Kişisel Gelişim, Bireysel Gelişim, Psikoloji, Felsefe, Kimlik ve Özdeşleşmelerimiz,

Kişisel Gelişim, Bireysel Gelişim, Psikoloji,  Felsefe, Kimlik ve Özdeşleşmelerimiz,

Kişisel Gelişim, Kimlik ve Özdeşleşmelerimiz, Felsefe

Kimlik önemli bir kavram olarak görülür ve kavramsal olarak, geleneksel Batılı sınırların ötesine uzanır. Geleneksel psikolojiler kimlik konusunda, dışsal nesnelerle özdeşleşme olgusunu tanımışlar ve bu olguyu bireyin bir başka şeye ya da kişiye benzediği ya da kendisini onun gibi hissettiği bilinçdışı bir süreç olarak tanımlamışlardır. Kişilik ötesi ve Doğulu psikolojiler, dışsal özdeşleşmeleri tanısalar da, içsel olgu ve süreçlere daha fazla önem vermişlerdir. Burada özdeşleşme kavramı, kişinin bir şeyi kendisi olarak deneyimlediği bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Dahası, böyle bir özdeşleşme, çeşitli psikologlar, terapistler ve davranışçı bili adamları tarafından tanınmamaktadır. Çünkü onlar da bu sorunun içine karışmış durumdalar. Kendilerim öylesine özdeşleşmişler ki, soru dahi sormuyorlar. Değer verilen özdeşleşmeler. tanınmadan varlıklarım sürdürüyorlar, çünkü sorgulanmıyorlar, yapılacak böyle bir sorgulama, gerçekten dirençle karşılaşır.

Zamanından önce uyanma teşebbüsleri genellikle cezalandırılır. Özellikle de bizi en çok sevenler tarafından. Çünkü onlar uykudadır. Uyanan ya da gerçek olarak kabul edilen bir şeyin aslında bir düş olduğunu anlayan herhangi birisinin, delirmeye başladığını düşünürler.

Özdeşleşmekten kurtulma sürecinin çeşitli belirtileri vardır. Farkındalığın, zihinsel içerik ile kendisini özdeşleştirmesi, bu içeriği içeren daha geniş bir bilinç bağlamının bireysel bilinçdışını oluşturur. Farkındalık kendisini bir zihinsel içerik ile kimliklendirdiğinde, bu zihinsel içerik, bütün diğer zihinsel kapsamın ve deneyimlerin görülmesin! belirleyen bağlam haline gelir, içerik, bağlam olur ve diğer içerikleri yorumlar.

Anlamı, algıyı, inancı, motivasyonu ve davranışları belirler. Her şey bu bağlamla tutarlı olacak ve onu güçlendirecek şekilde yapılır. Dahası, bu bağlam, psikolojik süreçlerin hareketinin içine yerleşerek, kendisini daha da güçlendirir.

Örneğin, eğer "Ben korkuyorum" düşüncesi oluşursa ve bu düşünce gözlemlenirse ve ne olduğu görülürse, örneğin başka bir düşünceden kaynaklandığı görülürse, etkisi azalır. Tersine, eğer "Ben korkuyorum" düşüncesiyle özdeşleşilirse, o andaki gerçekle şu olur; bu birey telaşa kapılır, kendisine korku dolu bir düşünceler ve duygular serişi yaratır, kendisini onlarla özdeşleştirir. Tanımlanmamış çeşitli duyguları korku olarak yorumlar. Dünyayı korkunç bir yer olarak algılar. Davranışları korku dolu bir biçimde belirlenir.

Bundan dolayı, özdeşleşme kendisin! kendisi güçlendiren bir hareketin içine yerleşir. Bu kendisin! önceden belirleyen süreç içinde deneyimler ve psikolojik süreçler, özdeşleşilen şeyin gerçekliğim onaylar. "Ben korkuyorum" düşüncesi ile özdeşleşen kişi için her şey, onun korkusunun gerçekliğini ve geçerliliğini ispatlar gözükür Özdeşleşme ile birlikte, kişinin bu algısının "Ben korkuyorum" düşüncesinden kaynaklandığının farkında olmadığım unutmayalım. Bu düşünce, artık görülebilir bir şey değildir. Her şeyin görüldüğü ve yorumlandığı bir yerdir. Aşkın ve duruşsuz (positionless) farkındalık, şimdi, dünyaya yalnız kendini geçerli sayan bir bakış açısından bakmakla sınırlanmıştır. Bu ise daha önce anlatılan modellerde işleyen sürecin aynıdır.

Kendimizi özdeşleştirdiğimiz her şey, bize hakim olur. Özdeşleşmediğimiz her §eye de biz hakim olabiliriz ve onları kontrol edebiliriz. Bir nesneyle özdeşleştiğimiz sürece bu bir bağdır.

Düşünceler ve inançlar, bilincin özdeşleşmeci yapışım sürdüren ve kendimiz olduğumuza inandığımız sınırlı modellere göre davranışlarımızı belirleyen işlemcilerdir. Gelişmek için özdeşleşmeye açık olmalıdırlar. Diğer yandan inançlar, hayatta kalmak ve en verimli şekilde işlev görmek için, kim ve ne olmamız gerektiğiyle ilgili olarak stratejik ve savunmacı kararlar almamızı da sağlarlar.

Zihinlerimizin genellikle özdeşleştiğimiz düşüncelerle dolu olduğu anımsanacak olursa, bizim sıradan bilinç halimizin, hipnoz hali olduğu açıkça ortadadır. Herhangi bir hipnoz halindeyken transın, farkındalık daralmasının ya da hipnozdan önceki kimlik duygusunun tanınmasına gerek duyulmaz. Transtayken, kim olduğumuzu düşündüğümüz şeyler, kendileriyle özdeşleştiğimiz düşüncelerdir. Başka bir deyişle, kendileriyle özdeşleşmekten kurtulamadığımız düşünceler, bizim bilinç halimizi, kimliğimizi ve gerçekliğimizi yaratırlar.

"Bizler ne düşünüyorsak oyuz.

Ne olduğumuz düşüncelerimizden ortaya çıkar.

Düşüncelerimizle dünyamızı kurarız.

İçsel konuşmalarımızla dünyamızı onaylarız."

Zihnimizin içerikleri bireylere ve kültürlere göre farklılık gösterse bile, bizim sıradan halimizin hipnotik doğasını oluşturan genel mekanizmalar hepimizde benzerdir. Kültürlerin içinde genel inançlar ve gerçeklikler güçlü bir şekilde kök salar ve paylaşılırlar.

Neyin bilinçdışı ve neyin bilinçli olduğu, toplumun yapışma ve toplumun ürettiği duygu ve düşünce kalıplarına bağlıdır. Toplumun etkisi yalnızca bilincimize kurgular akıtmakla kalmaz, gerçekliğin farkındalığını da önler, bir peçe gibi öter. Her toplum kendi farkındalık biçimlerim oluşturur. Bu sistem toplumsal olarak koşullanmış bir filtre gibi çalışır. Deneyim, bu filtreden geçmeden farkındalığa ulaşamaz.

Bu bakış açısından, farkındalık bir düşünceyle özdeşleştiğinde ego ortaya çıkmaktadır. Özdeşleştiğimiz bir dizi düşünceyi temsil eden bu ego, temelde sınırlı farkındalığın ürettiği bir yanılsamadır. Hem kişisel bulanıklıklar ve hem de bizim Batılı psikolojilerimiz için, bu yanılsama üzerine yapılan çalışmalar çok önemlidir.

DERLEYEN: ALINTIDIR.


REKLAM


İZMİR'DEKİ
NLP - ANLAYARAK HIZLI OKUMA- ÖĞRENCİ KOÇLUĞU
SEMİNERLERİ
İÇİN
AYRINTILI BİLGİ:


SAYGIN NLP DANIŞMANLIK


Kıbrıs Şehitleri No: 30 Daire: 11
Alsancak - İzmir

Tel: 0232 4225954
Cep:0 535 6673224
msn: [email protected]
www.sayginnlp.com
www.cemalkondu.com




(Kimlik ve Özdeşleşmelerimiz, Felsefe, Kurumsal gelişim, kişisel gelişim, kişisel başarı, bireysel gelişim, nlp, hızlı okuma. Trans. Hipnoz, koçluk, izmir)
wife cheat online read
reasons why women cheat why are women unfaithful why most women cheat

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık