:: Birlikte Yaşama ve Meşveret

::  Birlikte Yaşama ve Meşveret

Paylaşma, gençlerin; gelecekte yan yana, omuz omuza birlikte çalışma düşüncesini destekler. Birlikte yapma şuuru, paylaşmanın oluşması, gençlerin girişimci ruhu yakalaması ve sosyalleşmesi adına önemli bir kavramdır. Birlikte yaşama istişareyi gerektirir.
Allah bizzat, insanın yaratılışı esnasında meleklerle istişarede bulunarak, istişarenin daha ilk insandan itibaren uygulanmasına teşvik etmiştir.52 Yani Cenâb-ı Hak, insanın yaratılışının gündeme geldiği ilk anda, insanda görmek istediği iş, hizmet ve faaliyet disiplini ve usûlünün temelinde ‘istişare’nin olmasını murat etmiş ve hiç mecbur olmadığı halde, bizzat kendi Zât-ı Âlîsi uygulamıştır.
istişare bu yönüyle insanı ilgilendiren bir ilâhî emirdir. Bu emir Peygamber Efendimiz (sallaiiâhu aleyhi ve sellem) tarafından da uygulanmış, ilâhî duyarlılık korunmuş ve gösterilmiştir. Nitekim Bedir, Uhud ve Hendek savaşlarında, savaştan önce, savaş esnasında ve savaştan sonra her zaman istişareye azami önem vermiştir. Bedir'de karargâhın yerleştirilmesi sırasında Allah Resulü (saiiaiiâhu aleyhi ve seiiem) ashabıyla istişarelerde bulunmuş ve istişare sonucuna riayet etmiştir. Kendileriyle istişare edilen Ashabı da rahatlıkla fikirlerini beyan etmişlerdir:
Bedir'de ilk karargâh kurulan yerde Hubab b. Münzir (r.a.): ‘Ya Rasulallah! Buraya karargâh kurmak Allah'ın emri midir? Yoksa sizin reyiniz midir?’ diye sordu. Allah Resulü (saiiaiiâhu aleyhi ve seiiem): ‘Benim reyimdir.’ deyince Hubab: ‘Ya Rasulallah, biz savaşçı kimseleriz. Burası karargâh kurmak için pek muvafık yer değildir. Kureyş kavminin konacağı yerin yakınındaki subaşına gidip konalım. Ben orayı bilirim.’ diye fikir beyan edince, Peygamber Efendimiz (sallaiiâhu aleyhi ve sellem) bu görüşü beğendi ve karargâhın oraya kurulmasını emir buyurdu.
insan en iyiyi ararken, bazen iyiyi de kaybedebilir. Yani insan fikri, kendi başına karar vermekten çoğu kez aciz kalabilir. Çünkü önünde hep birçok ihtimaller ve seçenekler sıralanmıştır. Hepsi de birbirinden iyidir; hepsinin de tercihe şayan yanları vardır. Hepsini birden yapmaya kadir olamaz. Birisini tercih ettiği zaman, diğer menfaatlerden uzak bulunması veya daha iyinin diğer tercihler içinde olma ihtimali insan fikrinin dağılmasına ve içinden çıkılmaz kararsızlıklara yol açar.
Üstadın ifadesiyle meşveret-i şer'iye, fikirlerin dağınıklığını giderir; görüşlere belli bir hedef çizer, istikamet verir; potansiyel gücün en faydalı biçimde kullanılması böylece temin
edilmiş olur.’
Bazı gençler, dayanışma içinde olmaları gerekirken bireysel hareket ediyorlar. Gelecekte bu toplumu oluşturacak kişiler gençler olacaksa, ‘istişare’ eksikliği yarınlar açısından önemli bir problem olacaktır.
insafsız yargılamalar son yıllarda gençler üzerinde psikolojik baskılar oluşturuyor. Toplumsal-ekonomik bunalım ve çalkantıların, siyasal terörün sorumluluğu çoğu kez genç kesime yüklenmek istenmiştir. Gençler denetim altına alınmaya, yetişkinlerin de uygulamakta zorlandığı yöntemler ve ilkeler doğrultusunda yönlendirilmeye çalışılmış, duygu ve düşüncede seçme hakkı tanınmayarak yetiştirilmek istenmiştir.
‘Kendi akıllarına güvenip başkalarının düşüncelerine müracaat etmeyenler, dâhi de olsalar, muhakemeye önemli bir derinlik kazandıran meşvereti terk ettiklerinden dolayı akılsız sayılırlar.  )
 
DERLEYEN...EDİTÖR
İletişim:[email protected]

 


Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık