Yazar: admin 2012-04-05Kategori: Kişisel Gelişim2148 kere okundu Yorum yap
Teşvik Edici Ev Ortamı
Çocuklar çevrelerindeki alımlı şeylerden esinlenirler.
Hilal: Genç yeğenlerimiz amcaları Burak'ın evini ziyaret etmeyi seviyorlar. Arabadan dışarı adım attıkları anda, onlar hafif rüzgarda salınan renkli metal heykeller tarafından karşılanıyorlar. Ön hole girdikleri andan itibaren insan büyüklüğünde bir zırh onlara "hoş geldin" diyor. Duvarlarda renkli maskelerden oluşan bir koleksiyon var. Odalar parlak, hareketli objeler, resimler ve çiçek açan bitkilerle dekore edilmiş. Yuvalarındaki kara kurbağaları ve bahçede dolaşan yaban tavşanları ve sincaplar çocukların müthiş ilgisini çekiyordu.
Bahçede içinde kurbağalar, nilüferler, bir fıskiye ve içerisinde kırmızı balıklar olan bir havuz vardı. Görüldüğü gibi çocukların ziyaretleri sevmesinde şaşılacak bir şey yok.
Bir çocuğu donanımlı ve destekli kılmanın arkasında zengin bir ev ortamı vardır. Zırhlara sahip olmak zorunda değiliz, posterler ve koleksiyonlar da aynı görsel heyecanı verebilir. Müzik dinlemek için büyük bir piyanomuzun olması gerekmiyor. Bir teyp veya radyo da bize benzer donanımı sağlayabilir. Onlar kendi sanat çalışmalarını oluşturabilirler. Çocuklar çalışmalarını sergilediklerinde, gurur duyarlar.
Teşvik edici bir ortamda, çocukların olağanüstü yaratıcı şeyler yaptıkları görülür ve işitilir. Onlar koşmak, oynamak, binalar yapmak, çizmek, konuşmak, yazmak, deneyler yapmak, okumak, araştırmak, meraklanmak, gülmek ve daha başka birçok yollarla dünya ile enerjik bir şekilde etkileşim içerisindedirler. Elbette ailelerin bu tür aktiviteleri rahat bir şekilde destekleyebilmeleri için evlerinde çocukların ulaşamayacağı bir yer olmalı. Güvenli bir ortamı olan çocuğun yetişmek ve araştırmak için odası vardır. Birçok çocuk doktoru muayenehanelerinde çocukların ulaşamayacağı korunaklı yerlerle ilgili bilgiler içeren broşürler vardır. Çocuklara meraklarını uygulayabilecekleri fırsatlar verdiğimiz zaman "duvarlar örmemiş, kapılar açmış" oluruz. Kurslar ve araç gereçler yerine, çocukların kendi keşfettikleri dünyada kendileri olabilme hürriyetine ihtiyaçları vardır.
Evde gelişen yaratıcılık, materyaller ve fırsatlar sağlamayı da içerir. Örneğin, Zeynep'in ailesinde herkes özel işler için orijinal kartlar üretir. Eğer Halimark Kart Şirketi iş için Zeynep'in ailesine bağlı olsaydı, iflas ederdi. Cihad'ın ailesinde, cadılar bayramı için giysiler her zaman ev yapımıdır. Bir ekim ayı, Cihad bütün gününü, onları giyince canlanacak olan perili ev giysileri yapmaya harcadı. Yüzünü beyaz makyajla örttü; uzun beyaz eldivenler giydi. Karton kutusundan çeşitli sesler yükseliyordu ve pencerelerinde yarasalar ve iskeletler sallanıyordu. Perili ev elbisesi üzerine çalışmalarını tamamladığı zaman, gözleri parlıyordu. Çocuklar, fikirlerini ifade etmek için yaratıcılıklarını kullanırlar.
Bazı çocuklar elde edebildikleri, tencere kapaklarıyla, tepsiler veya elektronik klavyelerle müzik yaparlar. Kimisinin hareket etmeye, bir şeylere tırmanmaya, emeklemeye, fırlatmaya, koşmaya ve atlamaya ihtiyaçları vardır. Onlar dilleri araştırırlar, sorular sorarlar, kafiyeli şiirler yazarlar, hikayeler okurlar ve günlük tutarlar. Onların ev yapımı kil heykelleri, tahta kadehleri, düzenli orijinal şiirleri her birimizin çocuğunun ortaya çıkarabildiği göze çarpan hazinelerdir. Çocuklar, kreasyonlarını sergide gördükleri zaman kendilerinin ne kadar değerli olduklarını fark ederler.
Çocuklarımızı dilin gerekliliğini anlamaları konusunda kendimiz soru sorarak veya bize soru sormalarını sağlayarak teşvik edebiliriz. Sekiz yaşındaki Aysel'e odasını tekrar nasıl dizayn edeceği soruldu. Gözleri parladı. Bir denizaltı turunu hatırlayarak, çekme ranzaları olan ahşap panellerle kaplı duvarları, bir düğmeye basınca duvardan çıkan şeyler ve onlara tırmanmak için birçok iplerin olduğu bir oda tarif etti. Bu tür sınırları olmayan soruların gayesi çocuklara her zaman cevapların olmayacağını; onların aynı zamanda istedikleri her şeyin gerçekleşmeyeceğini bilmelerini öğretmektedir. Bir bağımsız düşünceye modellik yapabildiğimiz zaman çocuklarımıza, teklif etmek zorunda oldukları şeye güvenmeleri konusunda yardım edebiliriz. Onların her zaman rüyalarını gerçekleştiremememize rağmen, rüyalarının önemli olduğunu gösterebiliriz.
Bizim çocuklarımızla olan iletişimimiz, onların başkalarıyla olan ilişkilerinin tonunu tayin eder. Fikir ayrılıklarını, hayal kırıklıklarını, problem çözmeyi ve başkalarıyla olan ilişkilerimizi nasıl ele aldığımız, çocuklarımız tarafından taklit edilir. Evimiz çocukların ve arkadaşlarının nezaketle karşılandığı bir saha olabilmelidir. Hatta evimizi daha fazla nasıl cazip hale getirebileceğimizi kendi kendimize sormalıyız. Çocuklar aile içerisinde kendilerini önemli hissettikleri zaman, başkalarıyla olan diyaloglarında kendilerinden daha emin olurlar.
Genç insanlar, kendileri hakkında ailelerinden ve büyüklerinden hikayeler işitmeyi severler. Aile tarihinden bazı şeyleri, fotoğrafları ve kuşaktan kuşağa geçen bazı değerleri paylaşarak onların duyarlılığını genişletebiliriz. Özel ilgi, iyi isim yapmış veya heyecanlı maceraları olan bir aile ferdinin üzerinde toplanabilir. Böylece kişiselleştirilmiş bir tarih genel olarak tarihe olan ilgiyi arttıracaktır.
-ALINTI-
(kişisel gelişim, bireysel başarı, çocuk, eğitim, anne, baba, cocuk, cocuk oyunları, okul öncesi eğitim, cocuk eğitimi, kişisel başarı, bireysel gelişim)