Yazar: admin 2012-04-05Kategori: Psikoloji2040 kere okundu Yorum yap
Bilim, ampirik (görgül) ve nesnel bir konusu olan sistemli bilgiler bütünüdür. Buradaki ampirik oluş, bilginin konusunu oluşturan olay ya da nesnelerin gözlenebilir olmasını, nesnellik ise yapılan gözlemin herkese açık olmasını ifade eder.
Bilimin temel amacı kuram (teori) geliştirmektir. Bilimin gelişmesi doğrudan doğruya kuram geliştirilmesine bağlıdır. Bilimin diğer amaçları ise, açıklama, anlama ve kontroldür (Kerlinger, 1977, s.9).
Açıklama: Varolan şeylerin, durumların, ilişkilerin sebeplerini bulmaya çalışmak.
Yordama (Önkestirme): Gözlenen durumlardan yararlanarak, gözlene-meyen durumlar hakkında tahmin yürütmek.
Kontrol: Burada tabiatta ve toplumda görülen olayların denetim altına alınması amaçlanır. Bunun için de kuram yoluyla üretilen bilgiler uygulamaya konulur.
Bilimin Temel Nitelikleri
Yukarıdaki paragraflarda bilimi tanımlayanların genellikle bilimin niteliklerini sıraladıklarını belirtmiştik. Çünkü bilimin temel nitelikleri konusunda yaygın bir anlaşma vardır (Karasar, 2004, s.ll). Bilimin sözü edilen niteliklerinin başında evrensel olması gelir. Zira, bilim yere ve zamana göre değişmeyen ilişkileri inceler. Bilimin bir başka niteliği ise, gözleme dayalı olmasıdır. Çünkü, bilimin konusu gözlenebilen olgulardır ve herkesçe gözlenebilen gerçeklere dayalıdır. Bilim aynı zamanda aklidir. Fakat sadece akla dayanmayı da reddetmektedir. Bilimsel bilginin en önemli niteliklerinden birisi de yanlışlanabilir olmasıdır. Yani, yanlışlanabilmesi muhtemel olan bilgi bilimseldir. Çünkü, bilim elde ettiği bilgilere mutlak doğrular olarak değil, geçici doğrular gibi bakar (Kerlinger, 1977, s.9; Karasar, 2004, s.13).
Bilgi Edinme Yolları
Bilimsel Yöntem:
Bilimsel yöntem araştırma yapmanın bir yoludur ve genellikle şu basamaklardan oluşur:
1. "Nasıl?", "Nedir?" türünden betimsel ve nedensel sorular sormak
2. Problemin farkına varmak ve problemi belirlemek.
3. Çözüm amacıyla gözlem ve deney vb çalışmalar yapmak.
4. Hipotez kurmak
5. Hipoteze dayalı tahminler ileri sürmek, ve hipotezin gerçekliğini araştırmak.
6. Bulguları kayıt altına almak ve sonuçları yorumlamak.
7. Bu sonuçlardan yola çıkarak kuramsal birikim oluşturmak ve yeni araştırmalara başlamak.
Bilimsel yöntemin basamaklar halinde sunulması bu yöntemin daha iyi anlaşılmasını sağlamak içindir. Bir araştırma yapılırken basamakların kesin olarak yukarıdaki sıraya göre takip edilmesi şart değildir.
DERLEYEN...EDİTÖR
İletişim:[email protected]