Hepimiz gün boyunca onlarca gerek iş yaşamımızda gerekse özel hayatımızda bir çok işle aynı anda uğraşıp, hepsini de en iyi şekilde yapmaya uğraşıyoruz. Ancak ne var ki çoğu zaman işi verimli yapmamızı engelleyen bazı faktörler yüzünden sonuçlar istediğimiz gibi sonuçlanmıyor.
Genelde sebeplerini bilsek bile işin çözümüne nereden ve nasıl başlayacağımız konusunda kararsız kalarak eyleme geçmeyip erteleriz. Bu döngü devam ettikçe memnuniyetsizliklerimiz artmakta ve bir süre sonra ipin ucunu bırakırız. Bunların sonucunda da mutlu olmayan, amacı olmayan, yaşamdan ne beklediğini bilmeyen rutin bir şekilde yaşamı tüketen ve düşük motivasyonlu bireyler oluruz.
Peki mutlu olan, motivasyonu yüksek ve geleceğe güven ile bakan bireyleri farklı kılan nedir? Evet mutlaka çeşitli araçlar ve bir takım uygulamalar var. İşte “koçluk” (coaching) dediğimiz yöntem bu uygulamaların en etkinlerinden biri olarak ilk sıralarda karşımıza çıkıyor. Sporcuların etkinliklerinin artırılması amacıyla kullanılan koçluk artık hayatın her alanında yaygın olarak uygulanıyor. Koçluk en kısa ve öz anlatımla ‘istenen performansa ulaşmak için koç (coach) ve danışan (coachee) arasında kurulan planlı bir gelişim ilişkisi’ olarak tanımlanabilir.
Yaşam koçluğunun amacı nedir ?
Danışanın kendi belirlediği hedefe, koçun desteğiyle ulaşması ve sorunlarının üstesinden tek başına gelmeyi öğrenmesidir. Yaşam koçuna danışan eğitim süreci boyunca kendisini daha iyi tanır, potansiyelini keşfeder ve hatalarından ders alarak yetkinliklerini geliştirir. Koçluk bu hizmeti alan danışanın, özel ve profesyonel yaşamda gelişiminin sağlanmasını hedefleyen ve tümüyle güven ve gizlilik esasına dayanan bir süreçtir. Bu aşamada koçluk konusunda bazı noktalara açıklık getirmekte yarar olacaktır.Yaşam koçu problemlerin çözülmesi veya geliştirilmesi gereken faktörler konusunda neler yapılması gerektiğini hazır olarak sunan değil, çözümü danışanın bulmasına yardımcı olan, danışanın alışmış olduğu düşünce yapısını zorlayan, farklı bakış açıları yakalamasını, davranışsal becerilerini iyileştirmesini sağlayan kişidir.
Yaşam koçluğu süreci belli adımları içerir. Süreç yaşam koçu ile danışanın uyum sağlaması ve karşılıklı güven ortamının yaratılması ile başlar. Daha sonra danışanın yaşadığı sorunlar, gelişmeye açık yönleri ve istekleri analiz edilerek birlikte tanımlanır. Hedef kişinin önündeki engelleri kaldırarak ilerlemesini sağlayacak yetkinliklerin geliştirilmesidir. Sonraki aşamada bu hedefe ulaşmak için kullanılabilecek kaynaklar tespit edilir ve karşılıklı karar verilen bir eylem planı hazırlanır. Plan devreye sokulur ve uygulamada karşılaşılan aksaklıklar ve kaydedilen ilerlemeler karşılıklı değerlendirme yapılarak hedefe ulaşması sağlanır.
Yaşam Koçluğu Eğitimleriyle ilgili detaylı bilgi için
İzmir'de Yaşam Koçluğu Eğitimlerimiz için 0(232) 422 59 54 yada 0 (535) 667 32 24 telefondan veya İzmir Yaşam Koçluğu Eğitimi için tıklayın
Antalya'da Yaşam Koçluğu eğitimlerimiz için 0 242 323 73 15 yada 0 (505) 445 15 31 numaralı telefondan veya Antalya Yaşam Koçluğu Eğitimi için tıklayın
Muğla'daki Yaşam Koçluğu eğitimlerimiz için +90(252) 213 00 98 - +90(532) 100 11 65 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Muğla Yaşam Koçluğu Eğitimi İçin tıklayabilirsiniz.
Denizli'deki Yaşam Koçluğu eğitimlerimiz için 0 850 3034900 - +90(532) 100 11 65 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Denizli Yaşam Koçluğu Eğitimi İçin tıklayabilirsiniz.