Psikoloji

Bilim Ve Psikoloji

Bilim ve Psikoloji

Bilim ve Psikoloji;nc anlamıyla bilim, toplumsal bir kurum demektir. Toplumsal kurumlar bir toplumda insanların ihtiyalarını karşılamak, bir takım işlevleri yerine getirmek zere oluşturulan rgtlenmeleri ifade eder. Sz gelimi, hukuk bir toplumsal kurumdur, nk insanlar arasındaki ilişkilerde meydana gelen uzlaşmazlıkları zmlemek iin oluşturulmuş rgtlenmeler btndr: Adliye binaları, avukatlar, davalar, yasalar ve ynetmelikler, vb. hukuk kurumunun grntleridir. rneklere sağlık, trafik, eğitim, politika, vb. kurumlar eklenebilir. Bilim de bunlar gibi bir kurumdur. Diğer kurumlar gibi onun da binaları, elemanları, kuralları, rolleri, değerleri, vb. zellikleri vardır. Bilim, niversite veya araştırma kuruluşlarında, bilim adamı veya araştırmacı den...Devamını Oku »

İlişkiler, Psikoterapi Ve Birey Psikolojisi

 İLİŞKİLER, PSİKOTERAPİ VE BİREY PSİKOLOJİSİ

İLİŞKİLER, PSİKOTERAPİ VE BİREY PSİKOLOJİSİ;Psikoterapiye gereksinim duyan insanların nemli bir zelliği de temel gereksinimlerinin doyurulmasında gemişte ya da şu anda bir eksiklik yaşamış-yaşıyor olmalarıdır. Nevroza bir eksiklik hastalığı gzyle bakılabilir. Bu nedenle, sağaltım iin hastanın eksikliğini duyduğu şeyin sağlanması ya da bunu kendi başına sağlayabilmesinin olanaklı kılınması gerekir. Bunu sağlayabilecek olan da diğer insanlar olduğundan terapinin insan ilişkilerine odaklanması gerekir. Ancak bu gerek yanlış bir şekilde aşırı genelleştirilmiştir. Temel gereksinimlerini giderebilmiş ve ağırlıkla gelişime gdlenmiş insanların atışmaya, mutsuzluk, kaygı ve kararsızlığa karşı bağışık oldukları hibir şekilde sylenemez. Byle zamanlarda onlar da yardım aramaya eğilimli olurlar ve insan ilişkileri terapisine ba...Devamını Oku »

Psikolojinin Altdalları

Psikolojinin altdalları

Psikolojinin altdalları;Psikoloji bugn artık birok altdalı olan bir bilimdir. Psikoloji ile ilgili olarak dnyanın en nde gelen kuruluşu olan Amerikan Psikoloji Derneği'nin 50 civarında blm vardır. Bu blmlerden bir kısmı uygulama ile ilgili olmakla birlikte 30'a yakın blm psikolojinin resmen tanınmış alt dalı niteliğindedir. Kuşkusuz henz resmen bu şekilde kurumlaşmamış alt dalların varlığından da sz edilebilir. Psikolojinin alt dallarından bazılarının ilgilendiği konular şunlardır: Deneysel psikoloji, deney yntemini kullanarak psikolojik bilgi retimi ile ilgilenir. Belli başlı konuları arasında algı, tutum, hatırlama, ğrenme sayılabilir. Deneysel psikologların byk bir kısmı psikolojiyi fen bilimlerinin bir altdalı olarak grme eğilimindedir, nk deneysel ynt...Devamını Oku »

Eğitim Psikolojisi

Eğitim psikolojisi

Eğitim psikolojisi;Eğitim psikolojisi eğitim ile psikolojinin kesiştiği alanı ifade eder. Eğitim ortamı bağlamında ğrenme olgusunu ve ğrencinin taşıdığı zellikler ile bu zelliklerin ğrenmeyi nasıl etkilediğini araştırır. ğrenme sreci, ğrenmeyi etkileyen faktrler, ğrencinin gelişimsel zellikleri, ğrencinin bireysel zellikleri, gdlenme, sınıf ynetimi ve sınıf-ii kişiler arası sreler, ğrenme rnlerinin değerlendirilmesi gibi konularla ilgilenir. Bu yzden ğretmenlik formasyonu dersleri arasında yer alır. ğretmenin sınıftaki rolleri eşitlidir. ğretmen bu rolleri yerine getirirken eğitim psikolojisinin verilerinden yararlanabilir. Eğitim psikolojisi, ğretmenin bu rolleri yerine getirmesinde diğer eğitimsel bilimlere gre daha yararlı bir ...Devamını Oku »

Psikolojinin Tarihçesi

 	  Psikolojinin tarihçesi

Psikolojinin tarihesi;İnsanı anlama abasının tarihesi tabii ki olduka eskidir. Ancak, bilimin insanı anlamaya alışmasının, 1879 yılında ilk psikoloji laboratuannın kurulmasıyla başladığı kabul edilir. Wilhelm Wundt'un Almanya'da kurmuş olduğu ilk laboratuar bir dnm noktası olmuştur. O zamandan bu yana, psikolojide bir takım kuram ve ynelimler yer almıştır. Psikolojinin kurulduğu ilk yıllarda yapısalcılık ve işlev-selcilik yaklaşımları yaygındı. Yapısalcılık bilinli dşncelerin nemini vurgular, zihinsel yapıların sınıflandırması ile ilgilenirken; işlevselcilik zihnin işlevleri ve evreye uyum davranışları ile ilgileniyordu. Bilimsel anlamda psikoloji yaklaşımları zellikle 20. yzyılda ortaya ıktı. Bunların başlıcaları davranışılık, psikanaliz, hmanizm (insancıl yaklaşım), bilişsel ...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
Yukarı Çık