:: VERİMLİLİK KAVRAMLARI

::  VERİMLİLİK KAVRAMLARI

Yüksek verimlilik hem toplumun -dolayısıyla bireyin- refahının, hem de işletmenin rekabet gücünün göstergesidir.
Verimlilik; girdilerle çıktılar arasındaki ilişkiyi gösterir. Üretken olma becerisi ile doğrudan ilişkilidir. Üretken olabilme niteliği farklı biçimlerde tanımlanabildiği gibi standart ölçüm yöntemi de yoktur.
Ortaya çıkan ürün miktarını (çıktı), üretim sürecinde yer  alan unsurların (girdi) toplam miktarına bölüyor ve şirketinizin üretim verimliliği oranına ulaşmış oluyorsunuz. Başka bir deyişle, bölme işlemindeki ‘Bölünen’ konumunda olan çıktı ne kadar yüksek ve girdi ne kadar düşük olursa; ya da ürün miktarı aynı kalırken, üretim girdileri ne kadar azalırsa ‘verimlilik’ de o derece yüksek çıkıyor.
Aslında, çıktı/girdi oransal ilişkisini gösteren bir sayısal ifade olan verimlilik için birim girdi başına elde edilen çıktıyı bulduğunuzda bu değer tek başına pek de fazla anlam ifade etmiyor. Zira verimlilik sözcüğü ilk duyuşta bir ‘iyilik ölçüsünü çağrıştırır. Bu nedenle verimlilik için yapılan şu yaklaşım daha anlamlı olmaktadır.
Verimlilik: Bir ülkenin bir endüstrinin, bir işletmenin ne kadar iyi olduğunun genel ölçüsüdür. Gerçekte bulacağımız sayısal çıktı/ girdi sonucu bir başka değer-bir önceki ay, geçen yıl aynı dönem veya sektör değeri- ile kıyaslandığı zaman verimliliğin iyi ya da kötü, iyi ise ne kadar iyi olduğu hakkında bir yargıya varılabilir.
Verimlilik Tanımları:
Verimlilik ile ilgili yapılan bazı tanımlar aşağıdaki gibidir.
• Verimlilik, bir üretim ya da hizmet sisteminin ürettiği çıktı ile, bu çıktıyı üretmek için kullanılan girdi arasındaki ilişkidir.
• verimlilik, çeşitli mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan kaynakların (emek, sermaye, arazi, malzeme, enerji, bilgi) etken kullanımıdır
• Yüksek verimlilik aynı miktar kaynakla daha çok üretmek ya da aynı girdiyle daha çok çıktı elde etmektir
Formülü : Verimlilik = Çıktı/Girdi
• Elde ettiğimiz veya doğal ortamın bize sağladığı ‘girdi’ kaynaklarını, mal veya hizmet üretmek üzere ‘çıktı’ elde etme başarısı ve becerisidir.
• Hammadde ve işçiliğin yararlı mal ve hizmetlere dönüşme oranıdır.
• Kaynakların kullanılışındaki etkinliği saptayan bir ölçüttür
• Ekonomik sistemin, malların tüketiciye ulaşması sürecindeki başarısının ölçütüdür.
•  Kaynakların, insanların gerek duyduğu mal ve hizmetlere dönüştürülmesindeki etkinliktir.
ETKİN: Hareketli / İşleyen / Çalışan / Katılımcı I Paylaşımcı / uygulamacı I Aktif.
Edilgen'in I Pasifin Karşıtı.
Etkenlik: Üretim süreci sonunda elde edilen çıktının, elde edilmesi beklenen standart çıktıya oranıdır. ‘Yararlı çıktı sağlamak için kaynakların ne ölçüde etkili kullanıldığı’ şeklinde tanımlanabilir.
Formül olarak .ifade edilirse Etkinlik = Fiziki Miktar / Standart Miktar
Bu oranın 1 değerine ulaşması amaçlanır. Oranın 1 değerini aşması söz konusu faaliyetin gerçekleşmesinde hedefin üzerinde bir performans sergilendiğini ifade eder.
îç içe girmiş ve çoğu zaman aynı anlama gelen ifadelerde kullanılan bu iki sözcükten etkinlik; bir işletmede belirlenen amaçların gerçekleştirilmesi için tüketilmesi beklenen kaynaklar ile tüketilen kaynaklar arasındaki ilişki olarak tanımlanır ve tüm girdi ve çıktıların ne derece etkin kullanıldığı ile ilgilenir
Verimlilik ise; amaçlara ve hedeflere ulaşmakla ilgili kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır..
Literatürde etkinlik ve verimlilik (üretkenlik) kavramları sıkça birbirlerinin yerine kullanılmaktadır. Ancak, verimlilik (üretkenlik) çıktıların girdilere oranı olarak tanımlanırken etkinlik, girdilerin ve çıktıların cari değerlerinin optimal değerlerine oranını göstermektedir
Japonların verimlilik yaklaşımları ise:
‘Doğru olan işleri, doğru biçimde ve ekonomik bir çalışma ile gerçekleştirmeyi hedefleyen akılcı bir yaşam biçimi’ tanımıyla verimliliğe ‘felsefi’ bir yaklaşım getirmişlerdir.
Genişletilmiş verimlilik tanımı:
Verimlilik; işletmedeki tüm yatay ve düşey süreçlerin sürekli iyileştirilmesinde, zaman dahil her türlü kaynağın daha iyi kullanılmasına dayanır. Tek cümle ile verimliliği ifade etmek gerekirse,
Verimlilik Tüm Süreçlerin Daha İyi Yönetilmesiyle Arttırılabilecek Bir Olgudur..

 
DERLEYEN...EDİTÖR
İletişim:[email protected]


Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık