Kişisel Gelişim

Mevlana'Dan Hikayeler - Nohut Hikayesi

Mevlana'dan Hikayeler - Nohut Hikayesi

Hz. Mevlana canlı cansız bütün varlıkların bir şekilde Allah’a ulaşabileceğini anlatır; yiyecekler de eserlerinde bu şekilde anlatılır. Bunun en güzel örneği olan nohut hikayesi mesnevide aşağıdaki şekilde verilmektedir: "İnanan kişinin belalara uğrayınca çırpınarak kaçması, sabretmemesi, tencerede kaynayan nohudun ve bakla yenecek şeylerin sıçrayıp tencereden çıkmaya savaşmalarına benzer. Bir nohuda bak; tencerede ateşe zebun oldu mu, yukarıya sıçramaya başlar. Tencerede kaynamaya başladı mı nohut, tencerenin üstüne sıçramaya, yüzlerce coşkunluklar göstermeye koyulur. "Niçin beni ateşlere salıyorsun; mademki satın aldın, ne diye beni bu hallere uğratıyor, baş aşağı ediyorsun beni?" der. Ev hanımıysa kepçeyi vurur da "Hayır." der, "Ateşten sıçrayıp kaçmaya kalkışma; bir güzelce kayna. Seni istemediğimden, sevmediğimden kaynatmıyorum ki; bir tat tuz elde edesin de Gıda haline gelesin, cana karışasın diy...Devamını Oku »

Mevlana'Dan Kişisel Gelişim

Mevlana'dan Kişisel Gelişim

Mevlana eserlerinde günümüzde kişisel gelişim bağlamında ele alınan birçok konuda güncelliğini hiç yitirmeyen çarpıcı görüş ve düşünceler ileri sürmüştür. Bu yazıda, kişisel gelişimin en popüler konularından düşünce gücü üzerine Mevlana’nın düşüncelerinden hareketle bazı değerlendirmelerimizi paylaşmak isterim. İşte bu konuda Mevlana’nın ölümsüz eseri Mesnevi’den birkaç değerli düşünce incisi: * “Ey kardeş! Sen ancak bir düşünceden ibaretsin. Ondan başka neyin varsa, kemiktir, ettir.Eğer düşüncen, manevi varlığın gül ise, sen de gül bahçesisin; diken isen küllüğe atılacak odun gibisin.” * “Şu sonsuz, sayısız halka dikkatle bak, hepsi bir düşünceye dalmış, yeryüzünde sel gibi akıp gitmekte.” * “Düşüncelerden sakın. İnsan gönlü ormana benzer; ormanda aslan gibi de, yaban eşeği gibi de düşünceler bulunur.” * “Her gün bir eve nasıl bir misafir gelirse, senin gönül evine de her an bir düşünce, aziz bir misafir gibi gelir, konar.” ...Devamını Oku »

Etkili Dinlemenin Sırları

Etkili Dinlemenin Sırları

Dinlemenin aslında ne kadar önemli olduğunu hiç düşündünüz mü? Uyumadığımız zamanın yüzde 80′ini iletişim kurarak, bunun yüzde 45′ini de başkalarını dinleyerek geçiriyoruz. Dinleme sizce nedir? Karşınızdaki konuşuğu sırada beklerken yaptığınız şey mi? Dinleme sessiz kalmak ve duymaktan çok öte bir şeydir. Dinleme konusunda uzman Dr. Lyman K Steil dinlemenin dört aşamadan olan bir süreç olduğunu söylüyor. Önce mesajı duyarız, yorumlarız, değerlendiririz ve cevap veririz. Araştırmalar gösteriyor ki birçoğumuz söylenenlerin yaklaşık olarak yüzde 50′sini anlıyor, değerlendiriyor ve aklında tutuyor. İki gün sonra ise bunların sadece yarısını hatırlıyoruz. Yani sonuç olarak söylenenlerin sadece yüzde 25′ini idrak edip akılda tutuyoruz. İş yaşamında verimli dinlememe hem maddi hem manevi zararlara yol açabiliyor. Yanlış dinleme yüzünden kaybedilen zamanı ve tekrar yapılan işleri düşünün. İlişkide olduğumuz insanları verimli bir şekilde dinlememe ya da dinlemey...Devamını Oku »

Bir Dahi Nasıl Yetiştirilir?

Bir Dahi Nasıl Yetiştirilir?

DEHA ya da bu yeteneğe sahip olma anlamına gelen dahilik, her zaman ilgi çekici bir konu olmuştur. Son yıllarda kişisel gelişim düşünce ve pratiklerinin artışıyla söz konusu ilgi, çok daha yüksek boyutlara ulaştı. Kişisel gelişim ve özelde NLP’nin başarılı insanların hayatlarını model alma veya modelleme teorisini benimsemesi, ister istemez, dahilerin de modellenmesini gündeme getirdi. Buna göre, eğer dahilerin davranış ve düşünce kalıplarını deşifre edilebilir ve bunları taklit edilebilirseniz, siz de bir dahi olabilirsiniz. Bu bakış açısının faydalı ya da faydasız olduğu ayrı bir konu ama, kendi içinde çelişik durduğu rahatlıkla söylenebilir. Zira dahilik ya da deha, ‘normal’ algısından hareketle, daha doğrusu ‘normal’e göre tanımlanmış bir kavramdır; ve ama dahilik normal üstü bir düzeye işaret eder. Yani, çok az sayıda insanda bulunuyor olması gerekir. O zaman dahiler nasıl taklit edilebilir? Belki buradaki çelişkiyi uzlaştır...Devamını Oku »

Çözüm Odaklı Olmak

Çözüm Odaklı Olmak

Düsünmek dedigimiz sey aslında bir dizi soru sorup cevaplamak… Bizim aslında her an yaptıgımız sey sorular sorup, o soruların cevabını beklemek yada aramak. O halde, yasamımızın kalitesini arttırmak istiyorsak kendi kendimize sormayı adet edindigimiz soruları degistirmek zorundayız. Yapılan arastırmalarda basarılı gözüken insanla basarısız insanlar arasındaki fark; Basarılı insanların daha iyi sorular sormaları, dolayısıyla daha iyi cevaplar almaları. Aynı zamanda insanların yasam kalitelerindeki fark, sürekli sordukları sorular arasındaki farktan gelir. Özürlü insanların güçlü sorular sorarak belli alanlarda uzmanlasarak, saglıklı insanlardan çok daha basarılı sonuçlar elde ettiklerini görmüssünüzdür. Neden ben tanrım? Ne yararı var? Denemeye ne gerek var? sorularını sormak yerine, bu durumu nasıl kullanabilirim? Beni sınırlıyormus gibi gözüken özrüme ragmen, baskalarının hayatlarına nasıl katkıda bulunabilirim? sorularını sordukları için sınırlarını asarak...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100
Yukarı Çık