Yazar: admin 2012-04-05Kategori: Etkili İletişim1599 kere okundu Yorum yap
Televizyona düşkün olmasanız bile, televizyonu açın ve yarım saat dikkatle izleyin. Sesini kapayın ve izleyin. Kanalları sık sık değiştirin, erkek ve kadın oyuncuların yüz ifadelerini izleyin. "Cinayet Diye Yazdı"* adlı oyunun yıldızı Angela
* Türk televizyonlarında "Cinayet Dosyası" adıyla oynuyor. (Ç.N.)
Lansbury, gösterdiği tepki ifadeleri ile tanınmıştır. Bu tepkilerin anlamını ne oranda yorumlayabildiğinize bakın ve sonra o ifadeleri taklit edin.
Hepimiz maskeler takınırız ama tam olarak iletişim kurmak için maskeleri indirmek gereklidir. Konuştuğunuz her durumda yüzünüzü kullanmaya alışmalısınız.
Yazarlar, gözleri anlatırken, onları çoğu kez, çelik gibi, bilgiç, alaycı, acı ve soğuk, parıltılı v.b. olarak tanımlarlar ya da ateşli, soğuk ve incinmiş bakışlardan söz ederler. Aynaya bakarken yalnızca gözlerinizi kullanarak bu duygusal durumlardan herhangi birini ifade edebilir misiniz?
Bakışların süresi, göz kapaklarının açılışı, şaşı bakma ya da diğer birçok yüz ve göz hareketleriyle farklı anlamlar aktarılabilir. Dikkate alınması gereken en önemli unsur, bakış ya da gözlerle izlemenin altında yatan duygudur. Bu bakış, bakılan nesneye, insan ya da insandan farklı bir statü verir. Kimse size sanki bir kişi değil de bir nesneymişsiniz gibi bakmış mıydı? Buz gibi soğuk geliyor, değil mi? Eğer bir kişiyi anlamlı bir şekilde, görmezden gelmek ve küçümsemek istiyorsak, sanki onu gerçekten görmemişiz gibi, boş bakışlarla bakarız. Dilencilere çoğu kez böyle davranılır.
Karşımızdakinin insan olduğunu kabul etmek için boş bakmaktan kaçınırız ve yüzümüzü gevşetirken gözlerimizi odaklaştırırız. Bu öteki kişi ile aramızda bir sıcaklık ve empati yaratır. Boş bakmaktan kaçınmanın çeşitli yolları vardır. Örneğin, yan tarafa göz atmak, kaçamak bakış, göz kapaklarının arasından bakma, "Seni görmek ne hoş?" diyerek şaşkınlık ifadesi göstermek v.b. gibi.
Temel olarak, başkalarının söylediklerini dinlerken, yüzümüzdeki ifadelerle onlara tepki vererek, konuşmaları konusunda onları cesaretlendirmek söyleşi sanatının bir gereğidir. Bu aktif dinleme olarak adlandırılır. Sıra bize geldiğinde istekle, coşku ile konuşmak da iyi bir söyleşi için gereklidir.
DERLEYEN:KESFETKENDİNİ EDİTÖRÜ
İletişim:[email protected]