Kişisel Gelişimin Düzeyleri
1. Dürüstlük. Kendime karşı dürüst olmalıyım. Kendimi olduğunu gibi kabul etmeliyim.
2. Dinginlik. O zaman zihnim dinginleşir.
3. İçe Bakış, Zihniniz sakinken içinize bakabilirsiniz. Durgun bir göle bakar gibi. Değiştirmek istediğiniz düşünce, söz ve davranışlarınızın nedenlerini orada görebilirsiniz. Onları değiştirebilirsiniz ve kendinizin efendisi olabilirsiniz.
4. Kendini anlama. Kendinizi anlarsanız, yüzeydeki geçici şeylerle ne çok uğraştığınızı da anlarsınız. Saf ve yüce düşüncelerin değerini anlarsınız.
5. Karar verip uygulamak. Karar verdikten sonra tekrar tekrar aynı şeyi düşünmeyin. Katanız karışır. Karar verin ve uygulayın. Kararanınız ile uygulama anı arasında aralık ya da gecikme olmamalı. Düşünün, karar verin ve uygulayın. Güç bundadır.
Şunu düşünün. "Ben neye ulaşmak istiyorum?"
Eğer aklımız ve zihnimiz odaklanmamışsa, amacımızı gerçekleştirme yolunda karşımıza engeller çıkar. Eğer amacınıza odaklanarak yürürseniz, size engel olamazlar.
Odaklanmak için, nereye gittiğinizi, hangi yöne doğru gittiğiniz! bilin. Hangi aşamada olduğunuzu bilin. Örneğin şu anda su düşüncelere sahipseniz; "Yeni bir işim olsun.", "Etiler'e taşmayım.” , "Yeni bir arkadaş grubum olsun.", "Görünüşümü değiştireyim.", "Gece dersleri alayım." vb. Burada bir odaklanma yoktur- "izim ihtiyacım duyduğumuz şey odaklanmaktır.
Şunu düşünün: Benim kişisel amacım nedir? Benim işlevim nedir? Yoksa anlamsızlık mı var? Eğer amacınızla ilgili açık seçik bir anlam taşıyorsanız, hayatınızda tek bir yön olur. Amaç, yaratma ya da icat etme işi değildir. Güneşin bir amacı vardır. Sizin amacınız nedir? Amacınızı biliyor musunuz? Bir şeyi amacına uygun kullanmazsanız ne olur? Amacınızın ne olduğunu açık seçik ortaya koyabiliyor musunuz? Sizin için biricik olan şey nedir?
Amaç hizmetle bağlantılıdır. Amacınızı nasıl belirleyebilirsiniz? Yola çıkmanız için, bir amacınızın olması gerekmez mi? ;
Kendinize şu sorulan sorun:
Benim gerçek amacım nedir? Benim enerjimi kullanma şeklim, hedeflerime, amaçlarıma uygun mu? Benim derin değerlerim nelerdir? Yani sadece başkalarının değerlerini alkışlamakla yetinmemeliyim. Benim bu yaşam dramasındaki biricik rolüm nedir, ben kimim, nereye gidiyorum, yaptığım şeyleri niçin yapıyorum?
Bu sorulara verdiğiniz cevapların ne kadar net, ne kadar açık olduğuna bakın. Eğer amacınızı net olarak bilirseniz, kendinizi yeni koşullara hazırlayabilirsiniz, değişebilirsiniz. Eğer amacınızı bilmezseniz, koşullar sizi yönetir. 1850'lerde başkaları buzdolabı icat ettiği için, işleri bozulan buz şirketine benzersiniz. Kutuplardaki büyük buz kalıplarım Amerika'ya getirip satan şirket yöneticileri gerçek amaçlarının farkında değillerdi. Amaçlarının buz getirip, kırıp satmak olduğunu zannediyorlardı. Oysa ki asıl amaçları, soğutmayı sağlamaktı. Buzdolabını icat edenler bu amacı onlardan daha iyi gerçekleştirdi.
İçinizden gelen duyguları, düşünceleri ve sezgilerinizi kullanarak değerlerinizi ve amaçlarınızı bulabilirsiniz. Yaşamınız bunların işaretlerini taşır.
Amacınızı bulduğunuzda vay canına ya da "aha" diyeceksiniz. Yıllar önce duyduğunuz bir şiir, okuduğunuz bir romandan çıkarttığınız notlar, seyrettiğiniz bir filmden belleğinizde kalan imgeler neden halen sizi etkilemeyi sürdürüyor?
Bunu bir düşünün. Bu bilgiyi değerlerinizi bulmak için kullanmalısınız. İçinde doğduğunuz aile, büyün hayatınız, olaylar, başarılar ve başarısızlıklar sizin eğitim kursunuz (training course) olarak hazırlanmış dev bir sahnedir. Şunu bir düşünün. Siz ne için eğitildiniz? Ne yapmak için eğitildiniz? Yarından itibaren ne yapmaya başlamalısınız?
-ALINTI-