Stresin Aşamaları

Stresin Aşamaları

Stresin Aşamaları  

Stres teriminin psikolojik süreçlerine ilk başvuran kişi, yıllarım stresin hayvanlar üzerindeki etkilerin! araştırmaya vermiş, endokrinolog Dr. Hans Selye'dir. Çalışmasına dayanarak, Selye "Genel Adaptasyon Sendromu" adım verdiği üç aşamalı stres modelini geliştirmiştir. Bu modelin. bir organizmanın kronik ya da kaçınılmaz stresle yüz yüze geldiğinde oluşan fazları betimlediğine inanılmaktadır. Selye'ye göre strese yanıtın ilk aşaması dur. Ve bu aşamada hayvan, stres yaratan şeyden kaçmak ya da onunla savaşmak için açık ve etkili ha"alarm reaksiyonu"reketler kazanmaya çalışır. Bu yaygın olarak şöyle tanımlanır; "savaş ya da kaç". Bu reaksiyon, bir sürü stres hormonunun kan akışına pompalanmasıyla sonuçlanan pek çok ve karışık biokimyasal olayı içerir.

Bir sonraki faz "direnç aşaması" olarak adlandırılır. Bu aşama, içerdeki alarm reaksiyonunun stresle başedebilmede eksik kalmasından oluşur. Bu aşama boyunca vücut, kuvvetli bir şekilde stresin saldırısına dayanmaya çalışır; bunun için özel bir metabolik yolda aktivite kazanmaya çalışır ki bu da organizmanın bazı hormonların çevrim seviyesini yüksek tutmaya çalışarak olur.

Stres devam ederse, hayvan stresin son aşamasına girer; "Bitkinlik aşaması". Bu, organizmanın hem mecazi hem de gerçek anlamda pilinin bittiğini gösterir. Bu aşamada fiziksel, duygusal, entelektüel ve kimyasal enerji rezervlerim boşalttığım ve aman vermeyen stres çiğinin altında kaldığım görürüz. Bitkinlik dönemi boyunca, hayvan büyük ihtimalle kronik strese bağlı bir dizi ciddi sağlık problemlerinden dolayı acı çeker.

Bu akademik bakış oldukça basittir:

• Sağlığınıza ve mutluluğunuza zarar vermeden önce, stresle başetmeyi öğrenin.
 

 ALINTI

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık