Kişisel Gelişim

Renklerin Dili Ve Anlamları

Renklerin Dili ve Anlamları

RENKLERİN DİLİ VE ANLAMI Renkler hayatımızın parçası. Peki renklerin hayatımızı nasıl etkilediğini biliyor musunuz? Renk seçiminin kimi zaman karakterimizi yansıttığından ya da seçtiğimiz rengin bize olumlu ve olumsuz etkileri olduğundan haberiniz var mı? KIRMIZI : Bu renk canlılık ve dinamizmle ilgili bir renktir. Mutluluğu temsil eder. Kırmızı renk, fiziksel olarak; ataklığı, canlılığı ve duygusal bağlamda; bir işi sonuna kadar götüren azmi ve kararlılığı gösterir. İştah açar. O yüzden dünyadaki gıda firmalarının çoğu logosunda kırmızıyı kullanır. Kırmızı tansiyonu yükseltir, kan akışını hızlandırır. Yanlış bir inanış vardır; boğaların kırmızıya saldırdığı sanılır. Oysa boğalar renk körüdür. Kırmızıya değil, kendilerine sallanan koyu renkli beze saldırır. YEŞİL : Duygusal olarak bizi en çok etkileyen bir ...Devamını Oku »

Düşünmeyi Öğrenmek

Düşünmeyi Öğrenmek

Aklın sınırlarını genişletmek ve bir problem için yaratıcı çözüm geliştirmek için nasıl düşünüleceğini kısacası düşünmeyi bilmek gerekir. Düşünmeyi bilmek, iyi bir eğitimin öğrencilere kazandırdığı bir beceri olmalıdır. Düşünme becerimiz, yeni bilgiyi ne kadar iyi alabilmemiz ve işleyebilmemiz üzerinde etkilidir. (Shalawaÿ, L.1997, s: 117) Bu becerinin geliştirilebilmesi için sınıfta kullanılan zamanın bir bölümü öğrencilere bir konuyu sadece hatırlamaları için değil, bunun nedenini sorgulamaları ve düşünmelerini sağlamak için kullanılmalıdır. Özellikle zor öğrenen öğrencilerin bu zamana daha fazla ihtiyacı vardır. BUNU NASIL SAĞLARIZ ? DÜŞÜNME ATMOSFERİ YARATARAK Her konuda olduğu gibi düşünmeyi öğrenmek de bu konu üzerinde pratik yapmayı gerektirir. Bazı eğitimciler düşünme atmosferi yaratmak için aşağıdaki önerilerde bulunmaktadırlar. 1. Düşünme üzerinde kendi düşüncenizi gözden geçirin. 2. Yanlış bir inanç olan "zeki çocuklar düşünür" ...Devamını Oku »

Kişisel Gelişim Ve Olumlamalar

Kişisel Gelişim ve Olumlamalar

Olumlayıcı ifadelerin etkisini, gerçekleri ve şu sözlerin ardında yatan anlamı nasıl anladığınız belirler: "Dilekte bulunurken boş tekrarlar kullanmayın." Bundan dolayı, olumlayıcı ifadenizin gücü, belirlenmiş olan olumlamaların zekice uygulanmasına dayanır. Örneğin, küçük bir çocuğun tahtada üç ile üçü toplayıp yedi diye yazdığını düşünün. Öğretmen matematiksel bir kesinlikle üç ve üçün toplamının altı ettiğini olumlar ve çocuk da buna göre rakamı değiştirir ve altı yazar. Üç ile üçün toplamını altı yapan, öğretmenin ifadesi değildir, çünkü bu zaten matematiksel bir gerçektir. Bu matematiksel gerçek, çocuğun tahtadaki rakamı değiştirmesini sağlamıştır. Hasta olmak anormal, sağlıklı olmak normaldir. Sağlık sizin yaşam gerçeğinizdir. Siz kendiniz ve başkaları için sağlık, uyum ve huzur gibi olumlamalar yapacaksınız ve bunların varlığınızın evrensel ilkeleri olduğunu anladığınız an, olumladığınız anlayış ve inanca dayanarak bilinçaltınızdaki olumsuz modeller yeniden düzenlenecektir...Devamını Oku »

Kendini Tanımak

Kendini Tanımak

Neden doğrudan soramayız? İnsanı tanımak bir sanattır. Sosyal bir varlık olarak hepimiz kendi çerçevemizden bu sanatı icra etmek zorundayız. İnsan zihni çatışmalardan, incinmekten, güvensizlikten, korkulardan, pişmanlıklardan, kızgınlıklardan kurtulmak için çok karmaşık ve dolambaçlı yollar benimser ve geliştirir. İstediklerimizin arzularımızın yanı sıra günlük hayatın basit konularında bile çoğu zaman bu karmaşık iletişim ve hedefe varma sürecini yaşarız. Hatta küçük şeylerde bile insanlara doğrudan yaklaşmaktan kaçınırız. Kaçındıklarımız birinci dereceden yakınlarımız, annemiz, babamız, eşimiz kardeşimiz, yakın bir arkadaşımız, bir meslektaşımız veya bir astımız yada üstümüz olabilir. Doğrudan soramamamızın en temel nedenlerinden biri ret edilme riskidir eğer red edilirsek bize doğrudan sorduğumuz soruya hayır cevabını alırsak bilinç altımız ve öğrendiğimiz toplumsal kurallar bunu dünyanın sonu gibi algılamamızı sağlar. Ama direk sormadığınız sorunun ret c...Devamını Oku »

Kendinizle Barışık Olmak

Kendinizle Barışık Olmak

Kendinize aşırı eleştirel bir gözle mi bakıyorsunuz? Yoksa küçük kusurlarınızla barışık mısınız? Testimizi çözerek kendinize bu konuda nasıl davrandığınızı görebilirsiniz. 1) Soru :Feci derecede grip olduğunuz bir Cumartesi sabahı ekmek almaya giderken arkadaşınıza rastlıyorsunuz. Ayaküstü konuşurken görünüşünüzle ilgili bir kompliman yapıyor. Ne düşünürsünüz? A-beni motive etmeye çalıştığını düşünürüm B-benimle alay ettiğini düşünürüm 2) Soru :Arkadaşlarınızla birlikte hafta sonu bir yerlere gitmek istiyorsunuz. Bir arkadaşınız saunaya gitmeyi öneriyor. Bu durumda ne yaparsınız? A-süper bir fikir olduğunu düşünür, hemen hazırlıkla başlarım B-berbat bir fikir olduğunu düşünürüm ve gitmem tabii ki 3) Soru :Çekici insanların işlerinin daha kolay ve çabuk yürüdüğüne inanır mısınız? A-hayır B-evet 4) Soru :Bir davette giymek için kıyafet arıyorsunuz ve bir sürü dükkana girip çıktınız bil...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100
Yukarı Çık