Etkili İletişim

Etkili İletişim (Dinleme)

Etkili İletişim (Dinleme)

Dinleme: Epikte tos’un dediği gibi "bir güzel söz söyleme sanatı varsa bir de güzel dinleme ve anlama sanatı vardır". Konuşma karşılıklı bir eylemdir. Başka bir deyişle konuşma eyleminden en az bir gönderen ile bir alıcının bulunması gerekir. Her ne kadar gönderen (konuşan) alıcıdan (dinleyiciden) daha etkin ise de bundan, konuşma eyleminde alıcının (dinleyenin) edilgen bir rol oynadığı sonucunu çıkarmak yanlıştır. İyi bir dinleyici, yaratıcı etkinlik içinde bulunur, aksi halde iletişim tam olmaz. Dinleyici, olağan bir konuşma eyleminde söylenenlerin anlamlarını gözleri ve kulaklarıyla alır. Dinleme, görsel ve işitsel simgelere tepki olarak tanımlanabilir. Gündelik konuşmalarımızda, dinleyen, konuşanın simgesel davranışını hem görür, hem işitir. Konuşmanın içerdiği mesajı gözleri ve kulaklarıyla alır. Bu durum konuşma eyleminde dinleyici rolünde bulunan kişinin, aslında, hem dinleyici, hem de gözlemci olduğunu ortaya koymaktadır. Sözlü iletişimde konuşanın rolünü önemsemek, öte yandan ...Devamını Oku »

Etkili İletişim (İnsan İlişkileri)

Etkili İletişim (İnsan İlişkileri)

İNSAN İLİŞKİLERİ İçeriği ne olursa olsun, bir sorunu çözmek için insanların düşünce alışverişinde bulunmaları, yani iletişim kurmaları gerekir. Demokratik toplum yaratabilmek için, önce bireylerin kendi günlük yaşamlarında, diğer kişilerin görüşlerine saygılı ve hoşgörülü olmayı öğrenmeleri gerekir. Etkili İletişim (İnsan İlişkileri) İnsanlar arasındaki ilişkiler, iletişim yoluyla kurulur. İnsanlar düşünce, duygu ve isteklerini sözel ve sözel olmayan çeşitli iletilerle birbirlerine duyururlar. Karşılıklı iletişim, karşılıklı etkileşime yol açar. Kendimize yöneltilen bir iletiyi tam ve yüzde yüz doğru bir biçimde anlamak, hemen hemen olanaksızdır. Aynı şekilde, bir iletiyi başkalarına tam olarak aktarmak da son derece güçtür. Böylece, iletişim çoğu kez eksik kalır, çarpıtılır ya da yanlış anlaşılır. Bu durumda kişisel ya da toplumsal düzeyde bir takım iletişim arızalarına yol açabilir İletişim sorunlarını çözmeden, doyumlu bir yaşam sürdürmek olanaksızdır. Sağlıklı bir kişiliğin yanı s...Devamını Oku »

Etkili İletişim

ETKİLİ İLETİŞİM

Yakınlaşma ve uyum sağlama ilişkilerdeki ahengin temelleri Bir lokantada birbirlerine çok yakın oturup, birbirlerinin gözlerinin içine bakan ve başlan aynı açıda olan iki kişinin sevgili olduğunu herkes fark edebilir. Biri bardağını kaldırdığında, diğeri de aynı tarzda kaldım. Birbirlerine bakınca kendilerini aynada görmüş gibi olurlar ve bu Durum yalnızca beden dilleri için söz konusu değildir. Aynı tarzda, aynı tonda konuşurlar, aynı türde deyimler ve kelimeler kullanırlar. Nefes alıp verişleri bile aynıdır. Birbirleriyle aynı tempoda hareket ederler. Tam bir yakınlaşma içindedirler. İki kişi karşılıklı olarak ahenk, huzur ve emniyet duygusu içinde olduğunda yakınlaşma söz konusudur. Müzikal tınlamayla yakınlaşma arasında ilginç bir karşılaştırma yapılabilir. Diyapazonda bir notaya vurup, onu diğer bir diyapazonun yanına yaklaştırdığınızda, ikinci diyapazon ona hiç dokunmadığınız halde titreşmeye başlayacaktır. Açık, dürüst, güvenli, mutlu bir ilişkide olan insanlar arasında da işte ...Devamını Oku »

Beden Dili Ve İletişim

BEDEN DİLİ VE İLETİŞİM

İLETİŞİM ve BEDEN DİLİ İletişim: Fransızca, (Comminication, Haberleşme)kelimesinden dilimize geçen bir sözcüktür. İletişim sözcüğünün, özünde yalın bir ileti alışverişinden çok, toplumsal nitelikli bir etkileşimi ve paylaşımı içerdiğini söyleyebiliriz. İnsanlar arasında iletişim yaşamın kendisi kadar doğaldır. Daima bir şeyler iletiriz. Ancak, ne yazık ki her zaman doğru bir iletişim kuramayız, İletişim yaşamın öyle ayrılmaz bir parçasıdır ki, her düşüncemizin, her davranışımızın ve ilişkilerimizin ardında isteyerek ya da istemeyerek alıp verdiğimiz iletiler vardır. İletişim sadece sözlü, yazılı ileti ve dilden ibaret değildir. İleri doğru uzatılmış ve yukarı doğru dönmüş bir avuç, çatılmış kaşlar, kısık gözler, konuşurken araya konan mesafe, yakaya takılan kırmızı bir karanfil, giydiğimiz elbisenin, oturduğumuz odanın, kullandığımız arabanın rengi veya sadece bir karikatür, iletişim kodlarının örnekleridir. Kişi açısından özel amaçları ne olursa olsun, iletişimin te...Devamını Oku »

İletişim İlkeleri

İLETİŞİM İLKELERİ

İLETİŞİM İLKELERİ 1.İletişim algıya dayalıdır. 2.İnsanlar aktif bir şekilde çevrelerinden bir anlam çıkarmaya çalışırlar. 3.Algılamalar kısa bir süre içinde düzenlenir ve yapılandırılır. 4.İnsanlar algılamalarını düzenlemek için basmakalıplar kullanır. 5.İnsanlar başkalarını kendilerine benzer görme eğilimindedirler. 6.İnsanlar çelişkili bilgilere aldırmaksızın başlangıçtaki algılamalarını sürdürmeye çalışırlar. 7.İnsanlar bir hediyeyi veya hediyeyi veren kişiyi sevip sevmediklerine bakmaksızın karşılık verme zorunluluğu hissederler. 8.İnsanlar tutarlı olma zorunluluğu hisseder. 9.İnsanlar kendilerine benzer gördükleri kişilerden daha kolay etkilenirler. 10.İnsanlar sevdikleri kişilerden daha kolay etkilenirler. 11.Güvenilirlik algılaması yetki algılamasıyla artar. 12.İnsanlar kaynağın ender bulunur veya değerli olduğuna inandıkları zaman daha kolay etkilenirler. 13.İnsanlar güvenilir buldukları kişiler tarafından daha kolay etkilenirler. 14.Güvenilirlik algılaması üç faktöre dayalıdı...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Yukarı Çık