Etkili Hitabet Teknikleri

Etkili Hitabet Teknikleri

Hitabet, topluluklar önünde güzel ve etkili konuşma sanatı. Kimi insanlar meslekleri gereği küçük veya büyük topluluklara hitap eden konuşmalar yapmak zorunda. Öğretmenler, din adamları, siyasetçiler bunların başlıcalarıdır. Günümüzde bu çerçeve daha da genişlemiştir. Her alanda bilimsel, tartışmalı toplantılar, açık oturumlar düzenleniyor, konferanslar veriliyor. Televizyonun ve öteki kitle iletişim araçlarının gelişmesi ve sayılarının artması topluluklara yönelik konuşmalara yeni boyutlar kazandırmıştır.

Nutku hazırlayan konuyu planlı bir şekilde hazırlamalıdır. Yazıya geçirmeli ve hatip yazmış olduğu bu nutka önceden hazırlanmadır. Yazıya geçirmeli ve hatip yazmış olduğu bu nutka önceden hazırlanmadır. Konuşma sırasında ise yazılı metni yanında bulundurmalı; fakat konuşma sırasında kâğıda fazla bakmamalıdır. Konusuna iyi hazırlanan hatip kağıda göz ucuyla baktığı zaman konuşmasını hatasız yapacaktır.

İçten konuşma yapmak kolay değildir. Büyük hatiplerin bile daha önceden konusunu hazırladıkları ve yanlarındaki küçük notlarından faydalandıkları ve o andaki konunun ahengine göre konuşmalarını değiştirdikleri görülmüştür. Bu yüzden hatip, konuşma sırasında her zaman metne bağlı kalmayabilir. Nutkun giriş cümlesi toplumun dikkatini çekecek türden olmalıdır. Hatta ilk cümleler şiirsel bir üslupta olabilir. Düşüncelerin planı iyi yapılmalı ve kullanılacak üslup iyi seçilmelidir.

Dinleyicinin tansiyonunu yükseltecek fikirlerle sorulu cevaplı cümlelerle sonuç bölümüne geçiş sağlanır. Sonuç bölümünde ise işlenen konunun önemi ve toplumdaki tesirleri kesin ve etkili bir dil ile anlatılır. Hatip işleyeceği konuyu çok iyi savunabilmelidir. Bunun için de konuşma sanatının inceliklerini ve toplum psikolojisini çok iyi bilmelidir. Seçtiği kelimeleri ve kurduğu cümleleri en tesirli şekilde kullanmalıdır. Ses tonu, jest ve mimikler konuşmasının akışına uygun olmalıdır.
Iste birkac ipucu;

-Konusma yeteneginiz kariyerinizi onemli oranda etkileme gucune sahip. Basarili olmak icin konusma yeteneginin gelismis olmasi gerekiyor. Kimse konusmasi duzgun ve etkili olamayan bir insanla iletisim haline gecmeyi istemez.

-Konusma yaparken en temel kural etkileyici ve konuya hakim olmak. Topluluk onunde konusurken ve karsilikli konusma esnasinda etkileyiciliginizi konu hakkinda bilginizle pekistirirseniz istediginiz etkiyi yaratabilirsiniz.

-Bir de konusmaya baslarken ortami biraz olsun yumusatmak lazim. Oscar Odul Toreni'ni dusunun. Sahneye odul vermek icin cikan konusmacilar genellikle bir anekdotla giris yaparlar. Siz de oyle yapin. Basinizdan konuyla ilgili gecen bir hikayeyi, ya da gun icinde karsilastiginiz bir durumu paylasin. Insanlar hazirlanmis metinden okunan konusmalari sevmezler.

-Eger cok gerginseniz derin nefes alin. Ve konusmaniza baslamadan once bir parca cikolata agziniza atin. Hem gevsemis olursunuz hem de gerginliginiz yatisir.

-Prezentasyon esnasinda tek bir kisiye bakmayin. Konunun icerigini anlatirken birinci maddede birine bakiyorsaniz, digerinde bir baska insana dogru anlatin. Boylelikle salondaki insanlarla guven temelli bir iletisim saglamis olursunuz ve izleyicilerin hepsi konusmaya dahil olur.

-Gorsellik de onemli. Mesajinizin daha kolay insanlara ulasmasini saglar. Ama sadece yardimci bir faktor. Onemli olan ne konusacaginiz.

-Son olarak, konusma yapacaginiz yere erkenden giderek ses sistemini kontrol edebilirsiniz. Nerede konusma yapacaginizi gormek ve son kontrolleri yapmak konusma esnasinda problem yasamanizi engeller.

 Ücretsiz ön görüşme yapmak için bizden randevu almanız yeterli olacaktır.

Diksiyon eğitimleriyle ilgili detaylı bilgi için :

İzmir’deki  Diksiyon eğitimlerimiz için 0(232) 422 59 54 yada 0 (535) 667 32 24 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya İzmir Diksiyonu tıklayabilirsiniz.

Antalya’daki  Diksiyon eğitimlerimiz için 0 242 323 73 15 yada  0 (505) 445 15 31 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Antalya Diksiyonu tıklayabilirsiniz.

Bursa’daki Diksiyon eğitimlerimiz    0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya  Bursa Diksiyonu tıklayabilirsiniz.

Muğla’daki Diksiyon eğitimlerimiz    0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Muğla Diksiyonu tıklayabilirsiniz.

Burdur’daki Diksiyon eğitimlerimiz  0248 233 45 45 5 yada   0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya  Burdur Diksiyonu tıklayabilirsiniz.

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık