Uzun Süreli Ağrılara Dikkat!

Uzun Süreli Ağrılara Dikkat!

Uzun Süreli Ağrılara Dikkat!

Ağrı subjektif bir durudur ve kişilerin hissettikleri ağrıyı tansiyon ve nabızda olduğu gibi sayısal olarak belirlemek mümkün değildir. Hastanın çektiği ağrının boyutunu tespit edebilmek için kişilerden ağrılarına 1 ile 10 arasında değişen bir rakam vermelerini istediğimizde, hasta, tedavinin ilk aşamalarında ağrısı için 7 - 8 rakamını verirken bunu 2 - 3'e düşürdüğünde, tedavinin başarılı olduğunu söyleyebiliyoruz. Yapılan bilimsel araştırmalar ağrı hafızasının anne karnında gelişmeye başladığını göstermektedir. Kişilerin ağrıya verdikleri tepkinin bununla ilişkili olduğu sanılmaktadır. Ağrı, kişilerin geçmişteki deneyimleriyle ilişkili, hoş olmayan bir durumdur. Somut değildir ve görecelidir. Anne karnında ağrıyla ilgili hafızanın oluştuğu biliniyor. Anne karnında oluşan ağrı hafızasının, kişinin tüm hayatında etkili olduğu, bunun da kimilerinin yüksek derecede ağrıya yanıt vermezken, kimisinin küçük ağrılara dahi şiddetli tepki vermesiyle görülebildiğini söyleyebiliriz.'   

Sürekli Ağrı Varsa Dikkatli Olun!

Ağrıların tedavisine yönelik toplumdaki bilincin gün geçtikçe artmaktadır. Ağrı kesici kullanımının ise halen kontrolsüzdür. Hâlbuki ağrı kesicilerin de düzenli ve kontrollü kullanılması gerekiyor.

Kişinin bir problemi varsa, ilgili doktora başvurup, düzenli bir tedavi alıp, bütün bir yaşama bu tedaviyi yayması gerekiyor. Ağrı olduğunda kontrolsüz şekilde ilaç almaktansa, düzenli bir ağrı tedavisi yapılıp ondan sonra ilaç tedavisine başvurmak, ilaçların yan etkilerinden korunmak için de oldukça önemli.

Sürekli ağrının ise mutlaka bir hastalığın belirtisidir. Kronik ağrı için 3 ile 6 ay arasında değişen süreleri dikkate alınmalıdır. Hastalar 6 ay ve daha uzun süre ağrı çekip tedavi almadıkları takdirde, kalp, solunum, kas ve ruhsal sistemde bir takım bozukluklar ortaya çıkıyor.  

Uzun süreli ağrı hissedilmesi durumunda zaman kaybedilmemelidir. Başta tek bir ağrı kesici veya tek bir yöntemle tedavi edilebilecek ağrı, geç kalındığında 2 - 3 ilaç daha ekleyip tedavi edilebiliyor. Bu da hem maliyeti artırıyor, hem de tedavi süresini uzatıyor.


ALINTI




Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık