Liderlik

Turgut Özal'In Liderlik Sırları

Turgut Özal'ın Liderlik Sırları

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, *5-*6. hükümetlerde de başbakanlık yapmıştı. 13 Ekim 1927'de Malatya doğdu, 17 Nisan 1993'te Ankara'da cumhurbaşkanlığı görevini sürdürürken aramızdan ayrıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünü bitiren Turgut Özal, küçüklüğünde pilot olmak istiyormuş, ancak eşekten düşerek kolunu sakatlayınca bu hevesinden vazgeçmek zorunda kalmış. Gelin, eşeğin oyunbozanlığından cumhurbaşkanlığına yükselen yaşam öyküsünde yenilikçi, girişimci, aksiyoner ve içimizden biri olarak akıllara kazınan Turgut Özal'ı böylesine farklı kılan liderik özelliklerine göz atalım. Turgut Özal Nasıl Bir Liderdi? * Asık suratlı ve mesafeli değil, her zaman sokakta, halkın içinde ve güler yüzlü bir liderdi. * İyimserdi. * Değişen dünyanın yeni gerçeklerini öğrenme ve ufkunu genişletme fırsatını sundu. * Oldukça zekiydi ve zekasını tükenmek bilmeyen bir çalışma azmiyle desteklemişti. * Tevazu ve hoşgörü sahibiydi. * Yüz...Devamını Oku »

Lider Anne Baba Olmak

LİDER ANNE BABA OLMAK

Kaç yaşında olursa olsun çocuk ve anne baba arasında çatışmaya dönüşebilecek sorunlar her zaman çıkacaktır. Önemli olan doğru iletişimle bu çatışmaları kalıcı bir hasar bırakma noktasına gelmeden çözebilmektir. Çocuklarına karşı denetleyici, suçlayıcı yada eleştirel yaklaşan anne babalar böyle sorunlarla karşılaştıklarında genellikle kazan-kaybet yöntemini uygularlar ve kazanan taraf olmak için çocukları üzerinde yoğun bir baskı uygularlar. * Nilay-baba-yağmurluk (s:135)T6 -Tamam siz kazandınız o aptal yağmurluğu giyeceğim. Evet gerçektende kazanan taraf babadır. Peki ya babasının bu tutumunun Nilay üzerinde nasıl bir etkisi olmuştur. -Çatışmaları çözmek için bu yola baş vuran anne babalar ağır bir bedel öderler • Çözüm dayatma-katkı uyma arzusu az • Boyun eğme-cezalandırma korkusu • Anne babaya öfke-boyun eğme sonucunda düşmanca duygular • ...Devamını Oku »

Bir Liderde Bulunması Gereken Özellikler

Bir Liderde Bulunması Gereken Özellikler

GÜNÜMÜZDE EKİPLERİ HAREKETE GEÇİREBİLEN, ÇALIŞANLARI DAHA VERİMLİ VE DİNAMİK KILABİLMEK ADINA MOTİVE EDEN YÖNETİCİLERE DUYULAN İHTİYAÇ GİDEREK ARTMAKTADIR. BU PROGRAMDA DA, OTEL İŞLETMELERİNDE HER KADEMEDEN YÖNETİCİLERİN BU YETENEKLERİNİ GELİŞTİRMEK ÜZERE; LİDERLİK STİLLERİNİ İNCELEYEREK FARKLI TARZLARI İRDELEMELERİ VE ÇEŞİTLİ YÖNETSEL TEKNİKLERİN ÜZERİNDE DURULARAK İŞLETMENİN HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA KENDİLERİNE UYAN LİDERLİK STİLLERİNİ ÖZÜMSEMELERİ HEDEFLENMEKTEDİR. Birçok yönetici sağ beyninden çok, mantıklı, ardışık düşünmeyi sağlayan, analiz becerilerini üstlenmiş olan sol beynini daha ağırlıklı olarak kullanır. Bunun elbette ki bireye getirmiş olduğu birçok avantaj vardır. Ve lider demek sadece mantığını kullanmak ve analizci bir yaklaşım sergilemek demek değildir. Liderlik aynı zamanda geleceği şekillendirebilme becerisidir. Yani hayal edebilmektir. Gelecekte çıkabilecek engelleri, ya da doğabilecek talepleri önceden görebilmek, tahmin edebilmektir. <...Devamını Oku »

Yaban Kazları, Liderlik Hikayesi

 YABAN KAZLARI, LİDERLİK HİKAYESİ

Yaban kazları çok uzun mesafeler aşarak göç eden kuşlardır. Onların göç stratejilerini yakından izlerseniz liderlik, ekip ruhu, takım çalışması ve dayanışma konusunda çok önemli dersler alırsınız. Yaban Kazlarının Göç Stratejileri 1. Yaban kazları V şeklinde uçarlarken öndeki kazların kanat çırpması sonucu arkaya doğru giden hava akımı arkadaki kazların çok rahat uçmasını sağlar. Böylece tek başlarına gidebilecekleri mesafeden % 75 daha fazla giderler. Sonuç. Kişilerin aynı gaye için bir araya gelerek oluşturdukları sinerji her birinin hedefine daha rahat ulaşmasını sağlar. 2. Kazlardan biri gruptan ayrılırsa karşılaştığı hava akımının direnci sonucu derhal geri döner ve sürüye katılır. Devamını Oku »

Liderliği Nasıl Geliştirirsiniz?

Liderliği Nasıl Geliştirirsiniz?

Liderliği Nasıl Geliştirirsiniz? Liderlik üzerine tüm fikirlere ve yazılanlara bakıldığında üç önemli nokta dikkati çekiyor: insan, etkileme ve amaçlar. Liderlik insanlar arasında gerçekleşir, etkilemenin kullanımını içerir ve belli bir hedefe yöneliktir. Etkileme insanlar arası ilişkilerin pasif olmaması demektir. Ayrıca etkileme bir noktaya ulaşmak ya da bir hedefi başarmak için kullanılır. Liderlik karşılıklılık gerektirir, tek başına bir olgu değildir, insanlar arasında gerçekleşir. Kağıt karıştırmanın, problem çözmenin ötesinde insana yönelik bir aktivitedir, dinamiktir ve güç kullanmayı içerir.

Devamını Oku »

1 2 3
Yukarı Çık