Evde yılbaşı hazırlıkları

Evde yılbaşı hazırlıkları

Yılbaşına doğru geri sayımın başladığı şu günlerde, hazırlıkları son ana bırakmamak en iyisi. Özellikle yılbaşına birkaç gün kala marketlerden otoparklara kadar hemen her yerde bir yoğunluk yaşanacağından, iki ayağınızı bir pabuca sokmaktan kaçınmalısınız. Yılbaşı öncesi evde son hazırlıkların tamamlamak için erken davranmakta fayda var.

Yeni yılı kendi evinizde misafirlerinizle ya da dışarıda bir partide kutlayacak olabilirsiniz. Bir yılbaşı hazırlık listesi sayesinde hemen her duruma hazırlıklı olabilirsiniz. Aşağıda hazırladığımız listeyi kendi planlarınıza göre daha da genişletmeniz mümkün.

Hediye alışverişine hâlâ başlamadıysanız, tam vaktidir. Alışverişi kesinlikle son güne bırakmayın. Yılbaşına doğru mağazaların stokları tükenmeye başlar, renk, model, beden çeşidi azalır. Hediye paketi için uzun dakikalar beklemeniz gerekir.

Her ne kadar hediyeler mağazalarda paketleniyor olsa da, siz bir kırtasiyeden şık hediye paketleri ve paket süslemeleri edinin. Son dakikada hediyede değişiklik yapmanız gerekebilir. Bir paketi açtıktan sonra yeniden eski haline getirmek zordur. Ya da son anda elinize harika bir hediyelik geçebilir ve sizin paketlemeniz gerekebilir.

Yılbaşı günü ne giyeceğinizi şimdiden belirleyin. Son gün dolabın başına geçerseniz eksik düğme, sökük paça, lekeli bluz ya da uygun çorabınızın olmadığı gibi sürprizler karşınıza çıkabilir.

Evinizde kutlama yapmayacaksanız bile biraz çerez ve atıştırmalık bulundurmak gerekebilir. Partiden erken ayrılma ya da gideceğiniz partinin iptal olması gibi sürprizlere karşı hazırlıklı olmalısınız.

Yılbaşı öncesi bir iki şişe, kaliteli şarap edinmenizde fayda var. Gideceğiniz eve hediye olarak götürebilirsiniz ya da yemekten sonra birkaç arkadaşınızı kutlamaya devam etmek için evinize davet edebilirsiniz.
 

Yeni yılı evde geçirecek olanlar için yılbaşı sofrası, yılbaşı dekoru ve çam ağacının süslenmesi ile ilgili işinize yarayacak bilgiler:

Yılbaşı sofralarında dekorEvinizde ailenizle birlikte yiyeceğiniz yılbaşı yemeğinde servis edeceğiniz yemek kadar, sofra düzeni, sofrada kullanılan aksesuarlar da büyük önem taşır. Yılbaşı sofranıza şıklık katacak dekor önerileri:

Şık bir yılbaşı sofrası için masa örtüsü, runner ve peçetelerin birbiri ile uyum içinde olması gerekir. Yılbaşına özel hazırladığınız sofranız için kırmızı, yeşil, siyah ya da beyaz renkte masa örtüsü seçebilirsiniz. Bu renk örtülere altın ya da gümüş simli peçete kullanabilirsiniz. İşlemeli peçeteler de sofranıza farklı bir hava katacaktır.

Sofranızda modern bir hava yaratmak istiyorsanız, renkli boncuklarla süslenmiş peçete halkalar kullanabilirsiniz. Klasik bir sofra yaratmak istiyorsanız, gümüş ya da altın başlıklı ya da işlemeli peçete takımlarını tercih edebilirsiniz. Evinizde kır evi tarzı geleneksel bir dekora sahipseniz, ahşap peçete halkaları kullanabilirsiniz.

Masanıza şamdanlarla hareket kazandırabilirsiniz. Masanın iki ucuna farklı boylarda şamdan yerleştirebilirsiniz. Simli mumlar tercih edebilirsiniz. Minik hediye kutuları ile sofrada farklı bir ambiyans yaratabilirsin.

Çiçekler de yılbaşı sofranızı süslemek için farklı bir seçenek olabilir. Masada taze çiçek kullanmaya özen gösterin. Seçtiğiniz çiçeklerden bir buket oluşturarak, gümüş ya da ışıltılı bir vazo içinde sofraya yerleştirebilirsiniz.


Yılbaşı dekoru önerileri

Yılbaşı için, evinizde farklı bir dekor oluşturabilirsiniz. Yılbaşına özel ev dekoru fikirleri:

• Evinizin içi kadar, dıştan görünümü de önemlidir. Yılbaşı gecesi pencerelerinizi neon aydınlatmalar ile süsleyebilirsiniz. Camları süslemek için, yapay kar spreyi de kullanabilirsiniz.

• Kapı pervazlarını boydan boya kablolu aydınlatma ile süsleyebilirsiniz.

• Yılbaşının simgesi haline gelen çorapları ev dekorunda da kullanabilirsiniz. Yılbaşı için seçtiğiniz kırmızı çorapların içini küçük hediyelerle doldurup, kapı ya da pencere koluna asabilirsiniz.

• Evinizin dış kapı kulplarını büyük kurdelelerle süsleyebilirsiniz.

• Perdeleri yılbaşı aksesuarları ile süsleyebilirsiniz.

• Farklı boylardaki eski kavanozları su ile doldurun. Kavanozların içini yeşil ya da kırmızı gıda boyası ile renklendirin. Kavanozların içine suda yüzen mumlardan koyabilirsiniz.



Yılbaşı ağacı nasıl süslenir?


Aksesuarlar, yılbaşı ağacının hoş görünümünü arttırıcı nitelik taşır. Aşağıdaki tavsiyeleri uygulayarak, yılbaşı ağacınızı daha sevimli hale getirebilirsiniz.

• Yılbaşı lambalarını ağacın tepesinden başlayarak aşağıya doğru asabilirsiniz.

• Ağacın her bir dalına, tek tek farklı renklerde toplar ve parlak aksesuarlar takabilirsiniz.

• Top aksesuarların hepsini ağacın dallarının dışa bakan ucuna yerleştirmemek gerekir. Ağaç dallarının çok aşağı eğilmesinden ötürü, görüntü sizi hoşnut etmeyebilir.

• Top ve parlak aksesuarlar dışında, kuş yuvaları, boyalı yapma meyveler, oyuncak alfabeler, sahte mücevherler, yapma şekerlemeler, çam kozalakları kullanılabilir.

• Tüm işlemler bittikten sonra, ağacınızın etrafını renkli bir kağıtla sararak koruyabilirsiniz.

Yılbaşı yaklaşırken, ağaç süslemenizi yapmakta gecikmemek için yukarıdaki noktalara dikkat ederek, bir ön hazırlık yapabilirsiniz.


Evde Hindi Nasıl Pişirilir?


Yeni yılı evinde kendi pişirdikleri hindiyle karşılamak isteyenler için öneriler:

Yılbaşı hindisi hazırlamak için:
Marinat malzemesi:
Soya sosu 50 ml
Bal 2 çorba kaşığı
Zeytinyağı 50 ml

Hindi malzemesi:
Hindi bütün (orta boy) 1 adet
Kereviz 600 gr
Elma 400 gr
Soğan 100 gr
Karabiber 1 tutam
Tuz 1 tutam
Bayat ekmek içi 1 ekmek

Kestaneli pilav malzemesi:
Pilavlık pirinç 1 kg
Kestane 1 kg
Tarçın 1 tutam
Tuz 1 tutam
Tereyağı 200 gr

Bir tane portakalı kabuğuyla beraber rendeleyin. Biberiyeyi katıp, harmanlayın. Bir çorba kaşığı kişniş tohumu, kimyon tohumu, pul kırmızıbiber, tarçın, bal, tuz ve karabiberi havanda iyice ezin. Biberiyeli portakal, tereyağının yarısı ve ezilmiş baharat karışımını krema kıvamına gelinceye kadar iyice karıştırın.

Hindiyi, göğüs kısmı yukarıya gelecek şekilde fırın tepsisine yerleştirin. Her tarafına, özellikle göğüs ve but kısımlarına tereyağlı karışımı iyice sürün.
Maydanoz yaprakları ve çeyrek soğanı hindinin göğüs boşluğuna yerleştirin.

Kalan kişniş tohumunu hafifçe dövün. Kalan tereyağı ve zeytinyağını ısıtın. Soğan ve kerevizleri katıp, karıştırarak orta ateşte beş dakika. soteleyin. Karıştırmaya devam ederek elmayı ekleyin ve beş dakika daha pişirin. Dövdüğünüz kişniş tohumunu ilave edip, bir - iki dakika daha karıştırarak pişirin. Kalan tüm malzemeleri katın ve iyice harmanlayın.

Elmalı karışımın yarısını hindinin göğüs boşluğuna çok sıkı olmayacak şekilde doldurun. Hindinin bacaklarını yukarıda çarpraz olacak şekilde sıkıca bağlayın.

Hindiyle birlikte verilen pişirme termometresini, kullanma talimatında olduğu gibi hindinin göğüs etine yerleştirin.
Pişirme torbasına çok az un koyup, torbanın her tarafını unlayın ve fazla unları silkeleyin. Hindiyi pişirme torbasına yerleştirin. Torbanın ağzını yanmaz tel ile sıkıca bağlayıp, üzerine toplu iğne ile birkaç delik açın.

Önceden ısıtılmış 190 °C fırında iyicene yumuşayana kadar pişirdikten sonra pişirme termometresinin hareketini takip edin. Hindiyi fırından çıkardıktan sonra yaklaşık 10-15 dakika. dinlendirin.

Hindinin servis edilmesinden 10 dakika önce kalan elmalı karışımı, bir çorba kaşığı ısıtılmış tereyağında ve orta ateşte karıştırarak, elmalar yumuşayıncaya kadar yaklaşık beş dakika pişirin. Hindi ile beraber servis yapın.

Not: Poşete sığmayacak kadar büyük bir hindi, poşetsiz de pişirilebilir.

 Hindinin Sırrı

Kaç kilogramlık hindiye ihtiyacınız var?

Misafir başına 650 gram diye hesaplıyabilirsiniz. Çocukları yaşlarına ve iştahlarına göre değerlendirmenizde fayda var. Bu metodla hesaplayıp aldığınız hindi herkesi memnun edeceği gibi ertesi gün de sizi ne yemek yapma derdinden kurtarır.

Nasıl pişireceğiz?

Dondurulmuş hindi pişirecekseniz hindiyi 24 saat önceden normal buzdolabı bölümüne alın. Pişirmeden önce tamamen çözülmüş olmasına dikkat edin. Çözülen hindiyi bol soğuk suyla iyice yıkayın ve hindinin içini ve dışını kağıt havluyla kurulayın. Üç limonun suyunu sıkın, bu suyla hindiyi ovalayın. Bir saat buzdolabında bekletin. Boyun, ciğer, sakatat bölümlerini ayırın. Bunları ayrıca haşlayıp elde edeceğiniz suyu hindiye sos yaparken kullanabilirsiniz.

Hindinin içine koymak istediğiniz malzemeyi kaşık yardımıyla doldurun. Sağlam bir iplikle hindinin kesilmiş olan gövdesini dikin. Ayaklarını birbirine bağlayın. Hindinin içi hemen pişirilmeden önce doldurulmalıdır. Önceden doldurur ve yarım saatten fazla bekletirseniz. İçinde bakteri üremesine sebep olursunuz.

Fırın tepsisini alüminyum folyo ile kaplayın hindiyi göğüs kısmı yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Yağ, baharat karışımını sürün. Üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Fırın termometresini hindinin göğüsüne saplayın kemiğine gelmemesine dikkat edin.

Fırını 230 derece ayarında önceden 15 dakika ısıtın. Hindiyi fırına koyduğunuzda sıcaklığı 180 dereceye indirip toplam pişme süresinin ¾ ünü bu sıcaklıkta ayarlayın.. Kalan sürede ise sıcaklık 160 derece ayarında olsun.

 Hindinin pişme süresi :

2 – 4,5 kg için 2 – 3 saat

5 – 7,5 kg için 3 – 4 saat

8 – 12,5 kg için 4 – 5 saat

Fırın termometreniz varsa, termometre 85 dereceyi (190F) gösterdiğinde hindiniz pişmiş demektir.

Hindinizin pişerken kurumamasını istiyorsanız :

1. Fırına ayrı bir tepsi içinde su koyun. Bütün pişme süresince bu suyu kontrol edin bitmesin.

2. Pişme sırasında tepside oluşan su ve bir miktar tereyağını enjeksiyona çekin her yarım saatte hindiye farklı tarafından enjekte edin. Aynı zamanda kaşıkla da bu suyu hindinin üzerine gezdirip tekrar örtün.

3. 250 ml beyaz şarabı kaynatmadan ısıtın alkolünün uçmasını sağlayın. Hindiyi fırında pişirmeye başladıktan bir saat sonra bu şarabı üzerine döküp tekrar fırına verin. Özel lezzetli gravy sos elde etmenin yollarından biri de tepside biriken bu sudur.

4. Pişme süresinin son bir – bir buçuk saatinde hindinin üzerini açın üstü kızarsın.

5. Hindinizin üstü glaze olsun istiyorsanız
fırından almadan 10 – 15 dakika önce dört çorba kaşığı balı sıcak suyla biraz inceltin. Ve fırça ile hindinin üzerine sürün. Böylelikle hem parlak, nar gibi kızarmış, hem de hafif tatlanmış bir hindiye sahip olursunuz.

6. Hindinizi pişirirken alt üst etmenize gerek yoktur.

Hindiyi fırından aldıktan sonra tekrar üstünü kapayıp oda sıcaklığında 30 dakika dinlenmeye bırakın. Bu süre içerisinde hindi pişme müddetince saldığı suyu geri çekecek ve daha kolay servis yapılır hale gelecek.
 
Yılbaşı Hindinizi Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gereken Püf Noktaları

* Marine malzemesini dinlenme esnasında belirli aralıklarla sürün.

* Hindi iç malzemesinin püre kıvamında olmasını sağlayın.

* Hindinin ayaklarının yanmaması için alüminyum folyoya sarabilirsiniz.

* Hindi fırına girmeden önce üzerine bir fırça yardımıyla yağ, kırmızı toz biber ve limon karışımı sürün.

* Kestanelerin pilavla da pişeceğini düşünüp, fırında fazla kurutmayın.

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık