Başarısızlık, insanın yaşamdaki amaçlarına ulaşmamasıdır. Basan ise kişinin yaşamdaki amaçlarına ulaşmasıdır. Bu amaçlara ulaşmak için en temel faktör iletişimdir. İletişim sevgiyle kendimize ve diğer insanlara ulaşmanın en direkt yoludur.
İletişim yaşamın tümüdür. İletişim becerilerimizi geliştirdiğimizde yaşam becerilerimizi de geliştirmiş oluruz. İletişim ortamına girmek, içten ve açık olmayı gerektirir. İletişimle ilgili bilmemiz, gereken temel bilgiler şunlardır:
1. İletişim kurabilme becerisi, konuşmak, ikna etmek, öğretmek ve tartışmak gibi önemli etkinlikleri kapsar. Bunun için önce düşüncelerimizi ifade etmeli sonra da iletişim kurma tekniklerini Öğrenmeliyiz.
2. İletişim insanlar için vazgeçilmez bir olaydır.
3. İletişimde başarılı olmak için gönderdiğimiz mesajların karşınızdaki kişiler tarafından inanılır ve güvenilir olarak algılanması gerekir.
4. İnsanların kendilerini ifade edebilmek için çaba göstermesi gerekir.
5. Düşüncelerimizi nasıl ifade edeceğimizi bilmeliyiz.
6. İletişimde anlaşılmazlığı, kapalılığa, anlaşılırlığa ve açıklığa dönüştürmeliyiz.
7. Konuşmak gibi dinlemek de iletişimin önemli bir ayağıdır.
8. İletişimde içtenlik çok önemli bir faktördür.
İnsanlar bilgilerini, düşüncelerini, yaşantılarını, kaygılarını ve sevinçlerini paylaşlmak için iletişim içine girerler. İletişim faaliyetine girdiğimiz insanla tanışmamız gerekir. Tanışma, esnasında kişilerin isimleri öğrenilir. İnsanları etkilemenin en önemli yolu onlara isimleriyle hitap etmektir.
Daha sonra hal, hatır sorulur. İletişim başlatılır. İletişim için paylaşma esastır.
İletişim kurmak için etkileşimde bulunduğumuz kişiyi yakından tanımalıyız. Bu da o kişiyle ilgili şu bilgileri bilmemizi gerektirir, kişinin:
V Adı Soyadı
V Yaşı ve doğum yeri
V Mesleği
V Eşinin Mesleği
V Varsa çocuk siayısı
V İlgi alanları
V Sanatsal faaliyetleri
V Yaşamdaki ideali
V En çok izlediği TV programı
V Okuduğu gazete kitap vs.
İletişimdeki en büyük hatamız çoğunlukla hep kendimizin konuşmasıdır. Hep biz konuşuyoruz, biz biliyoruz karşımızdakine fırsat tanımıyoruz. Bu çok yaygın bir hata. Unutmayalım etkili bir iletişimde dinlemek de konuşmak kadar önemli bir aktivitedir.
Etkili bir iletişimi gerçekleştirmek için şunlara dikkat etmeliyiz:
1. İletişim dostça, dürüstçe ve olumlu bir şekilde kurulmalıdır.
2. Tümcelerinizde olanaklar el verdiği ölçüde "hayır" sözcüğüne yer vermeyiniz.
3. Karşınızdaki kişiyle gerçekten, içtenlikle ilgilenin.
4. Karşınızdaki kişinin düşüncelerine, inançlarına ve görüşlerine saygı gösterin.
5. Empatiyle düşünün yani her zaman kendinizi karşınızdakinin yerine koyarak düşünmeyi öğrenin.
6. Hep siz konuşmayın. Karşınızdaki kişiyi dinleyin, bırakın kendisini anlatsın.
7. Eğer hata yaptıysanız özür dileyin ve yaptığınız hatayı zaman kaybetmeden belirtin.
8. Sık sık "Lütfen, özür dilerim, teşekkür ederim" demesini öğrenin.
9. İnsanlara adı ile hitap edin.
10. Karşınızdaki kişilere değer verin, herkesin insan olarak değerli olduğunu asla unutmayın.
11. İnsanların sizin yüzünüzden mutlu olmasını sağlayın. Onlara değerli oldukları duygusunu kazandırın ve iyi kişiler olmasını özendirin.
12. İnsanların para ve paranın satın alacağı her şeyden daha değerli olduğunu bir an bile hatırınızdan çıkarmayın.
13. İnsanları sevin parayla satın alamayacağınız her şeyi sevgi ve iletişiminizle elde edebileceğinizi unutmayın.
İletişimin ilk aşaması konuya iyi bir giriş yapmaktır. İlk izlenim insan ilişkilerinde çok önemlidir. Bunun için sempatik olun, kişilerle gülümseyerek konuşun. İletişim kurduğumuz kişiyi tanımanın yolu onu dinlemekten geçer. Bir kişiyi dinlemek için sabırlı olmalı ve ona zaman ayırmalıyız. Şunu bilmeliyiz ki anlayamadığınız kişi etkileyemeyiz, anlamak için temel kural ise karşımızdaki kişiyi, kendimizi onun yerine koyarak dinlemektir. Onu dinlediğimizi göstermek için ona soru sormalıyız. Bu aşamada karşı tarafın görüşlerini öğrenmek üzere soru yöneltilir ve o kişi aktif olarak dinlenir. Burada esas yanlış, duyma yerine dinlemeyle yetinmektir. Baş sallama, göz teması kurma, beden dili aktif dinleme belirtisidir. Karşımızdakini iniş çıkışlarında, dalga boylarında gidiş geliş, hislerini anlama, sorunlarını payalaşma gerçek dinleme ile mümkündür.
İyi bir iletişimde dinleme çok önemlidir. Siz konuşurken insanann nasıl davranmasını istiyorsanız siz de öyle davranın. Konuşmacıya tepki verin, kendinizi onun yerine koyun bunun için enerji harcayın. İlgilendiğiniz göstermek için onunla:
1. Göz teması kurun.
2. Konuşmacının sözünü kesmeyin.
3. Söyleneni onaylayın (Doğruysa).
4. Söyleneni dikkatle dinleyin.
5. Sadece kulağınızla değil, tüm bedeninizle dinleyin.
6. İçten ve yapmacıksız dinleyin.
7. Dinlerken gergin değil, rahat olun.
Birisini karşılarken, selamlarken, el sıkışırken konuşurken ona "sizi görmekle mutlu oldum" mesajını verin.
Kişilere, sen mesajını verirken elden geldiğince zorlayıcı bir davranış göstermeyiniz. "Niye geç kaldın?" yerine, "Sen çok geç kalınca çok merak ettim" şeklinde söylemek en iyi iletişim yoludur.
Sözünüzü kesen birine "Sözümü kesmeyin" yerine "izin verin konuşmamı bitireyim" şeklinde yaklaşınız.
Tartıştığınız konuyla ilgili yanlış karar veren birine "Kararınız yanlış?" demek yerine "Sen her zaman yerinde karar verirdin, ama bu kararın doğru değil" demeniz daha sağlıklı bir iletişim şeklidir.
İletişimde beden dili çok önemlidir. Siz konuşurken karşınızdakini dinleyip dinlemediğini beden diline bakarak anlayın.
İletişim, insan ilişkilerinde basan ve mutluluğun anahtarıdır. İnsanların tüm çabası doyumlu ve mutlu bir yaşamı gerçekleştirebilmektir. Ne var ki, iletişim sorunlarını çözmeden doyumlu ve mutlu bir yaşam sürdürmemiz olanaksızdır.
İletişim, iki kişiyi ilişki içine sokan psikososyal bir süreçtir. İletişimin iki boyutu vardır: Kişisel ve toplumsal boyutu. İletlişim, sürekli bir mesaj alışverişidir. Konuşan mesaj gönderir, dinleyen de bu mesaja tepkide bulunur.