Psikiyatristlerle Psikologlar Arasındaki Farkı
"Ha psikiyatrisi ha psikolog, hepside kafa doktoru değil mi? Ne farkları var ki?" Phil problemleri yüzünden yeterince üzgün ve ka faşı karışıkken, bir de hangi doktora gideceğine karar vermiyordu.
Phil bu konuda yalnız değil. Pek çok insan akıl sağlığı ile iligili doktorların arasındaki büyük farkları bilmiyor. Hatta bu konuyla ilgili bilgiçlik taslayanlar bile bir psikologun, bir psikiyatristten farkının tam olarak ne olduğu konusunda emin değillerdir. Oyun parkındaki yaşlı satıcının dediği gibi, "Oyunculara program olmadan hiçbir şey anlatamazsın!" O zaman, akıl sağlığı oyununu "oyunculara" anlatmayı deneyelim.
Tıp fakültesinden mezun olup ilaçla tedavi üzerine önleme, teşhis, akıl ve duygusal bozuklukların tedavisinde çalışan doktorlara psikiyatrist denir. Pek çok doktor (uzmanlığım bir kenara koyarsak) az ya : da çok tıp fakültesinde aynı eğitimi görürler ve altı yıldan sonra mastır programında daha yüksek eğitim alarak uzmanlaşırlar. Psikiyatrik mastır genelde üç yıllık bir süreci kapsar. Çünkü ilk eğitim tıp üzerinedir, çok az psikiyatrist daha derinine inerek psikososyal tedavi hazırlıklarında uzmanlaşır ve genellikle geleneksel psikoanaliz ya da psikodinamik metodları öğrenir.
Bu yüzden, bir çok psikiyatrist için tedavinin ilk ayağı ya ilaç yazmak, ya hastayı uzun bir analitik terapi için "kanepeye" uzatmak ya da psikodinamik tedavinin kısaltılmış şekli olan ilaçları birleştirmek olacaktır Klinik psikologları ise uygulamalı psikolojinin sanat ve bilim alanında eğitim alırlar (insan düşüncesi, duygusu, davranışı ve ilişkileri üzerine çalışma yaparlar. Klinik psikologları genellikle akademik unvanlarım resmen tanınmış okullardan alırlar; Psikolog doktor. Psikoterapist doktor gibi. En azından klinik ortamda iki yıl süreli doktora eğitimi görmeleri gerekmektedir.)
Ve doktorlar gibi devlet kanunları altında çalışmak için ruhsat alırlar, Klinik psikologları, psikolojinin ilkelerine birey ve gruplardaki akıl, duygu, davranış ve gelişim problemlerine terapi yöntemi uygulamak için başvururlar. Teşhis, değerlendirme, psikolojik test, araştırma metodolojisi ve psikososyal terapi ile tedavi yöntemlerindeki ilaçsız tedavi konusunda uzmandırlar. Pek çok kuruluşun ilaç yazma yetkisi yoktur. Klinik psikoloji, psikofarmakoloji konusunda çalışma yapmak için eğitilirler ve tedavi gerektiğinde diğer psikiyatristler ya da tıp uzmanlarıyla çalışmak için hazırlanırlar.
Akıl sağlığı uygulamaları yapan başkaları da vardır. Terapinin büyük çoğunluğu, bugün, klinik çalışanları, evlilik ve aile terapistleri, dini danışmanlar ve başkaları tarafından yapılmaktadır. Bizim düşüncemize göre, elbette psikologlar akıl sağlığı işleriyle uğraşan en iyi uzmanlardır.
ALINTI