyla, beynin iyi performans göstermesi, öğrenme yeteneğini arttırmak ve farkındalığını geliştirmek için bu koşullar gereklidir. MUZ Muz besin değeri yüksek bir meyvedir. Beynin uygun şekilde çalışması için vitaminler, amino asitler, minerallerin önemli bir rolü vardır. İşte Bazıları B6 Vitamini ve Fonksiyonu: Beynin bilisel fonksiyonu gelişimi için gerekli, bellek ve konsan...Devamını Oku »

Hayal Gücü Anlamı

Hayal Gücü Anlamı

Hayal gücü, zihinsel görüntüler oluşturabilme veya birinin zihninin içinde kendiliğinden görüntüler üretebilme yetisidir. Gerek deneyimlere anlam vermeye gerekse bilgiyi anlamaya katkıda bulunur; insanların dünyaya anlam verebilmelerine olanak sağlayan önemli bir yetenektir ve öğrenme sürecinde önemli bir rol oynar HAYAL GÜCÜMÜZÜ GENİŞLETMEK Hayal gücümüzü genişletebilmek için, öncelikle aklımızın sınırlarını genişletmemiz gerek. Nasıl düşünülmesini bildiğinizde hayal gücünüzü genişletmek çok daha kolay olacaktır. Düşünmeyi bilmenin yolu ise eğitimden geçmektedir. Hayal etmek demek, olmayan bir şeyleri düşünmek demektir, yani, hayal+düşünce, ikisi ayrılmaz bir bütündür. Düşünmeyi biliyorsanız hayal etmeyi de rahatlıkla başarabilirsiniz. Yazdığınız zaman unutmazsınız, unutmadığınız zaman, istediğiniz bilgiye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Sanat ile uğraşan insanlar genel anlamda sabırlı ve akıllı insanlardır. Yani düşünmesini bilen insanlardır, grafik...Devamını Oku »

Beyin Gücü Dergisi

BEYİN GÜCÜ DERGİSİ

Sevgilinizle problem yaşadığınızda tepkiniz ne oluyor merak ediyor musunuz? Tek yapmanız gereken aşağıdaki soruya cevap vermek. Yürüyüşe çıktınız. Yanınızda çok sevdiğiniz bir kişi var. Güzel bir ilkbahar günü, havaların hala yanar döner olduğu bir gün. Gökyüzünde küme küme bulutlar var. Siz güneşin okşayıcı tatlı sıcaklığı ile ısınırken yukarılarda sizin hissetmediğiniz bir yüksellikte rüzgarın sizin için hazırladığı güzel bir sürpriz var. Birazdan ne olacağını bilmiyorsunuz. Ama artık merak içinde bekliyorsunuz. Çünki bir şeyler olacak. Aniden yağmur bastırıyor koşsanız bile en yakın saçak altı 10 dakikalık mesafede Aşağıdakilerden hangisini yaparsınız? 1."Daha yakın bir yer bulup yağmur dinene kadar altında beklerim." 2."Yağmurun ne kadar süreceğini bilemiyorum,bu yüzden gideceğim yere kadar koşarım." 3."Şemsiye alabileceğim bir dükkan olup olmadığına bakarım." Hepimizin otomatik tepkileri vardır...Devamını Oku »

Hatırlama Teknikleri

Hatırlama teknikleri

Bütün öğretmenlerle öğrenme özrü olan çocukların anne-babaları, çocuklarının hafızayla ilgili sorunları olduğunu söylerler ve sık sık "Her şeyi unutuyor, ben hatırlatmazsam hiç aklına gelmiyor veya bütün bir hafta boyunca tartışmasını yaptığımız bir şeyden bahsedince, yüzüme bakıyor. Ne konuştuğuma dair en ufak bir ipucu yok aklında..." şeklinde düşüncelerini dile getirip, dert yanarlar. Öyle görülüyor ki, bu tür çocuklar hemen unutuyorlar. Belki hatırlıyorlar, ama olayın tamamını değil. Hafıza, bir insanın aklında tutabildiği birçok şeyden daha fazlasını kapsayan, çok farklı ve karmaşık bir süreçtir. Akılda tutulması gereken şeyi, hatırlama ve hafıza bankanızda depoladığınız bilgiye ulaşma stratejilerini gerektirir. Bazı kişilerin hafızaları ise, mükemmeldir. Yine de birçocuğumuz, hafızamızı etkin ve verimli kullanmayı sağlayacak stratejileri kullanıyoruz. Verilen işin gereklerini ya da bizden istenileni anlama, stratejileri kullanmayı bilme, bu stratejil...Devamını Oku »

1 2 3 4 5
Yukarı Çık