Hafıza Teknikleri

Nlp Ve Hafıza Teknikleri İle Zihinsel Not Defterinizi Yaratın

NLP ve Hafıza Teknikleri ile Zihinsel Not Defterinizi Yaratın

İster alışveriş listesi olsun, isterse de gün içerisinde yapmamız gereken işler olsun, pek çoğumuz bunları not almadığımız sürece unuttuğumuzdan yakınırız. Atalarımızın da dediği gibi; “Alim unutur, kalem unutmaz” Yine birçoğumuzun beklentisi de tüm bunları yazmaya gerek duymadan, sırası ile hafızamızda tutabilmektir. Çünkü her zaman not alacak, ya da o notları takip edecek fırsatımız olmaz. O zaman en güzel çözüm kendi zihnimizi listedekileri sürekli hatırlayacak ve biz istediğimizde unutacak bir not defteri gibi dizayn etmektir. İşte listelerinizi aklınızda tutmanızı sağlayacak 2 altın kural: 1. Sıra dışı olun: Listenizde var olan maddeler tek kelimeden oluşuyorsa bu kelimeleri, ilginç ve sıra dışı olacak şekilde bir birine bağlayın. Eğer cümle ise, bu cümlelerin içindeki size bütününü hatırlatacak bir kelimeyi anahtar kelime olarak seçin ve aynı işl...Devamını Oku »

Hafıza Teknikleri İndir

HAFIZA TEKNİKLERİ İNDİR

Egzersizi ihmal etmeyin Öğrenciler üzerinde yapılan araştırmalara göre aerobik yapan öğrencilerin, beyin dokularının harekete geçtiği bulunmuş. Haftada 3 kere en az 50’şer dakika yürürseniz, beyninizi zinde tutabilirsiniz. Yine yapılan araştırmalarda düzenli yürüyüş yapanların hafızalarının, spor yapmayanlara göre yüzde 20 oranında daha iyi olduğu gözlenmiş. Sudoku oynayın Sudoku oynayarak bilişsel zekamız gelişiyor. 3000 yetişkin erkek ve kadın arasında yapılan araştırmalarda, günde 60-75 dakika sudoku oynayan kişilerin beyin performanslarının 10 yaş daha iyi olduğu kanıtlanmış. Sudoku oynamak için hemen kendinize sudoku kitabı veya elektronik sudoku edinin. Film izleyin Film izlemek de hafızayı güçlendiriyor. İlk olarak filmi seyredin. Sonra sahnelerdeki detayları hatırlamaya çalışın ve bunlardan en az 10 objeyi listeleyin. Liste yaptıktan sonra 20 dakika boyunca başka şeylerle ilgilenin ve listeye bakmadan bu 10 objeyi hatırlamaya çalışın. Liste hazırla...Devamını Oku »

Hafıza Güçlendirme Teknikleri

HAFIZA GÜÇLENDİRME TEKNİKLERİ

Öğrenme sırasında ne kadar çok kanal kullanılırsa (göz, kulak, dokunma vb.) konu o kadar kolay ve kalıcı öğrenilmiş olur. Bu tür yolla elde edilen bilgiler uzun süre hafızada kalır. Bunun yanında öğrenmek istediğiniz veya kolaylıkla hafızanıza yerleştiremediğiniz kavramları küçük kartlara yazarak otobüslerde, boş kaldığınız zamanlarda tekrar ederek öğrenebilirsiniz. Evde devamlı karşılaştığınız nesnelere bu kartları yapıştırarak buradaki kavramları hafızamıza yerleştirmiş oluruz. Hafızaya yerleştirmede dikkat edilecek bir diğer nokta daha önce öğrenilmiş olan konularla bağlantılı şekilde konuya anlamaya çalışmaktır. Çünkü beyin bilgileri kategorize eder. Kurulacak olan bağlantılar beynin işini rahatlatacaktır. • Bir şeyi öğrenmek için el hareketleri kullanmak beynin anımsama yapmasında kolaylık sağlıyor. • Televizyon izlemek, kitap okumak ve müzik dinlemek gibi aktivitelerle beyni meşgul etmeden kesintisiz en azından 6 saat uyum...Devamını Oku »

Hafıza Teknikleri İndir

HAFIZA TEKNİKLERİ İNDİR

Hafıza tekniklerinin beyinde sağladığı diğer bir gelişme de beyin hücrelerinin arasında yoğun bir ağ oluşturması. Bu gelişme bir bakıma beynin gençleşmesi anlamına da geliyor. Beyin hücreleri arasında kurulan bu ağ tabakası ne kadar artarsa kişinin bellek kapasitesi de o kadar gelişiyor. Buradan da kişinin kendi hafıza gücünün mimarı olduğunu kolaylıkla anlayabiliriz. Bir olayın, kişinin ya da nesnenin bellekte yer etmesi, istenildiği zaman anımsanması için önce duyumlar yoluyla yalın bilinç durumunun oluşturulması, başka bir deyimle, algılanması gerekir. Birkaç defa yenilenen olaylar, görülen insanlar veya nesneler istendiğinde bellekte yeniden canlandırılabilir. Buna anımsama diyoruz, iyi öğrenilmiş, sık sık tekrarlanmış, bellekte iz bırakmış duygu, düşünce ve davranışlar alışkanlıklarımızı oluşturur. Bellek, insanın bütün ruhsal davranışlarında ve hareketlerinde bağlantıyı, bütünlüğü ve sürekliliği sağlayan bir yeteneğidir. Yapılan araştırmalar beyin lopları ve hızlı...Devamını Oku »

Hafıza Teknikleri

Hafıza Teknikleri

Öğrenilmesi gereken bilgileri öncelikle benzer sesler, konular yardımıyla birbirine hikaye formatında bağlıyoruz. Bağların daha güçlü olabilmesi ve zihne yerleşmesi için objeleri ve olayları abartıyoruz, sıra dışı hale getiriyoruz. Buradaki temel amaç bilgileri anı formatında, yaşanmış bir olay gibi zihne gönderip zihnimizde kalmasını sağlamaktır. Bilgiler anı formatında beyne gönderildiğinde beyin bu bilgileri kalıcı belleğe kaydeder ve istediğimiz zaman bize geribildirimde bulunur. Akrostiş metodu, hafızaya alınmak istenen cümlelerin ilk harfleri kullanarak anlamlı veya kafiyeli, hafızada daha kalıcı olan başka bir kelime veya cümle oluşturma işidir. Burada iki ana kelime karşımıza çıkıyor; anlamlı ve kafiyeli. Bazı akrostişe edilmiş kelimeler anlamsız olabilir, ancak kafiyeli ve hafızada kalıcı bir özelliğe sahiptir. Örneğin; SSK, MEB gibi. Bazı akrostişe edilmiş kelimeler ise anlamlı olabilmektedir. Hafıza tekniklerinin temelinde çağrışım yöntemi yatmaktadır. Bizler...Devamını Oku »

1 2
Yukarı Çık