Hızlı Okuma

Kendi Kendine Etkin Hızlı Okuma

Kendi Kendine Etkin Hızlı Okuma

Hızlı okumak için öncelikle okumayı yavaşlatan etmenleri bilmek gerekir. Okumayı yavaşlatan etmenler okuduğunu anlamaya çalışmaktır. Kelime kelime okumak cümleyi anlamaya çalışmak hızınızı düşürecektir. Bunun yerine cümlelere değil de konunun bütününe odaklanmanız okumanızı hızlandırır. Okuduğunuz metin ile gözünüz arasındaki mesafeyi iyi ayarlamalısınız fazla yakın tutmak da fazla uzak tutmakta okuma hızınızı düşürecektir deneme yanılma yöntemi ile mesafeyi ayarlayabilirsiniz ama önemli olan sayfaya dik açıdan bakmaktır. Bazı insanlar sesli okuduğu zaman daha çok anladığını söyler. Ancak bu beyni gereksiz yere işgal etmekten başka birey değildir. Gözleriniz okur beyne iletir aynı zamanda sesli okuduğunuz için kulağınızda duyduklarını beyne iletir. Okumaya başlamadan önce sayfaları karıştırın okuyacağınız metin ile ilgili ön kanıyı koyun bu size metinden çıkaracağınız anlamı şekillendirmekte kolaylık sağlar. Esnek bir okuyucu, okuduğu yazının içeriğine göre okuma hızını ayar...Devamını Oku »

Anlayarak Hızlı Okuma Eğitimleri

Anlayarak Hızlı Okuma Eğitimleri

Hızlı okumanın ilk öncüleri İngilizlerdir. 2. Dünya Savaşı sırasında Almanya tarafından bombardıman altında tutulan İngiltere, gözcülerinin Alman uçaklarını daha erken tanıyabilmesi için “takistoskop” adı verilen bir cihaz geliştirdi. Bu cihazla yapılan göz egzersizleri sonucunda, gözün gördüğü nesneleri daha hızlı algılayabilmesi ve beyne daha hızlı iletmesidir. Amerikalıların çok ilgisini çekti ve hızlı okuma konusunda bu bilgiden yararlanmaya karar vermelerini sağladı. Hızlı okuma tekniklerinin gözü ilgilendiren yönü üzerindeki çalışmalar, daha da eskilere uzanır. XIX. yüzyılda Sarbonne’da göz hekimliği laboratuar yönetmeni Emile Javal’in "gözün okuma işlemi sırasında sıçramalarla hareket ettiği ve duraklamalar sırasında gördüğü" konusundaki çalışmalarını biliyoruz. Hızlı okuma teknikleri sayesinde insanların normalden en az 2-3 kat daha hızlı okuyabildiği ortaya çıkınca, bu konu üzerine hızlı okuma kursları açılmaya başlandı. İlk olarak Amerika’daki üniv...Devamını Oku »

Hızlı Okuma Teknikleri Uzmanı

 Hızlı Okuma Teknikleri Uzmanı

Yirminci yüz yılda ilim ve teknolojide büyük gelişmeler oldu. Yirminci yüzyılın ikinci yarısından sonra da bilgisayar hayatin her safhasında devreye girdi. Bilgi çağı ve bilgi toplumu kavramı ortaya çıktı. Bilgi toplumu oluşturmanın yolu da, okumaktan geçiyordu. Yapılan araştırmalarda bilginin en az yüzde sekseninin okuyarak elde ettiği tespit ediliyordu. Hızlı okuma; gözümüzün kaslarını eğitmeyi, gözümüzün çevik görmesini, görme alanını genişletmeyi, okurken satırların üstünde serseri gibi dolaşan gözümüze daha etkin bir şekilde ritim kazandırmayı ve bütün bunlar ile görme ile algılama arasında uyum sağlamayı amaçlar. Önemli olan hızlı okumak değildir, ışık hızında da okuyabilirsiniz isterseniz. Hiçbir anlamı olmaz. Bu eğitimde temel amaç daha hızlı ve etkin görme, bunu yanında da algılamadır. Kısacası anlayarak hızlı okuma eğitimi ile görsel algılama düzeyimizi geliştirerek okuma, algılama, anlama düzeylerimizi yükseltmeyi hedefleyen farklı bir teknik beceridir....Devamını Oku »

Hızlı Okuma Egzersizleri

 Hızlı Okuma Egzersizleri

Hızlı okumayla ilgili herhangi bir bilginiz olmadan hızlı okumaya çalıştıysanız bunu başaramamış ve bu durum sizde hızlı okuma konusunda negatif bir kanı oluşturmuş olabilir. Unutmayalım ki hızlı okuma zamanla geliştirebileceğimiz bir alışkanlıktır. Ayrıca okuma hızı kişiden kişiye değişir. Eğer çok okuyan bir bireyseniz okuma hızınız da doğal olarak yüksektir. Bizim tespitlerimize göre Türkiye’de okuma hızı dakikada 80 ile 250 arasında değişmektedir. Dakikada 250 kelime okuyan da okuduğunu çok iyi anlamaktadır. Burada göstereceğimiz teknikleri uygulayarak dakikada 80 kelime okuyan biri okuma hızını % 100 artırarak dakikada 160 kelimeye, hatta daha da fazlasına çıkarabilir. Dakikada 250 kelime okuyabilen bir arkadaşımızın bile bu çalışmadan sonra okuma hızını artırması mümkündür. Hızlı okuma egzersizleri, zamanımızı okuma ve kavrama açısından oldukça iyi bir şekilde değerlendirebileceğimiz bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Günlük yaşantımız da karşımıza okumamız ve ka...Devamını Oku »

Çocuklar İçin Anlayarak Hızlı Okuma Teknikleri

 Çocuklar için Anlayarak Hızlı Okuma Teknikleri

Hızlı okuma teknikleri mantığı beyni sadece okuma eylemi ile meşgul etmekten geçer. Beyin çok hızlı düşünen harikulade bir organımızdır ve gözün ileteceği bilgiyi beklemek istemez. Göz doğru kullanıldığında beyin bilgileri kavramakta güçlük çekmeyecektir. Beyin yaramaz bir çocuk gibi sürekli meşgul olacak şeyler arayacak ve etraftaki değişimleri fark edecektir. Oysa okuma eyleminde bulunurken hızlı okuma teknikleri uygulanırsa, daha hızlı okuduğumuz sırada beynimiz başka şeyler düşünmeye fırsat bulamayacak ve sadece okuduğumuz yazıya odaklanacaktır. Yavaş okumamızın birinci nedeni gözümüzün görme alanını iyi kullanmamamız yani okurken her kelimeye tek tek bakmamızdır. Bu şekilde normal bir satırı okumak için gözümüzü 8-12 kere hareket ettirmemiz gerekir. Halbuki gözümüzün bir bakışında birden fazla kelimeyi görebildiğimizden aynı uzunluktaki bir kelimeyi 2-3 göz hareketi ile okumamız mümkündür. Günümüzün baş döndürücü temposunda yavaş okuyarak zaman kaybetme lüks...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Yukarı Çık