TEK YÖNLÜ İLETİŞİM İŞE YARAR MI?
Sağduyumuz bize tek yönlü mesajların işe yaraması gerektiğini söylüyor; o zaman, bunların ne olduğunu anlamaya çalışmakta fayda var. Böylelikle ne kadar çok konuşmanız ve dinlemeniz gerektiğini daha iyi anlar ve herhangi bir iletişimden ne kadar karşılıklı fayda beklemeniz gerektiğini tespit edebilirsiniz. Şimdi bunu daha net hale getirmek için iki liste daha yapalım. Şu durumlarda karşımdaki kişiyi dinlerdim:
Şu durumlarda karşımdaki kişiyi dinlemezdim:
ÇİFT YÖNLÜ İLETİŞİME DAİR
Ne yazık ki sizin düşüncelerinizi okuyamıyorum ama muhtemelen, aşağıdaki durumlar söz konusu olmuşsa, en az konuştuğunuz kadar dinlemeniz gerektiğinden bahsetmişsinizdir.
? Karşınızdakinin işbirliğine ve kararlılığına ihtiyaç duyuyorsanız.
? Karşınızdakiler kendilerine söylenenleri reddedebilirse
? Karşınızdakiler sizin istemediğiniz bir şeyleri yapabilecekse
? Düşünceler anlaşılmayacak kadar zor ve karışıksa
Karşınızdakilerin denetlenmeksiniz istediklerinizi yapmasını isterseniz
Karşınızdakilerin davranışlarını ya da tutumlarını değiştirmelerini istiyorsanız
Karşınızdakilerin yeni bir şeyler öğrenmesini istiyorsanız.
Yukarıdaki durumlarla örtüşmeyen göndermek isteyebileceğiniz önemli mesajlar olmakla birlikte bunları düşünmek zordur.
Sonuç olarak, sadece insanlara söylemek istedikleriniz üzerinde düşünmek yetersiz olacaktır. Onların da düşüncelerini dikkate almalı ve sizinle iletişim kurmak isteyip istemediklerini de hesap etmelisiniz. Bundan da öte, onların görüşlerini kendi planlarınıza dahil etmelisiniz ki, söylediklerinizi dinlesin ve kabul etsinler. Sağırlar diyalogu kurmaktan kesinlikle kaçının.
Deneyim, bilgi ve yetenekleriniz göz önüne alındığında bu kitap size nasıl faydalı olabilir?
Bu yönde düşünme ve zaman ayırmaya niyetli misiniz?
İyi sonuçlar almak için sondan başlamanız gerekir. (Burada siz ve söylediğiniz her kelime ön plandadır.)
İletişiminizi işbirliğine daha açık hale sokmak. (Herkesi harekete geçirmek ve çatışmayı en az noktada tutmak.)
DENEYİMLER
Şimdi her akıllı insan gibi siz de, bu kitabın size doğruyu mu söylediğini yoksa sadece akla mantığa uygun bir hikaye mi anlattığını test etmek istersiniz. Şimdi bu konudaki şüphelerinizi dağıtma yönünde birtakım noktalara göz atalım.
Net mesaj verme konusunu ele alan bir iletişim kitabı bulun. (Ama bu yazı, elinizde tuttuğunuz kitap gibi sizi yönlendiren cinsten olmasın). İlk bölümünü okuyun.
Şimdi her iki kitabın da ilk bölümlerinin özetlerini yazarak etkinliklerini test edin.
En çok hangisinden bir şeyler hatırlıyorsunuz?
Gerçekten bu kitabın kalanını da okumak istiyor muyum?
Sizin dışınızda kimse bu soruyu cevaplayamaz ve hatta siz de bu soruyu sormak istemeyebilirsiniz! Genel olarak zeki olduğunuzun bir emaresi vardır; işleri ölçer biçer ve sadece istediklerinizi yaparsınız. Çoğu şey cezaların ve ödüllerin dengesini oluşturmaktadır, eğer ilerlerseniz daha çok ödül mü alırsınız ya da daha çok acı mı çekersiniz?
Şimdi bu kitabı okumakla kazanacağınız ödüllere ya da kaybedeceklerinize yönelik bir liste yapmayı deneyin.
Umarım sonuç olumlu olur ve bizimle birlikte devam edersiniz, aksi takdirde size, kendiniz için daha faydalı bir şeyle ilgilenmeyi öneririm. Kendinize iyi bakın, iyi şanslar!
Sondan başlamak ne kadar yardımcı olur? :
Önümüzdeki hafta yapılmasını düşündüğünüz birkaç ufak tefek rutin işi bir kenara yazın. İlkini ele alın ve şu basit soruları cevaplayın:
? Bunu yapmakla elime ne geçecek?
? Bunu yaparsam ne daha iyi olacak?
? İyi yaptığımı nereden bileceğim?
İkinci işe yönelik olarak da, özel hiçbir şey yapmayın.
Önümüzdeki haftanın sonunda her iki işin sonuçları arasında bir fark olup olmadığına bakın
Anlatmak kadar dinlemek de ne kadar fark ettirir?
Kısa bir süre önce birine söylemeyi denediğiniz ama istediğiniz sonucu vermeyen bir şeyi hatırlayın. Başarısız olması için sizin açışınızdan birçok sebebi olabilir. Her neyse; şimdi bu deneyim için, karşınızdakinin sizin dinleyip dinlemediğini, hissedip hissetmediğini anlamaya konsantre olun. Eğer yeterince kendinizden eminseniz, onlara 'bana.... anlatırken seni dinlediğimi hissettin mi?' şeklinde bir soru da sorabilirsiniz.
Şimdi de 'Hissettiğin neydi tam olarak duyamadım?' şeklinde bir soru sormayı deneyin ve cevabı dinleyin.
Şimdi karşınızdakinin size söylediğini dikkate alarak mesajınızı iletmeyi deneyin.
Umarım işe yaramıştır. İyi şanslar!
ÇOK İYİ AMA...
Şimdi şöyle düşünebilirsiniz; 'Tamam işler senin açından yolunda gidiyor olabilir ama, dışardaki geçimsiz, huysuz ve sorunlu insanlarla uğraşması gereken sen değilsin!'
Gerçekten de dışarda birçok geçimsiz, huysuz ve sorunlu insan var. Bunlar ne olacak? Bu tür insanlarla nasıl uğraşacak, nasıl anlaşacaksınız?
İllede işbirliği diye diretmenin faydası ne?
Eğer X isimli şahıs ve siz, birbirinizle geçinemiyorsanız, üzerinde anlaşmak için uğraşabileceğiniz üç şey vardır:
? Sorunu çözecek bir şeyler yapmak
? ikinizi de kayba uğratmayacak ve her iki tarafı da memnun edebilecek bir yol bulmak
? Sorunu ilerde çözmek için ortak bir yol geliştirmek
Çoğu insan akılcı kişisel çıkar üzerinde hareket eder; eğer siz bana şimdi bir iyilikte bulunuyorsanız, ben de muhtemelen size daha çok fayda getirecek bir şey yaparım, ama ikimiz de ilk hareketi karşıdan beklersek, uzun ve faydasız bir bekleyiş içine girmiş oluruz.
İŞBİRLİĞİNİ BAŞLATMAYA YÖNELİK BİR DENEYİM
İşyerinde ya da başka bir yerde, bir konuda anlaşmazlığa düştüğünüz birini göz önüne getirin. Bu ilk denememiz olacağından, başarısızlık durumunda olumsuz bir sonuç doğmaması için ufak bir anlaşmazlığı ele alın.
Daha önceden sorunun çözümüne yönelik gösterdiğiniz gayretlerin, sorunun kendisine odaklanmasını iyi bir belirti olarak görebiliriz. Bu mantıklı göründüğünden çoğumuz, karşımızdakinin sorunu bizim açımızdan görmesini sağlamak için gayret gösteririz. Bu arada bol miktarda 'Keşke bunu böyle yapmasaydın...', ' Eğer böyle yapsaydın...', '... Olması gerektiğini hissetmiyor musun?' ya da 'Keşke böyle yapsaydm'lı cümleler kurulur. Bu arada bu tür konuşma tarzının sizi bir tartışmanın göbeğine sürüklediğini görürsünüz ama durumu değiştirmek için elinizden birşey gelmez. Şimdi buna yönelik pratik bir seçeneğe göz atalım.
Burada her iki tarafı da ilgilendiren tek şey, çözümdür. Geçmiş sabit olduğuna göre sadece geleceği değiştirebilirsiniz. Eğer tüm enerjinizi sorunun halli için gereken çözüme kanalize edebilirseniz, hem sorun önemini kaybetmeye başlayacak hem de her iki tarafta bir ilerleme görülecektir. Eğer karşınızdakinin de işbirliğini sağlayabilirseniz, iki elin sesi olacaktır!
Şimdi burada denememiz gereken birkaç soru var; 'Evet' cevabı aldığınız müddetçe ilerlemeye devam edin.
Şu konularda anlaşabiliyor muyuz:
? Her ikimiz de sorunun çözülmesini mi istiyoruz?
Ne yaparsak yapalım, her ikimizin de mümkün olan en iyi sonucu mu alması gerekiyor? Ve her birimizin en az diğeri kadar kazançlı çıkması gerekiyor mu?
Sorunu ilerde her ikimizin de kazançlı çıkabileceği bir şekilde çözebilecek bir yol bulursak bunun faydası olur mu?
? Bu yine her ikimizin de, en az diğeri kadar kazançlı çıkması için gereken esnekliği göstermemiz gerektiği anlamına mı geliyor?
Eğer bu soruların hepsine 'evet' cevabı verdiyseniz, demek ki aranızda sorunun çözümüne yönelik bir mutabakat oluştu. Burada biraz daha duralım.
Eğer biriniz diğerinin 'hayır' cevabı ile karşılaşırsa ne olacak? Böyle bir durumda size, üzerinde anlaştığınız noktaları ve diğerinin itiraz ettiği hususu bir kenara yazarak, tıkanıklığı aşmak için bir müddet bu konuyu erteleyip üzerinde düşünmenizi tavsiye edebilirim.
Bu arada hatırlatmakta fayda var, karşınızdaki ile anlaşamamak çok kötü bir şey değil, sadece iyi olmayan bir şeydir. Halen, karşınızdakinin yaptığı gibi, siz de yaptıklarınızın doğru olduğunu düşünüp, onları yapmaya devam edebilirsiniz.
Eğer Sorun Çözümüne Yönelik Bir Anlaşmaya Vardıysanız
Her şeyden önce bir şeyler üzerinde anlaşabildiğiniz için kendinizi biraz daha iyi hissedeceksiniz, aksi durumda zıtlıklar devam edip gidecektir. Bazı zamanlarda varılan bu anlaşma ortadaki sorunu mucizevi bir şekilde ortadan kaldırabilir. Eğer kaldırmazsa aşağıdaki soruların cevaplarını arayın:
? Biz ortadaki sorunların çözüldüğünü söylemeden önce neler gerçekleşmesi gerekecek?
- Bu her iki tarafın da olmasını istediklerini gösteren bir liste oluşturacaktır.
? Bunların gerçekleşmesi için nelerin yapılması gerekecek?
- Bu yapılması gerekenlerin listesini verecektir.
? Kim, neyi, ne zaman yapacak?
- Bu, tüm söylenenleri gerçekleştirecektir.
Şimdi kendinizle ilgili bir plan yazarak bu düşünceleri kişisel gerçekliğe dönüştürün. Konuşacağınız kişi kimdir? Ne hakkında konuşacaksınız? Ne zaman? Karşınızdakini işbirliğine yaklaştırmak için neler yapacaksınız? Karşınızdaki ile anlaşmayı, onu kandırmak amacı taşımadığınızı göstermek için neler söyleyeceksiniz? Nasıl anlaşacaksınız?
DERLEYEN:KESFETKENDİNİ EDİTÖRÜ
İletişim:[email protected]