Kleptomani Daha Çok Kadınlarda Görülüyor

Kleptomani Daha Çok Kadınlarda Görülüyor

Kleptomani Daha Çok Kadınlarda Görülüyor


Kleptomanin, 'çalmaya karşı olan dürtülere karşı direnç gösterememe veya direnç göstermede zorluk yaşamaktır.  Kleptomaninin yaygınlığıyla ilgili kapsamlı çalışmalar bugüne kadar yapılamamıştır. Bu nedenle kleptomaninin toplumdaki yaygınlığının tam olarak bilinememektedir. Kleptomaninin normalden sapan bir davranış olması, günlük işlevselliği olumsuz etkilemesi ve suç oluşturan durumlara meydan vermesi nedeniyle yaygınlığının belirlenmesi güçtür. Çoğu zaman kleptomanik bireylerin yaşadıkları suç ve utanç duyguları nedeniyle kleptomani tanısının konulamamaktadır.  

Davranış ve cinsiyet ilişkisiyle ilgili yapılan çalışmalar ve olgu bildirimleri sonucunda kleptomanin kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüğünün ortaya çıkmıştır ve sonuç olarak kleptomani kadınlarda  2 - 3 kat daha fazla görülmektedir. Kleptomaniklerin sosyal ve mesleki olarak önemli ölçüde yetersizlikler yaşamaktadır. Bu bozukluğu yaşayan bireyler evde veya iş yerlerinde sıklıkla çalma dürtülerinin zamansız ortaya çıkması nedeniyle işlerini odaklanmalarını engelleyen durumlarla karşılaşmaktadırlar. Zaman zaman kleptomanik çalma davranışı nedeniyle işten ayrılmalar veya erken çıkmalar görülebilmekte, bu zorluklar da hastaların yaşam kalitelerini etkilemektedir.

Hırsızlıktan Haz Alıyorlar!


Kleptomanide
çalmaya karşı oluşan dürtüler kişisel kullanım için gereksinilmeyen veya parasal maddi değeri olmayan nesnelere yöneliktir. Kleptomanisi olan bireyler hırsızlık davranışı öncesinde bir gerginlik yaşarlar ve bu gerginlik sürekli artış gösterir. Süreç ilerledikçe ve hırsızlık eylemi oluşunca kleptomanik bireyler eylemden haz alma, doyum sağlama duygusu yaşarlar ve rahatlama süreci başlar. Kleptomanik çalma davranışı gösteren bireyler, adi mağaza hırsızlarından, çalma davranışının kişisel bir kazanç amacıyla yapılmaması ve sadece kendi semptomlarında bir rahatlama hedefi olmasıyla farklılık gösterirler.'

Mağazalar Tehlikede!

Türkiye'de her geçen gün büyük, çok katlı ve çeşitlilik içeren alışveriş merkezleri açılmakta, bu alışveriş yapmak isteyenlerin işlerini kolaylaştırmakta; ancak bir takım sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu tip alışveriş alanlarında gittikçe artan oranlarda hırsızlıklara rastlanmaktadır. Çoğu yakalanamayan bu hırsızlar önemli ölçüde bir ekonomik kayba neden olmaktadırlar. Mağaza hırsızları içerisindeki bir grup, kleptomani nedeniyle hırsızlık yapmaktadırlar. Sonuç olarak kleptomani, tedavisi mümkün bir psikiyatrik bozukluktur ve kleptomanisi olan bireylerin bu durumu gizlemek yerine bir psikiyatriste başvurarak çözüm aramaları en doğru yoldur. 
 

- ALINTI-

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık