Psikoloji denildiğinde aklınıza gelen ilk üç kelimeyi yazın ve arkadaşlarınızın kelimeleriyle karşılaştırın.
1. psikoloji ve bilimsel çerçevesi
Psikoloji denildiğinde hemen herkesin zihninde bir şeyler belirir. Kimisi kendisini çok uzak hissederken kiminin hayallerini süsleyen bir konu yahut meslektir. Bazılarımızı korkuturken bazılarımızı merakın kuyularına çeker. Literatürde tanımlandığı kadarıyla psikoloji, insan davranışının altında yatan nedenleri inceleyen, duyuş, düşünüş ve davranışların bağlı bulunduğu kanunları araştıran bir bilim dalıdır. Günümüzde yaşamIN her alanında psikolojinin doğrudan ya da dolaylı etkisini görmek mümkündür. Bir banka reklamı hazırlanırken psikologların insan gereksinimleri açısından ne tür katkılar sağladığını bir düşünün. Tanıtım, satış elemanları, eğlence sektörü, moda dünyası, film yapımcıları acaba psikolojiyi nasıl kullanıyordur? Yukarıda sayılan tüm alanlarda olduğu gibi, eğitim kurularında da psikoloji son derece önemli bir yer tutmaktadır. Bir öğretmenin psikolojinin temel kavramlarını bilmeksizin mesleğini icrası olanaklı değildir. Öğretmenler psikolojiye iki açıdan gereksinim duyarlar;
1. Öncelikle kendi davranışlarını tanımak için: Bir öğretmen kendi potansiyelini, kişilik özelliklerini, ilgi ve ihtiyaçlarını, yetenek ve becerilerini tanımadan öğrenme-öğretim sürecine profesyonel bir katkıda bulunamaz.
2. ikinci olarak, çevresindeki öğrencileri, onların anne-babalarını ve meslektaşlarını daha iyi anlamak ve tanımak için: Kendini tanıyan
öğretmenin öğrenci davranışlarını gözlemesi, alilerle daha iyi etkileşim kurması, meslektaşlarıyla olumlu ilişkiler kurması için psikolojinin temel kavramları oldukça önemlidir.
Öğretmen yetiştirme programlarında ne yazık ki uzun yıllardan beri psikolojiye giriş dersleri kaldırılmıştır. Giriş dersi almadan, öğrencilerin daha özgül bir psikoloji dalında ders alması istenmektedir. Aslında, psikolojiye giriş dersinin ön koşul ders olarak düzenlenmesi gerekir. Buradan tüm öğretmen adaylarının kesinlikle iyi bir psikolojiye giriş kitabını özümseyerek okuması gerektiği sonucuna ulaşabiliriz. Bu konuda Türk Kültürü'nü de dikkate alması bakımından Cüceloğlu (1991) önerilebilir.
DERLEYEN...EDİTÖR
İletişim:bilgi@Kesfetkendini.com