Hafıza Eğitimi

Unutkanlık Nedir?

Unutkanlık Nedir?

Öğrenme, yaşantı veya uygulama sonucu, davranışta oluşan oldukça kalıcı değişikliklerdir. Öğrenmenin temelinde algı vardır. Duyu organları ile gelen nesnelere ve olaylara ait izlenimlere algı denir. İnsan organizmasının dış dünya ile ilişkisi alıcılar ve etkileyiciler yardımıyla olur. Görme, işitme, hissetme, tat alma, koklama duyuları aracılığı ile uyartılar göz, kulak, deri, dil ve burun gibi alıcı organlara gelir. Bu organlardaki sinirler aracılığı ile beyne ulaşır. Daha sonra ise beyindeki ilgili merkeze gider. Öğrenme bu şekilde gerçekleşir. Öğrenildiği sanılan bilgileri, bağların zayıflığı nedeniyle, gerektiğinde geriye getirilememesi ve hatırlamakta güçlük durumudur. Unutma; beynin önemli fonksiyonlarından biridir. Hafızanın aşırı yüklenmesini önler. İnsanı yaşatan bir fonksiyon da denilebilir. Beyinde hafızanın geçici olarak kaydedildiği yerin beyindeki hippokampus bölgesi olduğunu belirten Dr. Yavuz, ‘’Kayıtlar önce hippokampusa alın...Devamını Oku »

Hafıza Geliştirmenin Yolları

Hafıza Geliştirmenin Yolları

İnsan beyninin %10′u kullandığına inanılır. Bu bilimsel olarak yalanlanmıştır. Aslında insan beyninin tamamını kullanır. Hem de çok basit işlerde bile. Zaman zaman hafızamızın yeterli olmadığını ya da bir iş için uygun olmadığımızı düşünürüz. Aslında herhangi bir iş önce insanın beyninde başlar. Hafıza geliştirilebilir bir şeydir. Zihinsel yeteneğimizi kullanmakta karşılaştığımız birçok sorun, beynin temel kapasitesinin eksikliğinden değil, onun potansiyeli ve nasıl kullanılacağı konusunda yetersiz bilgiden kaynaklanmaktadır. Beyin geliştirmenin özü; düşünme sürecinizde etkin bir denetim sağlamak, çözülmesi güç sorunlara daha etkili bir şekilde yaklaşmanızı sağlayacak olan zihinsel araçlar geliştirmek, kendinizi hatalı sanılarınızdan, kendinize duyduğunuz güven eksikliğinden ve katı düşüncelere duyduğunuz aşırı güvenden kaynaklanan zihinsel kördüğümden kurtulmanızı sağlamaktır. İnsan beyni, hemen hemen tüm alanlarda olduğu gibi hafıza kapasitesiyle de i...Devamını Oku »

Temel Hafıza Teknikleri

Temel Hafıza Teknikleri

• Bireylere Düşünmenin ve kontrollü bir şekilde hayal kurmanın sihirli gücünü gösterir, öğrenmeyi öğrenmenin farkına vardırarak ve bu süreçten keyif almalarını sağlar. • Unutma, konsantrasyon, bigileri hafızada tutamamak, orijinal fikirler üretememek gibi monotonlaşmış kalıpları kırmanız için yardımcı olur. • Özel hafıza teknikleri ile zihinsel potansiyel düzeyi en üst seviyede kullanabilmenin teknikleri keşfedilir. • Zihinleri kışkırtır, harakete geçirir ve bireyler üzerinde hedeflerine ulaşmaları konusunda istek uyandırır. • Özgüven artışı ile birlikte kişilerin meşgul olduğu işlerde performans artışları sağlanır. Öğrencilerde ise akademik başarı yükseldiği gibi kendilerini daha mutlu bir şekilde hissederler. Öğrenmeyi öğrenmek ve hatırlama becerilerini geliştirerek zihinsel potansiyelini daha yüksek bir seviyede kullanmak isteyen herkes (öğrenci, öğretmen, yönetici, sanatçı...vb.) bu eğ...Devamını Oku »

Etkin Hafıza Yöntemleri

Etkin Hafıza Yöntemleri

Konunun bütününü bir anda görme yeteneğiniz artar. Hafıza Teknikleri, beyninizin anladığı dil üzerinden yazma sanatıdır. Beynin her iki lobuda aktif olarak kullanıldığı için öğrenme kalitesi ciddi olarak artar. “Bir resim bin sözcüğe bedeldir.” Sözünden yola çıkarak konunun fotoğrafını çekmiş olursunuz. Bu şekilde fotoğrafik hafızanızın gelişmesine katkı sağlarsınız. SBS, LYS,YGS ve benzeri imtihanlar bireylerin geleceklerini belirlemeleri noktasında önemli bir role sahiptir. Bu nedenle öğrenciler yoğun stres, sınav telaşı duygularını kendi içlerinde barındırmaktadırlar. Sınavlara karşı mevcut zihinsel ve duygusal tepkilerimizin pozitif olarak değiştirilmesi başarıyı etkileyen en önemli faktörlerdendir. İş Hayatında Hafıza Teknikleri; Açık ofis sistemi hem işletmelerin hiyerarşik düzenlerini esnek hale getirir, üretkenliği düşürür. Dikkat dağınıklığı temel olarak iç ve dış uyarıcılarla bağlantılı çalışmaktadır. Açık ofis ortamı içinde çalışan kişil...Devamını Oku »

Temel Hafıza Teknikleri

Temel Hafıza Teknikleri

Londra’da 1993 yılının Ağustos ayında II. Dünya Hafıza Şampiyonası düzenlenmişti. Bu şampiyonasının birincisi 2 dakika aralıklarla sunulan 100 sayıyı hafızasına almış ve sade 30 dakika içersinde 1002 tane çift sayı üretmişti. Aynı şampiyonanın ikincisi daha önce tanımadığı 1000 kişinin ismini 15 dakika içerisinde öğrenmiş ve sırasıyla sayabilmiştir. Bir başka yarışmacı ise Blackpoll´da bulunan otellere ait olan 15 bin telefon numarasını ezbere söyleyebilmiştir. Bu insanlar bu kadar bilgiyi hafızalarına ne şekilde kaydetmişler? Nasıl hatırlama güçlerini bu derece geliştirmişler? Bu sorulara verilecek tek bir yanıt vardır: Bu insanlar beyinlerinin mevcut potansiyelinin farkındadır ve beyinlerini geliştirmek için çeşitli teknik ve egzersizleri yapmaktadırlar. Hatırlamaya yardımı olan teknikler, stratejiler “mnemonik teknikler” olarak isimlendirilmektedir. Mnemonik kelimesi eski Yunan dilinde hafıza tanrıçası olan “mnemosyne” sözcüğünden gelmektedir. ÖĞRENME SÜREKLİ B...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8
Yukarı Çık