HAFIZA TEKNİKLERİ İNDİR

HAFIZA TEKNİKLERİ İNDİR

Egzersizi ihmal etmeyin
Öğrenciler üzerinde yapılan araştırmalara göre aerobik yapan öğrencilerin, beyin dokularının harekete geçtiği bulunmuş. Haftada 3 kere en az 50’şer dakika yürürseniz, beyninizi zinde tutabilirsiniz. Yine yapılan araştırmalarda düzenli yürüyüş yapanların hafızalarının, spor yapmayanlara göre yüzde 20 oranında daha iyi olduğu gözlenmiş.
Sudoku oynayın
Sudoku oynayarak bilişsel zekamız gelişiyor. 3000 yetişkin erkek ve kadın arasında yapılan araştırmalarda, günde 60-75 dakika sudoku oynayan kişilerin beyin performanslarının 10 yaş daha iyi olduğu kanıtlanmış. Sudoku oynamak için hemen kendinize sudoku kitabı veya elektronik sudoku edinin.
Film izleyin
Film izlemek de hafızayı güçlendiriyor. İlk olarak filmi seyredin. Sonra sahnelerdeki detayları hatırlamaya çalışın ve bunlardan en az 10 objeyi listeleyin. Liste yaptıktan sonra 20 dakika boyunca başka şeylerle ilgilenin ve listeye bakmadan bu 10 objeyi hatırlamaya çalışın.
Liste hazırlayın
Bütün duyularımızı kullandığımız zaman hafızamız gelişir. Örneğin; bir objenin rengi aklımızda kaldıysa, daha sonra o objenin ne olduğunu yüzde 50 oranında hatırlarız. Bu yüzden yapacağınız şeylerle alakalı liste yapmayı adet haline getirin. Ama bu liste şu şekilde olsun: Örneğin; evinizin herhangi bir odasında bulunan 10 objeyi seçin. Sonra bu objelerin renklerini, şekillerini not alın. Bu yöntem tüm duyuları harekete geçirdiği için unutkanlığın önünde en iyi yöntemlerden biri.
Meditasyon yapın
Stres atmanın en güzel yollarından biri meditasyon yapmaktır. Meditasyon yapınca dış beyni oluşturan korteks çalışmaya başlıyor. Korteksin çalışması önemlidir. Çünkü burada hafıza ve dil merkezi bulunuyor. Bu yüzden meditasyon yapmayı alışkanlık haline getirin. Günde 40 dakika boyunca meditasyon yapın. İşteyken sandalyenizin arkasına yaslanın, gözlerinizi kapatın ve bir noktaya odaklanın. Uzaktaki kuşların kanat çırpışını, kendi nefesinizi duymaya çalışın.
Hafıza, "yaşananları, öğrenilenleri zihne kaydetme, zihinde saklama ve hatırlama gücü" olarak tanımlanır. Örneğin bir insanla tanıştığınızda, onun ismini zihninize kaydedersiniz, zihinde saklarsınız ve o kişiyle tekrar karşılaştığınızda ismini hafıza deponuzdan geri çağırırsınız -yani anımsarsınız.

Bir olayın, kişinin ya da nesnenin bel­lekte yer etmesi, istenildiği zaman anımsanması için önce duyumlar yoluyla yalın bilinç durumunun oluşturulması, başka bir deyimle, algılanması gerekir. Birkaç defa yenilenen olaylar, görülen insanlar veya nesneler istendiğinde bellekte yeni­den canlandırılabilir. Buna anımsama di­yoruz, iyi öğrenilmiş, sık sık tekrarlanmış, bellekte iz bırakmış duygu, düşünce ve davranışlar alışkanlıklarımızı oluşturur. Bellek, insanın bütün ruhsal davranışların­da ve hareketlerinde bağlantıyı, bütünlüğü ve sürekliliği sağlayan bir yeteneğidir.

Güçlü bir hafızaya sahip olmak, unutkanlıktan kurtulmak, gerektiğinde gerekli olan bilgileri hatırlamak yaşam boyunca kişiye büyük faydalar sağlar.

Hafıza özelliği genellikle sinir sistemine atfedilen bir özellik olmakla birlikte, aslında biyolojik donanımımızın birçok bileşeninin hafıza özelliği vardır. Kanımızda bulunan savunma hücreleri, vücuda giren hastalık yapıcı organizmaları ve onların moleküler işaretlerini tanır ve hatırlarlar. Karaciğer hücreleri, metabolizmamız ve beslenmemiz sonucu kendisine gelen kimyasal bileşimleri hatırlar ve ona göre davranış düzenlenmesi gösterir. Derimiz, yaşam boyu maruz kaldığı etkileri biçimsel olarak kaydedebilir. Dolayısıyla biyolojik bedenlerde hafıza, birçok farklı şekillerde tezahür eden ve sinir sistemine has olmayan bir özellik olarak karşımıza çıkar.

İşlemci hafıza günlük işleri sürdürürken mutlak ihtiyacımız olan hafızadır. Onsuz günlük işlerimizi yürütemeyiz. İşlemci hafıza, kayıt tutarken, bir problem çözerken,bir metni okurken ,alışveriş yaparken hep etkindir.Kapasitesi sınırlı olduğu için dikkat o anda yapılan işte toplanmalıdır.Uygun uyarı ve bilgileri işleme alıp, konuya doğrudan bağlantısı olmayan uyarı ve bilgileri dışlamak gerekir.
Hafıza teknikleri indir,hafıza teknikleri

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık