Girişimci Nasıl Olunur?

Girişimci Nasıl Olunur?

Girişimci Nasıl Olunur?


Mükemmele, başarıya ve zenginliğe nasıl ulaşılacağı konusunda yıllar yılı yaptığım araştırmalar boyunca derlenip ortaya çıkan bir cevap. Mektubu alınca, milyoner adayımın lehine işleyecek bir kaç kozu olduğunu fark ettim. Her şeyden önce elinde 100 bin doları vardı. Ama bunun yanı sıra, sözlere ve rakamlara indirgenebilecek gerçekci bir hedef seçmişti. Hedefine varmak için gerçekci bir zaman sınırı koymuştu... İstekli ve hırslıydı. ...


Mükemmele ulaşmayla ilgili ikinci gerçek de şudur: Yöneticilikte başarılı olmak için gerekli niteliklerin her biri sonradan kazanılabilir, geliştirilebilir ya da daha mükemmele, daha iyiye doğru düzeltilebilir. ....


Ama bu enerji ve atılım gücü, olması gereken yerde, yani beyindedir. Hiç kimse, sadece karar vermekle Max'ın efsanevi başarısına ulaşamaz. Ama bu yöntem, yani sadece karar vermek, iş alanında başarıya giden dokuz adımda büyük gelişmeler sağlamanın yoludur.



Olayları Yaratan Kişiler BÜYÜK ADAMLAR


Aşağıdaki altı azami müştereki uygulayarak olmasını istedikleri şeyleri gerçekleştirdiler:

1. Direnme

2. Uzun bir geçmişi paylaşan çalışma arkadaşlarına vefa

3. Eli sıkılık ve harcamaların sıkı denetimi

4. Para üretme dürtüsü

5. İşleri basitleştirme ve basit temeller üzerine iş kurma

6. Yanlışları kabul etme ve yanlışlardan ders alma yeteneği .....

Biliyordu ki, bir şirket, herhangi bir pazarın büyük payını ne oranda elinde tutarsa, kötü yönetilmeye, yani gevşemeye, ehliyetsizliğe, sabit değer ve düşüncelerin çökertici etkilerine o oranda açıktır. ..... Aynı yanlışlara düşmemek ve yarattığı alternatif yaklaşımı etkili kılabilke için büyük rakibinin dağıtım sistemindeki zayıf noktaları araştırdı. Malına daha çarpıcı bir moda ögesi kattı. Bulabildiği en yetenekli kişileri işe aldı.


Kendi İşinin Sahibi Olmak


Hemen her zaman en iyi yatırım, içinde çalıştığınız, inceliklerini yakından tanıyıp bildiğiniz bir işe yapılan yatırımdır.


Robert Redford Adayları

İrade, hemen herkeste vardır. İradeli olmadıkça yöneticilikte çok az şey başarabilirsiniz. Hele hele hiç bir zaman beş yılda milyoner olamazsınız.


Bir Tek "İtin Teki"ne Hizmet Edin


Başarısız yöneticilerin karşısına bile daha iyi fırsatlar çıkıyorsa, kendi alanlarında başarılı onların karşısına kim bilir ne fırsatlar çıkar? Zorluklar psikolojiktir. Değişim, hele hele yıllardır bilinen, tanınan bir işten hiç bilinmeyen bir yere giderek yaşanan değişim sarsıcıdır. ..... Ayrıca, üç yılı aşkın hizmet süresinin gereğinden fazla uzun olduğunu savunan bir düşünce tarzı da gündemdedir. ..... Birinci yıl, işi öğrenmekle geçer, ikinci yıl yönetici başarının doruğundadır. Üçüncü yıl yavaş yavaş sıkılmaya başlar. O yüzden üçüncü yılın sonunda artık oradan ayrılmanın zamanı gelmiş demektir.


Önder Olmanın On Temel Taşı

Önderliğin on temel taşı; güven, ekip çalışması, ortam, amaçlar, açık seçiklik, destekleme, çalışma, insancıl tavar, inanç ve saldırıdır.


Ondört Ölümcül Yanlış

1. İnsan kaynağının boşa harcanmaması ve yöneticiliğin ilk ilkelerinden biri olan "güç tasarrufu" ilkesinin farkına varılması. 

2. Köklü tutuculuk ve çağ dışı geleneklere bağlılık ile geçmiş deneylerden yararlanmayı bilmemek (bu yanlış, bir ölçüde geçmişteki yanlışları kabullenmemekten, bir ölçüde de mevcut teknolojiyi iyi kullanmamak veya yanlış kullanmaktan kaynaklanır.)

3. İşe gelmeyen ya da önyargılarla çelişen bilgileri reddetme veya görmezden gelme eğilimi.

4. Karşınızdakileri yeterince önemsememe ve kendi yeteneklerinizi abartma eğilimi.

5. Kararsızlık ve karar veren kişi rolünden kaçma eğilimi.

6. Bir işin alehinde sağlam kanıtlar olmamasına karşın, inatla onu sürtürme tutumu.

7. Elde edilen avantajı kullanmak ve saldırıya geçmek yerine "kuvvetleri geri çekme" eğilimi.

8. Pazarı veya endüstri dalını yeterince incelememek.

9. Çoğu kez karşı tarafın en güçlü noktasına cepheden saldırıya geçme yolunu seçmek

10. Kurnaz sitrateji veya taktik uygulama yerine kaba kuvvetin geçerlilbiğine inanmak.

11. Şaşırtmaca ya da aldatmacadan yararlanmamak.

12. Sorunların ve sıkıntıların sorumluluğunu başkalarının üzerine atma eğilimi.

13. Tatsız haberleri gizlemek veya saptırmak. Gerçekleri moral ya da güvenlik bahanesiyle değiştirmek.

14. Tevekkül etmek.


General Motors'un Büyük LİDERLERİ

Ne karşı tarafın gücünü küçümser, ne de kendi gücünü önemser. Süper yönetici, kararlı davranır. Karar alırken de (en önemlisi) kararı uygularken de sorumluluktan kaçınmaz. Kararlı gücün en belirgin görünümü, izlenen yol çok hoşa gitse bile, olumsuz işaretler veriyorsa bundan hemen vazgeçebilmektir. Buna karşılık, belirtiler olumluysa, süper yönetici bu avantajı sonuna kadar zorlar. ..... Araştırma yapmadan, rakibin zayıf noktalarını ancak rastlantıyla öğrenebilirsiniz.

  ALINTI 

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık