Psikoloji

Genç Kız Psikolojisi(Erken Ve Geç Gelişen Kızların Psişik Problemleri)

Genç Kız Psikolojisi(Erken ve Geç Gelişen Kızların Psişik Problemleri)

Erken ve Geç Gelişen Kızların Psişik Problemleri Aynı yaşta ve aynı grup içinde bulunan kızlardan biri, bazen diğerlerine oranla daha erken gelişir. Eğer bu kız, kendine güvenen, grubun sevilen ve beğenilen bir üyesiyse, çoğunlukla arkadaşları arasında aranılan ve beğenilen kişi olmayı sürdürür. Hatta bazen kümenin en önde gelen kişisi, lideri haline gelebilir. Ancak çoğu kez, bu böyle olmaz. Erken gelişen kız, yaşça ve psişik açıdan ne kadar uygun olursa olsun, bulunduğu grup içindeki arkadaşları tarafından, yabancılaşan biri olarak görülmeye başlar. Gelişen fiziği ve kadınlaşan çizgileri, onun arkadaşları tarafından kabul edilmesini güçleştirir. Böyle bir kız, karma öğrenim yapan bir okulda okumaktaysa, gelişim açısından kendinden çok geride kalan erkek arkadaşları arasında da çekinilen, yabancılaşan bir kişi olarak görülmeye başlar. Yanına daha az yaklaşılır, daha az konuşulur, daha az şakalaşılır ve daha ölçü...Devamını Oku »

Genç Kız Psikolojisi(Adet Halinde Bozukluklar)

Genç Kız Psikolojisi(Adet Halinde Bozukluklar)

Adet Halinde Bozukluklar Genç kızlarda adet görme durumlarında çeşitli bozukluklar görülebilir, ilk adetlerdeki düzensizlikler normaldir. Bunlar sonradan düzelir. Ancak dikkat edilmesi gereken haller de vardır. Onları şöyle sıralayabiliriz: a. Adet Kanının Gelmemesi Kızlar ortalama olarak on dört yaşlarında ilk adetlerini görürler. Bu bazen normal sebeplerle gecikebilir. On sekiz yirmi yaşına geldikleri halde adet görmeyen kızlar vardır. Adet, kimi kızlarda kalıtıma bağlı olarak geç gerçekleşir. Öyle ki, o ailenin tüm kadınlarında geç adet görme bir gelenek gibidir. Bununla beraber bazen psişik, hormonal veya biyolojik bir problemden kaynaklanan adet görememe durumları olabilmektedir. Döl yolunun tıkalı oluşu, rahimdeki organik bozukluklar ve urlar bu gecikmeye sebep olabilir. Hormonal yetersizlik sebebiyle ilerleyen yaşa rağmen çocukluk döneminde saplanı...Devamını Oku »

Genç Kız Psikolojisi(Bedensel Gelişmenin Psişik Yapıya Etkileri)

Genç Kız Psikolojisi(Bedensel Gelişmenin Psişik Yapıya Etkileri)

Bedensel Gelişmenin Psişik Yapıya Etkileri Kız çocukla genç kız arasındaki en önemli biyolojik fark, birincinin çocuk yapma imkanından yoksunluğu, diğerininse bu imkana sahip oluşudur. Çocukluktan genç kızlığa geçişte, belirli bir süreç içinde boy uzar, kalçalar genişler. Göğüsler irileşir, cinsel olgunluğa erişilir. Sonuçta, fizik ve fizyolojik açıdan erişilebilecek en üst noktaya varılır. Ancak bütün bu gelişmeler adeta tek bir amacı, çocuk yapabilmeyi gerçekleştirebilmek için bir araya gelmiş gibidir. Hormonların etkisiyle fizikte oluşan çeşitli gelişmelerin en önemli neticesi budur. Bu gelişmeler oluşmadan önce kız, sadece bir çocuklu. Hâlbuki şimdi, bir dişi olmak karşı cinsin ilgisini çekme ve geleceğin annesi olabilme niteliğine sahiptir. Genç kızın fizik yapısındaki gelişmeler, onu yalnızca doğanın verdiği göreve hazırlamakla kalmaz, karakterinde de önemli değişimler oluşturur. Yani, beden yapısındaki gel...Devamını Oku »

Genç Kız Psikolojisi(Adetten Kesilme)

Genç Kız Psikolojisi(Adetten Kesilme)

Adetten Kesilme Aybaşı hali, normal olarak 45-50 yaşlarında biter. Buna, adetten kesilme ya da menopoz denir. Çoğunlukla kırk beş yaşlarından sonra, yumurtalık bezleri anotomik ve fizyolojik açıdan üretkenliğini kaybetmeye başlar. Buna bağlı olarak cinsel bezler, normalin altında etkinlik gösterir. Bütün salgıbezlerinin düzenleyicisi olan hipofiz, bu noksanlığı gidermek için kana, cinsiyet bezlerim kamçılayıcı bir hormon bırakır. Bu durumda cinsel bezler, aşırı zorlamayla normalin üstünde bir etkinlik gösterir. Bu sayede adetten kesilme, başladığı gibi birden olmaz. Azalmalar, artışlar ve kesilip yeniden gelmelerle bir-iki yıl, bazen de daha uzun zaman alır. Bütün bu düzensizlikler, çocuk yapma yetisinin yitirilmesi ve cinsel bezlerin yaşlanması demek olan adetten kesilme, kadında bazı fizyolojik arazlarla birlikte ruhsal gerilim ve bozukluklar oluşturur. Ani sıcaklık duyma durumları, deride geçici kızarıklıklar, kalp ça...Devamını Oku »

Genç Kız Psikolojisi(Adet Görmenin Psişik Etkileri)

Genç Kız Psikolojisi(Adet Görmenin Psişik Etkileri)

Adet Görmenin Psişik Etkileri Kız çocukların adet görmeye hazırlanmaları; toplumdan topluma, aynı toplumun değişik bölümlerinde ve aileden aileye büyük farklar gösterir. Yapılan çeşitli inceleme ve araştırmalar, bu konudaki çok yönlü tutumların, genç kızların adet görme meselesi karşısında gösterdikleri tepkilerdeki farkların kaynağı olduğunu ortaya koymuştur. Bir kız, adet görme olayına hiç de hazırlıklı olmadığı, kendini çok zor ve utanç verici durumda bırakan şekilde yaşayabilir. Bilgisizliği sebebiyle, içinden gelen bu kan karşısında büyük bir korkuya kapılabilir. Bir başkası, ilk adeti çok elverişli bir ortamda, bu anı bekler ve isterken görebilir. Öyle ki, bu an onun için bir sevinç ve övünç günü olur. Peter Blos bu konuda şunları ileri sürer: "Buluğ çağında algılanan duyumların ve yaşanan olayların yorumlanması, büyük ölçüde çocukluğun ilk yıllarındaki yaşamın ve edinilen tecrübelerin etkisine bağ...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
Yukarı Çık