Yazar: admin 2012-04-05Kategori: Etkili İletişim1796 kere okundu Yorum yap
Hepimizin tanıdığı standart görsel desteklerin ötesinde, daha az farkında olduğumuz önemli bir "görsel yardımcı" bulunur: sunumunuza dahil ettiğiniz sözlü olmayan hareketler. Vücut hareketleriniz, yüz ifadeleriniz ve tavırlarınız duygusal haliniz hakkında sadece sözcüklerin yaptığından çok daha fazlasını açıklar. Diğer bir deyişle, bir şeyi nasıl söylediğiniz en az ne söylediğiniz kadar önemlidir.
Yüzünüzün eyleme dahil olmasını sağlayın! Malzemenizi değişmeyen bir yüz ifadesiyle sunmak bunu monoton bir sesle sunmak kadar kötüdür. Kendinizi bir aynada gözlemleyin —biliyorum bunu yapmak zordur. Fakat buna değer. Gülüşünüz sahte mi? Fazla ciddi mi görünüyorsunuz? Yüzünüz tıpkı bir maske gibi donuk mu ya da dinleyicilerinizin dikkatini çekecek kadar canlı mı?
Biz aynı zaman ellerimiz sayesinde de iletişim kurarız. Eğer siz ellerinizi sıkıca yumruk yapar ya da sertçe birleştirirseniz sinirli olduğunuzu iletirsiniz. Siz söylediklerinizden gurur duyduğunuz takdirde, genelde ellerinizi oldukça açık biçimde gösterirsiniz. Siz iyi hissetmediğinizde, olasılıkla ellerinizi cebinizde tutar ya da sırtınızda kavuşturursunuz.
Kollarınızı ve bacaklarınızı gözleyin. Kollarınız kavuşturmanız öngörülen bir tehdide karşı koruyucu bir kalkan işlevi görür. Ellerinizi kalçanıza koyduğunuzda hazır olduğunuzu iletirsiniz. Siz bir elinizi çenenize dayar ve dirseğinizi diğer elinizde tuttuğunuzda düşünceli olduğunuzu iletirsiniz. Ve bacaklarınıza gelince, sahnenin çevresinde dolaşmak rahat olduğunuzu ev dinleyicilere açık olduğunuzu iletir.
Öte yandan bir diğer sözsüz güçlü bir iletişim aracı da iyi bir duruştur. Gevşemiş ve açık omuzlarla dik ayakta durmak sağlık ve öz güven mesajını verir.
Dolayısıyla, insanların önünde olmanın doğal beden dilinizi çalmasına izin vermeyin. Siz önemli bir şey söyleyeceksiniz ve beden dili bunu yapmanın en etkin vasıtalardan biridir. Doğal hissedilen ve sunumunuzu güçlendiren hareketleri bulun. Çekingenden çok cesur hareketlerde bulunun ve geniş olduğu kadar hassas devinimlerden yararlanın.
DERLEYEN:KESFETKENDİNİ EDİTÖRÜ
İletişim:[email protected]