Yazar: admin 2012-04-05Kategori: Etkili İletişim2189 kere okundu Yorum yap
"Bilincim donanınca ne olacak?"
Bu soruyu yanıtlamak için yaşamın değişik alanlarından örnekler vermek istiyorum.
İki Ordu
îki ordu düşünün; biri tam teçhizatlı, donanmış. Neyle donanmış?
• Silahlarla donanmış: Muhtemel saldırılara karşı koyabilmek için, güçlü olmanın gereğini kavramış bir yönetim, ülkeyi savunmak için gerekli modern araç ve gereçlerle orduyu donatmış.
• Eğitimle donanmış: Bu ordu, hem askerlik hem de yurt sevgisi eğitimiyle donanmış. En üst komutanından en düşük rütbelisine kadar tam bir vizyon birliğine ulaşmışlar.
• Disiplinle donanmış: Aynı ordu, vatan savunmasında etkili bir harekâtın ancak tam bir disiplin içinde gerçekleştirilebileceğinin önemini kavramış durumda.
Diğer ordu ise:
• Silahları eskimiş: Silahları yenilemek kimsenin aklına gelmemiş; bu ordunun bulunduğu ülkede, sen ben kavgası içinde, ülke savunmasının gerekleri umursanmamış.
• Eğitimsiz: Ordu hem askerlik hem de yurt sevgisi konusunda yeterli eğitimi görmemiş. Askerlerin paylaştıkları bir vatan vizyonu yok.
• Disiplinsiz: ilk fırsatta firar etmeyi kafaya koymuş insanlardan oluşan başıbozuk bir ordu.
Önemli soru: Bu iki ordu birbiriyle savaştığında hangisinin zafere ulaşacağından şüpheniz var mı?
İki Yeni İş Girişimi
Bir başka örnek daha alalım; iki yeni iş girişimi düşünün. Ahmet ve Cevdet'in her biri kendilerine lokanta açmak istiyor. Ahmet lokanta işletme konusunda deneyimsiz, ama deneyimi olan, bu konuda bilinci donanmış birine danışıyor, ondan akıl alıyor.
Cevdet de iş konusunda deneyimsiz ama, "Allah yürü ya kulum derse her şey yoluna girer," düşüncesiyle hiç kimseye danışma ve kimseden akıl alma gereği duymuyor.
Ahmet'in danışmanı, "Şu soruların yanıtlarını bilmek önemli," diyerek ilk adımı atıyor:
Gerekli sermaye ne kadar? Örneğin, lüks bir lokanta mı açılacak, yoksa düşük gelirli vatandaşın yemek yiyebileceği bir halk lokantası mı?
Bu işi yürütebilmek için ne gibi bilgilere, deneyimlere ve becerilere gerek var? tyi yemek yapan biri lokanta açmaya kalkınca bir süre sonra yemek yapmanın lokantacılık işinin ancak bir yönü olduğunu anlar. Lokantacılık işi sadece yemek yapmanın ötesinde insan ilişkilerini, iç mimarlık ve bahçe mimarlığını, yönetim, muhasebe ve gıda pazarlarını bilmek gibi birçok yönü kapsar.
iş nerede açılmalı? İşin yeri müstakbel müşterilere uygun olmalı. Düşük gelirli vatandaşların oturduğu bir yere pahalı, lüks bir lokanta açmak gerçekçi değildir.
îş için en uygun başlama mevsimi nedir? Her işin kendine özgü mevsimi olabilir. Herkesin tatil için başka bir yerde olduğu mevsimde lokanta açmak doğru olmayabilir.
İş nasıl yönetilmeli? îş yönetimi deneyimi olmayanların, işe girişmeden önce deneyimli bir yönetici bulmalaLı ve onunla birlikte çalışmaya başlamaları yerinde olur.
"Ahmet, danıştığı kişinin önerileri doğrultusunda davranırken, Cevdet, "Allah kerim; kısmetimizde varsa olur," diyerek yukarıdaki hiçbir soruyla ilgilenmeden işe girişiyor.
Önemli soru: Ahmet gibi tedbirli, planlı girişimciler mi, yoksa Cevdet gibi tedbirsiz, plansız girişimciler mi daha başarılı olur?
İki Çift
Evlilik yaşamından da bir örnek alalım. Farz edelim ki bir çift evlenmeden önce birbirlerini adamakıllı tanımaya önem veriyorlar;
• Bireysel değerlerini, inançlarını, zevklerini ve nasıl bir gelecek istediklerini birbirlerine söylüyorlar.
• Çocuk yetiştirirken neye dikkat edeceklerini, nasıl çocuk yetiştirmek istediklerini konuşuyorlar.
Bütün bu konuları açıkça ve dürüstçe konuştuktan ve birbirlerinin iç dünyalarını tanıdıktan sonra evlenmeye karar veriyorlar.
Diğer bir çift, birbirlerini ilk gördükleri anda duydukları çekim nedeniyle evlenmeye karar veriyorlar. Başka hiçbir şeyi düşünmek ve aralarında konuşmak akıllarına gelmiyor.
Önemli soru: Hangi çiftin evliliği daha mutlu ve sağlıklı olacaktır?
Bu gözden geçirmelerden şu sonuca varırız: Bilinci donanmış insan, bilinci donanmamış insandan her zaman ve her koşulda daha etkili ve güçlü olacaktır.
Evet, anlamlı, güçlü ve coşkulu bir yaşam, ancak donanmış bir bilincin temelleri üstüne kurulur.
DERLEYEN...MURAT KÜDEN(KESFETKENDİNİ EDİTÖRÜ)
İletişim:[email protected]