OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI ÖRNEKLERİ

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI ÖRNEKLERİ

Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE

 Okuma-Yazmaya Hazırlık Çalışmaları
Bu çalışmalar okuma ya da yazma öğretmek amacını taşımamaktadır. Çocukların ilköğretime hazır bulunuşluk düzeylerini arttırmak amacıyla yapılan etkinlikleri içerir. Okuma-yazmaya hazırlık çalışmaları tüm yıl boyunca yapılmalı; sadece son aylara doğru yoğunlaştırılmamalıdır.
 
Görsel Algılama Çalışmaları:
El-göz koordinasyonu ((Örnek Çalışma 1 ; Örnek Çalışma 2 ), Şekil-zemin ayrımı  Şekil sabitliği ( Örnek Çalışma  ), mekanda konum, mekansal ilişkiler
İşitsel Algı Çalışmaları: Dinleme, Konuşma, Sesleri ayırt etme (  Örnek Çalışma  ), Seslerle nesneleri ya da nesne resimlerini eşleştirme( Örnek Çalışma )
Dikkat ve bellek çalışmaları
Temel Kavram çalışmaları: (  Örnek Çalışma 1 ; Örnek Çalışma 2 )
Problem çözme çalışmaları
El becerisi çalışmaları: Çizme, boyama, kesme, katlama, yoğurma, yapıştırma gibi çalışmaları içerir. (   Örnek Çalışma  )
Özbakım becerilerini geliştirme çalışmaları:
Çocukların kendi başına yemek yeme ve tuvalet ihtiyacını karşılamalarına yardımcı olmayı içerir. Sabah geldiklerinde boylarına uygun askılara montlarını ya da çantalarını asmalarını, ayakkabılarını değiştirmelerini, kıyafetlerinin fermuarlarını açıp kapamalarını sağlamak özbakım becerilerini geliştirme çalışmalarına örnek olarak verilebilir.
Güven ve bağımsız davranış geliştirme çalışmaları:
Çocukların kendi kendilerine hareket etme ve başarı hissini yaşamalarını destekleyecek çalışmalardır. Örneğin, sınıf içinde malzeme ve oyuncakların yerleri etiket ile belirlendiğinde (Etiketleme ile ilgili detaylı bilgi için "Sınıf Düzenleme" bölümünü tıklayınız ) çocuk oynadığı oyuncağı nereye koyacağını bilir. Bir yetişkin yardımına ihtiyaç duymadan malzemelere ulaşır ve bunları kullanır. Bu şekilde kendi kendine ihtiyaçlarını karşılayan çocuğun kendine güveni pekişmiş olur. Ayrıca yetişkinlerden gelen geri bildirimler ile çocukların özgüveni olumlu ya da olumsuz yönde etkilenebilir. Örneğin, öğretmen çocuğa “oyuncakları yerlerine koyabildin” “ayakkabını kendin giyebildin, aferin” gibi geribildirimler verdiğinde çocuğun bağımsız davranış geliştirmesini teşvik ederken, çocuğun kendine olan güveninin artmasını destekler.

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık