Etkili Yönetici Olmak
Çok uzun zamandır beklediğiniz terfi nihayet gerçekleşti. Kariyerinizde yepyeni bir aşama, artık yönetici oldunuz. Ama bir dakika! Buna gerçekten hazır mısınız?
İlk defa yönetici pozisyonuna yükselmek gerçekten heyecan verici bir duygudur. Ama aynı zamanda sıkıntılı bir geçiş sürecini de beraberinde getirebilir.
Telaşlanmayın! Yönetici pozisyonuna yeni atananların sıkça yaptığı hatalardan kaçınmanın yollarını;
**İlk 90 gün
Talepkar olmaktan ziyade 'özümsemeye' çalışın. Parlayan silahlarını sergileyen bir kovboy gibi dolaşmayın. Yeni yöneticiler bu hataya çok sık düşerler. "İlk üç ayınızı dinlemeye ve anlamaya ayırın" diyor uzmanlar. Bu dönemde sizin öncelikle yapmanız gereken iş; sizin altınızda çalışanları tanımak, hangi koşullar ve şartlarda motive olduklarını, hangi durumlarda harekete geçtiklerini iyice öğrenmektir.
Orta yolu bulun. En çok bilinen aşırı uçlardan kaçınmak için elinizden geleni yapın. Bu iki aşırı uçtan biri çok fazla patronluk taslamak, mikro işler için bile çok sıkı takipçi olmak; diğer uç ise yönettiğiniz insanların hepsine 'dostça' yaklaşarak iş hayatının gerektirdiği objektif limitleri koyamamaktır. Kendi yönetim şeklinizi ve stilinizi oluştururken bu iki uç arasında bir yer bulmalısınız.
En iyi adamları işe alın. Sizden daha üst pozisyondakilere "işi en iyi bilen elemanın siz olduğunu" ispatlama devrini geride bıraktınız. Onlar bunu anladıkları için sizi yönetici yaptılar. O halde artık sizin altınızda çalışanların yeteneklerinden ve becerilerinden korkmanıza ve çekinmenize gerek yok. İşi bilen insanları etrafınıza toplamaktan çekinmeyin. Bırakın işi bilen insanlar gereğini yapsın. Bu fırsatı tanıdığınız için size minnettar olacaklardır. Herhangi bir sorun çıkacak olursa başvurulması gereken kişinin siz olduğunu ve işlerin akışını her zaman izlediğinizi hissettirmeniz yeterli olacaktır.
Aktif bir yaklaşım benimseyin. Mümkün olduğu sürece kalıplaşmış değerlendirme yöntemlerinden kaçının. Ofisteki günlük işlerle ilgilenirken kendi odanıza takılı kalmayın. Odanızı kapısını mümkün olduğunca açık bırakın ki elemanlarınızı sizin 'her an yanı başlarında' olduğunuzu bilsinler.
Elemanlarınızı değerlendirmeniz gerektiği zamanlarda olumlu yaklaşım sergileyin. Hak ettikleri övgü ve takdir sözcüklerini elemanlarınıza sık sık söyleyin ama iş eleştiri kısmına gelince sözcüklerinizi çok dikkatle seçmelisiniz. Sorunlu olduğunu düşündüğünüz elemanlarla tartışıp üstlerine gitmek yerine ilk aylarda onlarla iletişiminizi formal tutmanız yararlı olacaktır. Bu taktik sizin vakit ve enerjinizi boş yere harcamanızı önler.
Network becerilerinizi kullanın. "İş arkadaşlarınız ve meslektaşlarınız arasında bir iletişim ağı oluşturmaya başlayın. Bu iletişim ağında hem üstleriniz hem astlarınız bulunmalıdır. Bir kaç yıldır aynı pozisyonda çalışmakta olan insanların tavsiyelerini ve fikirlerini almaktan çekinmeyin. Etrafınızdaki insanları tanımak ve onlardan bir şeyler öğrenmenin en iyi yolu onları dinlemektir."
Bu balayı aşamasını elinizden geldiğince uzatın. Zaten yakın bir süre sonra iş hayatını sorumlulukları ve sizden beklentiler nedeniyle yönetici olarak kendi tarzınızı ve pozisyonunuzu belirlemiş olacaksınız.
Kariyerinizde ve çalışmalarınızda başarılar...
DERLEYEN....DRPİST