Kişisel Gelişim İle İlgili Bilgiler

Kişisel Gelişim İle İlgili Bilgiler

Kişisel Gelişim İle İlgili Bilgiler

İnsanlar potansiyel ile doğar. Ancak dünyada bir iyiler ve bir de, daha da iyiler vardır. Yani insan fiziksel olduğu kadar nitelik olarakta gelişebilir. Kişinin herhangi bir alanda sahip olduğu potansiyeli biraz daha öteye taşıması işine kişisel gelişim diyebiliriz. Kişisel gelişimin en temel noktası, kişinin kendini tanımasıdır. Kişinin kendini tanıması, hangi alanlarda ne durumda bulunduğunu belirlemesi ve eksik olduğunu düşündüğü alanlarda kendini geliştirmeye karar vermesi, kişisel gelişim sürecinin başladığı andır.

Ruh ve zihinsel sağlığı düzgün bireylerin, belli bir metodolojiye dayalı olarak;

1-Hedefleri netleştirmek

2-Kararsızlıkları aşmak

3-Bakış açısını değiştirmek

4-Fark yaratmak

5-Motivasyonu yükseltmek

6-Zamanı iyi yönetmek

7-Özgüveni arttırmak

8-Kendini deneyimlemek (deneyim kazanmak)

9-Başarı odaklı olmak

10-Değişime, çağa ayak uydurmak

11-İmaj yenilemek

12-Sosyal iletişim gibi konularda aldığı eğitime Kişesel Gelişim denir.


Kişisel Gelişim; kişinin kendisini geliştirmesidir.

Kişisel Gelişim; hedeflerimize ulaşmada bizi motive eden bir çok teknik ve strateji içeren süreçtir.

Kişisel Gelişim;  başkalarıyla iyi ilişkiler ve iletişim kurmada adımlar atmaktır.

Kişisel Gelişim; içimizdeki olumsuz düşünce, yargı ve inanç kalıplarını değiştirerek olumlu olan yeni düşünce, yargı ve inanç kalıplarını benimsemektir.

Kişisel Gelişim;  İnsanın bulunduğu hal ve durumundan, kendisinin en yüksek potansiyelini ortaya çıkartmasıdır.

Kişisel Gelişim olarak tanımladıklarımız kişinin en yüksek potansiyelini açığa çıkartmada, bu potansiyeli en iyi şekilde oluşturmada ve kullanmada katkısı olacak olan yollardan sadece bir kaçıdır. Ne hedefler belirlemek, ne iyi ilişki ve iletişim içinde olmak, nede düşünceleri, inançları, yargıları değiştirmek tek başına Kişisel Gelişim demek değildir. Bunlar kişilikte ve yaşamda gelişimlerdir. Kişisel Gelişime katkısı olan olumlu yaşamsal gelişimlerdir. Ve her insan ister istesin, ister istemesin değişimin içinde yer alır.

Kişisel Gelişim, yaşamsal süreklilik olan değişimden farklıdır. Yaşamsal süreklilik, kişinin yaşadıkları, olaylar, kişilerle ilişkileri, edindiği deneyimsel bilgilerle etkili değişim sağlar. Bu kişilerin bilinçsiz değişimine neden olur. Kişisel Gelişim bilinçli değişimi gerektirir. Kişiler yeteneklerini, bilgi ve davranışlarını, kişisel meziyetlerini bilinçli seçimlerle belirli bir yöne ve yola programladıklarında meydana gelir.

Kişisel Gelişim her insanın şu anki hal ve durumundan kendisinin en yüksek hal ve durumuna geçiş yapmayı bilinçli olarak istediği anda başlar. Bilinçli değişimi istediğimiz anda bunun adının ne olduğunun da bir önemi yoktur aslında. Önemli olan bu dünyada varolan ve olduğunu sandığı kişiden daha farklı bir kişi olabileceğini bilen herkesin, sonunda kendisinin en yüksek halinin olduğu yola adım atmış olmasıdır.


Kişisel Gelişimin Faydaları

Kişisel gelişim bireyi çok yönlü geliştirmeyi amaçlar. Çünkü insanı sosyal hayatta etkili, verimli, güçlü kılmanın yolu bilgi yapılandırmasıdır. İnsan bunu ancak farklı öğrenmeler gerçekleştirerek yapar. Bu öğrenmeler arasında ilşki kurduğu takdirde yaratıcı düşünme becerisi kazanabilir. İşte kişisel gelişim ile bu amaçlanarak, birey bu potansiyel ve ilişkileri güçlendirip geliştirerek yapılandırmaktadır.

Kişisel gelişim ile nitelikleri gelişen birey, artık çevresiyle olan etkileşim ve iletişimde daha gelişkendir. Artık sosyal yaşamda daha etkili, verimli ve mutlu olur. Bu fayda yada yatırım da diyebiliriz, insana değil tüm topluma yapılmıştır aslında. Çünkü insan sosyal bir varlık olduğundan çevresini etkileyebilir veya çevresinden etkilenebilir. Bu etkileşimler çok yönden gelişmiş toplumlar, popülasyonlar meydana getirecektir.

Kişisel Gelişimin Tarihçesi


İnsanın var olmasıyla birlikte Kişisel Gelişim de var olmuştur.dinler , efsaneler, hikayeler, masallar , romanlar, oyunlar hep insanlığın yaşamı boyunca kişisel gelişim konusuna hizmet etmişlerdir.

Kişisel gelişimin bilimsellik ve araştırma devri 1900 lü yılların başından itibaren bazı araştırmacıların aşağıdaki sorunun yanıtını bulmaya çalışmaları ile başlamıştır.

Soru: Niçin Bazı İnsanlar Başarılı , Bazı İnsanlar Başarısızdır?

Bu araştırmacıların başlıcaları Napelon Hill, Normant Vincent Peal, Dale Carnegie, Clement Stone, Og Mandino, Brian Tracy, Zig Ziglar dır

Bu kişiler yıllar süren araştırmalar ve klinik çalışmalar aracılığı ile başarılı insanlarla görüşmeler yapmışlar başarının kanunlarını ve yöntemlerini tespite çalışmışlardır.bu doğrultuda yüzlerce araştırma sonucu ve kitap yazılmıştır.

NLP’nin DOĞUŞU

1970 yılların başında kişisel gelişimde yeni bir devir açılmıştır. Kaliforniya Üniversitesi Santa Cruz kampüsünde Matematik bölümü öğrencisi Richard Bandler ile Dil Bilimi profesörü John Grinde değişim ve gelişim konusunu birlikte incelemeye karar verdiler

Bu araştırmalar sonucunda ortaya çıkan NLP insan mükemmelliğinin incelenmesidir. Veya NLP başarının yeni teknolojisidir.

NÖRO: sinir sistemimize 5 duyumuza gönderme yapar

LİNGUİSTİK: Dil kullanma becerimize gönderme yapar

PROGRAMLAMA: düşüncelerimizin duygularımızın ve eylemlerimizin zihinsel yazılımımızı yenileyerek değiştirebilecek olan alışkanlığa dönmüş programlar oluğunu belirtmek için bilgisayar mühendisliğinden alınmış bir terimdir.

Richard Bandler ve John Grinder şu temel soru ile araştırmaya girdiler:

Farklı karakterdeki insanlar nasıl oluyor da mükemmelliği yakalıyorlar?

Şu tesbitle yola çıktılar:

Bu değişimi sağlayan kalıplar tespit edilip insanlarda kullanılırsa istenilen sonuçlara ulaşılabilir

Yine bu iki araştırmacı, gestalt terapisinin efsane haline gelen kurucusu alman psikiyatr Fritz Perls, aile terapisinin en önemli isimlerinden biri olan Virginia Satire, Filozof ve sistem düşünürü Gregory Betoson amerikan klinik hipnoz topluluğunun kurucusu tıp ve psikoloji diploması sahibi MİLTON ERİCKSON ile yıllarca birlikte çalıştılar ve yeni bir değişim teknolojisi yarattılar ve bunun adını da NLP olarak tespit ettiler.

Nlp Nedir?

İçsel değişim teknolojisi olarak başlayan NLP zamanla kişisel gelişimin tüm alanlarını kapsayan bir hale gelerek kişisel gelişimin yeni bir versiyonu olarak görülmeye başlanan bir teknolojidir.

Kişisel Gelişimin Fonksiyonel Esasları

Toplam başarıyı araştıran araştırmacılar gelişim ve başarının fonksiyonel esaslarını genelde aşağıdaki gibi tespit etmişlerdir.

düşünce

beyin

bilinç bilinçaltı

dil

arzu

inanç

hayal gücü

amaç hedef

özgüven

ilişkiler

fizyoloji

uyum

tavır ,

tutum

davranış


motivasyon

değişim

alışkanlıklar

olumlu düşünce

dönüşüm

değerler

ilkeler

Son döneme ait popüler bu düşünce akımı, takipçisinin yaşam kalitesini arttırma, mükemmelleştirme ve kişinin kendisi için en ideal yaşam anlayışını arayıp edinmesi anlamında epey konusu olan ve sıkça yazılan, konuşulan, tartışılan bir alan olarak çoktnadır bir çok insanın hayatına girmiş bulunuyor. Bu anlayışın herkes tarafında en çok bilinen özelliği ise, insanı her koşulda hayata iyimser yönden baktırmaya çalışması ("pozitif olmak") ve kişiin hayatında hedef sahibi olmaıs ve bunun için yılmadan çalışması ve istemesi gerektiği ve istediklerini elde ettirmeye çalıştırmasıdır.  

Peki biz neden "Kişisel Gelişim"i çok merakla takip edip okuyoruz?

 Geçmiş yaşantımızdan edindiğimiz anlayışımız ve yöntemlerimizin bizi istediğimiz şeylere ulaştırmadığını düşünüyoruz ve bu yüzden sahip olduğumuz düşünceyi "kişisel gelişim" kitaplarındakilerle değiştirmek istiyoruz . Bu yüzden kişisel gelişim okuyoruz. Çünkü insan yaşarken hep yaptıklarının sonucunu test edip görme ve bir yere vardırma üzerine kurar hayatını. “Bunu yaparsam bu olur mu?” anlamında bir çözümleme yaparak yaşar ama, bunu yaparken bir sistem ve mantık içinde anlamak ve bütün hayatı boyunca her şeye karşı uygulamak ister. Bir anlamda kişisel gelişim okuma isteğimizin aslında yaşadığımız hayatın asıl işleyiş sistemini/biçimini öğrenmeye ve ona uygun şekilde davranma teknikleri bularak bizi isteklerimize ulaştıracak bir düşünce sistemi de aramakla ilgilidir.

Ayrıca 21. yüzyılda adına "modern yaşam" denen günümüz hayat koşullarında, kendini ifade etme, istediklerini elde etme, kendine uygun bir hayat planı yapma veya çevresiyle doğru iletişim kurma yani sosyalleşme yönünden giderek sorunları artan, hatta giderek yalnızlaşan şehirli insanın bu sorunlu yönlerini düzeltip, hayatını daha aktif ve verimli şekilde yaşatmaya çalışarak, okurunu olumlu yönde motive etmeye çalışması önemli özelliklerdendir kişisel gelişimin.

Ve daha ileri manada; insanın kendi varlığını anlamada ki felsefi sorularına bilgelik düzeyinde yanıtlar vermeye çalışan ve insanı bu yönde düşündürtüp bu yönde ilerletmesi ve kişiyi kendisi dışındaki sosyal konularda da harekete geçirecek toplum içinde onu inisiyatif sahibi yaptırmaya çalışması da başlıca önemli özelliklerindendir kişisel gelişimin.

Bu anlamda kişisel gelişim özetle, merkezine okuru için, "başarılı ve mutlu bir hayat" amacını koyup, insana istediği türden bir yaşamı gerçekleştirme konusunda önemli temel noktaları anlatması ve bunu yapması içinde ona kendisine inanması ve olumlu düşünmesini tavsiye/telkin eden ve yapmak istediği şeyleri de insanın kendisi istediği sürece yapabileceğini söyleyip ona bu yönde çeşitli fikirler sunan bir düşünceler bütünüdür .
 
Kişisel Gelişim Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
 
Kişisel Gelişim kitaplarının muhtemelen en büyük çıkış sebebi, çağın ekonomisinin rekabet ortamının, özelliklede şehirde yaşayan bireylerde oluşturduğu ve daha çok kariyerci diyebileceğimiz bir anlayışla başarılı olma isteğiyle beraber, teknolojik gelişmelerlede modern insanın daha daha kaliteli ve mükemmel bir hayat yaşama isteği ve bununla beraber sürekli kalıcı bir şekile "başarılı ve mutlu olma" arzusu ve arayışıdır.

Bunun dışında, şehir hayatında yalnızlaşan ve hatta giderek bunalan modern insanı, hayata tutundurmak ve onun hayatına rutin hayatı dışında başka anlamlar katma amacıyla da yazılan bu kitaplar, bu şekilde hızla modern insanın iş veya özel hayatı dışında bir çok konuları da kendine ekleyerek gelişen ve belki de şimdiye kadar değinilmediği kadar insana manevi ve ruhsal yönüyle bakan, bu yüzden de insanların çok ilgisini çeken bir düşünce sistemi halini aldı. Özellikle de “modern insan” denen şehirli insan için çok büyük anlamlar ifade eder hale geldi kişisel gelişim
 
Şaşırtıcı sloganlı kitap isimleriyle dikkatleri üzerine çeken bu akıma (kişisel gelişim) ait kitaplar, giderek bu alanda yazılan binlerce kitapla büyük bir okur-yazar akımı olarak son on yılda Türkiye'de de insanların hayatlarının merkezine konarak, okurları tarafından birden fazla okunan “başucu kitapları” arasına da çoktan girdi.

  DERLEYEN. DRPİST

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık