Çocuk gelişiminde her ne kadar anne ön planda gibi görünse de, ailede ”baba” kavramının önemi tartışılmaz bir gerçek…
Bir çocuğun yetişkinlik dönemindeki davranışlarını etkileyen baba-çocuk ilişkisinin altın kuralları
Bir çocuğun hayatında anne ve babanın rolleri farklıdır ve hiçbiri diğerinin rolünü üstlenemez. Günümüzde korkulan ve akşam eve geldiğinde çocuğu azarlayacağı düşünülen ”baba” modelinin yavaş yavaş yok oluyor.
BABALAR ARTIK DAHA ANLAYIŞLI
Geleneksel ailelerde baba dendiğinde akla çalışıp para kazanan ve evin ihtiyaçlarını karşılayan, otoriter, akşam işten eve
geldiğinde rahatsız edilmemesi gereken bir model gelebilir. Ancak günümüzde, özellikle annenin de çalıştığı ailelerde artık ”baba” rolü ciddi bir değişime uğradı. Eski sert ve sinirli babalar yerini anlayışlı, çocuğuyla ilgilenen, sorunları çözmede etkili, tatlı-sert bir ”erkek” modeline bıraktı.
İYİ BABA OLMANIN YOLU
Bebeklerin ilk yaşlarında anneye olan ilgi ve bağlılığının ikinci yaştan itibaren babaya yönlendiriyor. baba-çocuk ilişkisinde doğru iletişimin fiziksel temas ve birlikte verimli vakit geçirmek önemli.
BABA EN ÖNEMLİ GÜVEN KAYNAĞI
Baba; çocuğun çevresindeki en önemli modeldir. Erkek ve kız çocuklarına göre farklılık gösterebilen baba-çocuk ilişkisinde en önemli nokta çocukluk döneminde babaya duyulan güvenin, çocuğun yetişkinlik döneminde ciddi bir rol oynamasıdır. Bunun bilincinde olan ebeveynlerin her hareketlerini çocuğun geleceğine bir yatırım olarak düşünülmelidi.
Yapılan araştırmalarda erkek çocuğa sahip babaların, çocuğuyla daha ilgili olduğunu vurguladı. Erkek çocuğun babayla ortak ilgi alanlarının daha çok oluyor. kız çocukları için de babanın eşsiz bir güven kaynağıdır.
İyi bir baba modeli, hem çocuğun gelişimini hızlandırır hem de babanın özgüvenini artırır. Sağlıklı baba-çocuk ilişkisi olan ailelerde babasından sevgi ve ilgi gören çocuk hem sosyal hayatında hem de okul hayatında başarılı olur, el becerilerini baba desteğiyle geliştirir.
CİNSEL KİMLİĞİ BABA SAYESİNDE KAZANIYOR
Bir çocuğun tanıdığı ilk ”erkek” modelinin baba oluyor. Özellikle erkek çocukların cinsel kimliğini babadan modellediğini, kız çocukların da karşı cinsi tanıması ve güvenmesi anlamında babadan etkileniyor.
Baba-çocuk ilişkisinde çocuğun zihninde oluşacak ”iyi baba” kavramına annenin desteğinin kaçınılmaz olduyor. anne-baba arasındaki ilişkinin çocuğu büyük ölçüde etkilediğini belirtiyor. Annenin babayı azarlaması ve aşağılaması, ev işlerinde babanın daha aktif olması gibi durumlarda çocuğun babaya olan güveni azalıyor ve çocuk kimlik karmaşası yaşıyor. Bu nedenle annenin, çocuğa ”baba” kavramını doğru bir şekilde tanımlaması, davranışlarında da çelişkiye düşmemesi çocuğun ruhsal sağlığı için son derece önemlidir.
BABA- ÇOCUK İLİŞKİSİNDE BUNLARA DİKKAT
* Çocuğa sevgi, ilgi göstermeli ve zaman ayırmalıdır.
* Bebeğin sağlığı, beslenmesi, temizliği gibi ihtiyaçlarını karşılaması önemlidir. Bu ilişki daha gelecekteki sağlıklı ilişkinin önemli bir parçasıdır.
* Çocuğu olduğu gibi kabul etmeli, başkalarıyla kıyaslamamalıdır.
* Çocuğun çabalarını, olumlu davranışlarını desteklemeli, başarısızlıkları karşısında sabırlı, sakin ve yapıcı olmalıdır.
* Tüm davranışlarıyla çocuğa iyi bir model olmalıdır.