Hafıza Eğitimi

Ders Çalışma Tekniği(Hafızayı Kuvvetlendirme)

Ders Çalışma Tekniği(HAFIZAYI KUVVETLENDİRME)

Unutmaya konuya dikkatli eğilmeden, ya da tekrar etmeden kaynaklanmaktadır. O halde hafızayı kuvvetlendirmek için çalışılan konunun üzerine iyi eğilinmesi, dikkatin yoğunlaştırılması ve zamanında düzenli tekrarların yapılması gerekmektedir. Okuyarak hazırlananlarda not tutarak çalışma, notları temize geçme ana fikirleri küçük kartlara yazıp ara ara bakma hem öğrenmeyi hem de hafızada tutmayı kolaylaştırır. Hafızanın güçlenmesi çok tekrarla mümkün olur. Konu adeta ezberlenmiş gibi belleğinize yerleşir. Bu yolla öğrenme ise bilgilerin unutulmasını önler. Hafızayı güçlendirir. Bazı şeyleri ezberlemede zorlanıyorsanız kısaltmaları kullanabilirsiniz. Okullarda kimya derslerinde (H2S04) için söylenen cinsten çağrışım yaptıracak şeyleri kullanabilirsiniz. Öğrenilen şeylerin günlük yaşamınızda kullanılması da hafızanın kuvvetlenmesine yol açar. Siz kendinize göre kolaylaştırıcı yollar bularak öğrenilen bilgilerin hafızanızda yerleşmesini sağlayabilirsiniz. -ALINTI- Ders Çalışma Tekniği(HAFIZAY...Devamını Oku »

Beyin Ve Hafıza( İlişkilendirme)

Beyin ve Hafıza( İlişkilendirme)

İLİŞKİLENDİRME Yeni öğrendiğiniz bilgiler ile daha önceden bildiğiniz bilgiler arasında sürekli bağ kurun. İnsanlar yeni şeyler öğrenirken, bunları önceden bildikleri kalıplara oturtma konusunda güçlü bir eğilime sahiptirler. Çevreden duyu organlarımıza ulaşan enerji, kısa süreli hafızamızda elektrik akımı meydana getirir. Tıpkı güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretildiği gibi. Bu bilgiler, elektrik akımı nedeniyle hafızamızda 10-25 saniye gibi çok kısa bir süre kalır. Bu bilgiyi daha önceki bilgilerimizle ilişkilendiremezsek 10-25 saniye sonra elektrik akımı kaybolur ve hücre eski haline döner. Bu bilgi diğer bilgilerle ilişkilendirilebilirse kalıcı hafızaya yerleşir. Örneğin, size şu anda bu kitabı okumayı bırakıp bir kağıda İtalya’nın haritasını çizin dersem bunu yapabilir misiniz? Eğer bir kez olsun dünya haritasına bakmış olsanız bile İtalya’nın haritasını çizmekte zorlanmazsınız. Peki sizden Danimarka’nın haritasını çizmenizi istersem, bunu başarabilir misiniz? Büyük ihtimall...Devamını Oku »

Beyin Ve Hafıza(Aslında Hiçbir Şeyi Unutmuyoruz)

Beyin ve Hafıza(Aslında Hiçbir Şeyi Unutmuyoruz)

Aslında Hiçbir Şeyi Unutmuyoruz Hafıza ile ilgili şu ana kadar yapılan araştırmalar, geçici hafızaya gelen bilgilerin ilişkilendirme metodu ile bir yere bağlanamaması durumunda bir dakikadan daha az bir süre içinde kaybolup gittiğini varsayıyordu. Ancak bilim adamlarının en son yaptığı deneyler “hiçbir şeyin yok olmadığını” ortaya çıkardı. Öğrendiklerimizin hiç birini unutmamanın ötesinde, bilinçli olarak fark etmediğimiz, dikkat etmediğimiz milyarlarca verinin hafızamızın dipsiz kuyusunda bir yere yerleştiği ve hiçbir şekilde silinip atılmadığı anlaşılmıştır. Mc Gil Üniversitesinden Dr Wilder Penfield, insan hafızasının kapasitesi ve çalışma biçimi ile ilgili bir deney yapar. Deneye katılan gönüllülerin beynini hafif elektrik akımlarıyla uyarır. Acı duymaları söz konusu olmadığından gönüllüleri uyuşturmamış ve bayıltmamıştır. Her uyarıdan sonra Dr Penfield gönüllülere ne hissettiğini, ne hatırladığını, nasıl bir tepki duyduklarını sormuştur. Bu kişiler, geçmiş olayları, sanki şu and...Devamını Oku »

Beyin Ve Hafıza( Hafızanın Kısımları)

Beyin ve Hafıza( Hafızanın Kısımları)

HAFIZANIN KISIMLARI İki çeşit hafıza vardır; uzun dönemli hafıza ve kısa dönemli hafıza. Kısa Dönemli Hafıza: Kısa dönemli hafızaya uğrayan bilgiler en fazla bir dakika sonra buradan silinip atılırlar. Örneğin: Bir toplantıda yeni tanıştığınız bir kişi ismini söylüyor ve siz onunla sohbete devam ederken 15 saniye sonra ismini unutuyorsunuz. Telefon rehberinden aradığınız bir numarayı buldunuz ve ezberinize almak için 3-5 defa zihninizden geçirdiniz. Az sonra numarayı çevirdiniz. Karşı taraftan meşgul sesi geliyor, telefonu kapattınız. Aynı numarayı çevirmek üzere bir dakika sonra tekrar telefonu elinize aldınız. Ama küçük bir sorunla karşı karşıyasınız, “numara ezberinizden silinmiş.” Bu tip olayları siz de yaşıyor musunuz? Endişe edilecek bir durum yok. Bir çok insan, bu şekilde üç beş unutma durumu ile karşılaşınca hemen genelleme yapar ve bütün dünyaya ilan eder “benim hafızam çok kötü.” Oysa yeni tanıştığınız bir kişinin ismini veya bir telefon numarasını 10-15 saniye içinde unutma...Devamını Oku »

Beyin Ve Hafıza(Yaşlandıkça Hafızamız Geriler Mi?)

Beyin ve Hafıza(Yaşlandıkça Hafızamız Geriler mi?)

Yaşlandıkça Hafızamız Geriler mi? “Gençliğimde hafızam çok iyi çalışıyordu, duyduğum hiçbir şeyi unutmuyordum. Ama artık hiçbir şey eskisi gibi değil” şeklindeki yakınmaları çevrenizdeki insanlardan sizler de duymuşsunuzdur. Belki sizin de bu tip şikayetleriniz vardır. Hepimize; zihinsel performansı artırmanın, hafızayı güçlendirmenin, dil öğrenmenin çeşitli yetenek ve becerileri geliştirmenin ancak gençken mümkün olduğu, yaş ilerledikçe de beyin gücümüzün zayıfladığı ve öğrenme kapasitemizin azaldığı öğretildi. Bunun en güçlü kanıtı olarak da hergün binlerce beyin hücremizin ölmesi ve bir daha da yenilerinin gelmemesi gösterildi. Oysa basit bir matematiksel hesapla bunun doğru olmadığını görebiliriz. Beyin hücrelerinin başlangıçtaki toplam sayısı:……………………….. 10,000,000,000 Hergün kaybedilen beyin hücrelerinin sayısı:………..……………….……10,000 1 yılda kaybedilen beyin hücrelerinin sayısı:……………………..……3,650,000 10 yılda kaybedilen beyin hücrelerinin sayısı:…………………….…..36,500,000 70 yılda ka...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Yukarı Çık