Yazar: admin 2012-04-05Kategori: Psikoloji1637 kere okundu Yorum yap
Çocuklarla görüşme, biçim açısından yetişkinlerle görüşmeden farlılık gösterir. Ancak temel ilkeleri aynıdır. Yansız ve yüksüz sorularla konuşma yönlendirilir. Konuşmada ne çocuğu ne de aileyi yargılamamaya özen gösterilir. Suçlamalardan kaçınılır. Çocuklarla, onun davranışlarını izlemek, ona resim yaptırmak ve bu resim üzerinde konuşmak ve oyun yolu ile iletişim kurulur.
Çocuğun durumunu değerlendirirken davranışı gözlemek önemlidir. Çünkü çocuklar duygularını, isteklerini, korkularını daha çok davranışları ile gösterirler en iyi gözlem oyun sırasında yapılır.
Oyun çocuğun öğrenmesi ve duygularını rahatlatması, kontrol etmesi açısından gereklidir. Çocuk korktuğunda ve üzüldüğünde oyun oynama yolunu seçer. Bu onun rahatlamasını sağlayabilir.
1. Oyun: gücünü, yeteneklerini, becerilerini sınadığı geliştirdiği bir alandır. Oyun çocuğun duygularını ve kafasının içindekileri dışsallaştırdığı bir alandır.
2. Resim çizme ve resim üzerine konuşma: Çocuklar elleri kalem tutabildiği andan itibaren bir şeyler çizmeye bayılırlar. Bir ufak çizgi çizen çocuk, bu çizgisine bakarak sayfalar dolusu olaylar anlatabilmektedir. Resim de çocuk için bir nevi oyundur. Çocuk çizerken de mutlu olur, rahatlar. Çocuklar yaptıkları resimlerle duygularını anlatırlar.
3. Psikolojik testler: Daha derinlemesine bir inceleme gerekiyorsa psikolojik testler kullanılır. Hayvan resimli kartlar gösterilir. Bu kartlarda ne olup bittiğinin anlatılması istenir. Ya da bir öykü anlatması beklenir Ve başlanmış cümleleri tamamlaması istenir. Ya da oyuncaklarla serbest oyun oynaması gözlenir. Bu testler çocuğun kendisini ve yakın çevresini algılayışını gösterir.
4. Okulda bilgi edinme: Çocuğun okulda sorunları varsa, öğretmeninden bilgi alınabilir. Ayrıca değerlendirme konusunda öğretmenle işbirliğine girmek genellikle olumlu sonuçlar vermektedir. Öğretmene durum, gidiş ve kullanılan yöntemler konusunda bilgi verilir.
5. Aile ve çocuğa bilgi verme: Psikolog değerlendirmeden sonra hem anne babaya hem de çocuğa duruma hakkında bilgi verir. Bulgular abartılmadan ve küçümsenmeden açıklanır. Genellikle küçük çocuklarda olumsuz koşulların değiştirilmesi yeterli olur. Daha büyük çocuklarda 1se bireysel veya grup halinde tedavi görmesi gerekli olduğu durumlarda bu durum çocuğa ve aileye açıklanır. Karşılıklı tedavi planı hazırlanır,
Psikolojik Tedavi
YANLIŞLAR
1- Psikolojik tedavi sadece filmlerde olur.
2- Psikolojik tedavi lüks bir hizmettir. Sadece sosyete bu tedaviden yararlanabilir.
3- Psikolojik tedavi çok pahalıdır, çok para gerektirir ve tedavi çok uzun sürer.
4- Psikolojik tedaviyi herkes yapabilir. Örneğin kişinin ailesi, komşusu, arkadaşları, yakınları ona yardımcı olabilirler.
DOĞRULAR
1- Psikolojik tedavi Türkiye'de doğru ve mükemmel bir biçimde uygulanmaktadır.
2- Psikolojik tedavi lüks bir hizmet değildir. Günümüzde tüm devlet ve üniversite hastanelerinde, özel psikoloji merkezlerinde psikolojik tedavi hizmeti verilmektedir.
3- Psikolojik tedavi çok pahalı değildir. Psikolojik tedavinin değişik türleri vardır. Örneğin kısa terapi iki veya dört seansta bitmektedir.
4- Psikolojik tedaviyi özel eğitim almış profesyoneller verebilir. Bu kişilere psikolog veya psikiyatr denir.
DERLEYEN...EMRE ŞEN (KESFETKENDİNİ EDİTÖRÜ)
İletişim:[email protected]