EFT nasıl yapılır?

EFT nasıl yapılır?

 EFT çok basit bir protokol izleyen bir yöntemdir. Bu basitliğine rağmen, tüm yemek tariflerine benzer; her basamağı aynen tanımlandığı gibi uygulamazsanız, istediğiniz sonucu alamazsınız. Bu nedenle aşağıdaki basamakları iyice dikkatle incelemeli ve uygulamalısınız.


“EFT”NİN DÖRT TEMEL BASAMAĞI VARDIR: ANA REÇETE

1)Kurulum
   a)Odaklanma
   b)Değerlendirme
   c)Onaylama
2)Vuruş serisi
   a)Hatırlatıcı tanım (terim)
3) 9 Gamut
4)Vuruş serisi
Kurulum bölümünde ovalayarak başlayan ve izleyen uygulama boyunca ise işaret ve orta parmaklarınızın uçlarını kısa, orta şiddette, hissedilir vuruşlar (tapping) yapmak için kullanacaksınız. Vuracağınız noktalar bedendeki meridyenlerin başlangıç/bitiş noktalarıdır ve bedenin iki yanında simetrik olarak yer alırlar. Bu noktalar deri yüzeyine yakin olduğu için, meridyenlerin daha derinde gömülü bölümlerinden daha kolay ulaşılan noktalardır.

Burada anlatılan dört aşama her turda uygulandığında bütün meridyenlerin uç noktalarına vurulmuş olur. Bazen kısaltılmış vuruş serisi de uygulanabilir, çünkü ilk yedi meridyene dokunulduğunda. Duyguların yoğunluğunda belli bir değişim hissediliyorsa, demek ki tıkanıklık bu ilk meridyenlerdedir ve parmaklardaki meridyenlere vurulması gerekmeyecektir. Bununla birlikte, biz burada tüm aşamaları her seferinde uygulamanızı öneriyoruz, böylece açıkta kalan nokta bırakmadığınızdan emin olacaksınız. Tüm prosedür çok kısa sürdüğü için sorun yaratmayacaktır.

1-KURULUM
 
a)Odaklanma: Bu ilk aşama, EFT tekniğinin en önemli aşamasıdır. Bu aşamada hangi sorun üzerine odaklanacağımızı belirleriz ve dikkatimizi tamamen buna veririz. Bu şekilde sorunu enerji bazında yüzeye çıkarırız ve ardından gelen basamaklar için tam bir hazırlık yapmış oluruz. Odaklanma ve sorunla iletişim kurma aşaması ne kadar iyi yapılırsa EFT uygulamasından alacağınız başarı da o kadar yüksek olacaktır. İçtenlikle ve tam bir dürüstlükle duyguyu tanımlayın.

Yüksek sesle sorunu belirtin:
"Yükseklikten korkuyorum”
"Çok şişmanım”
"Başım ağrıyor"
"Kendime güvenemiyorum"
"Ölmekten korkuyorum"

b)Değerlendirme: Bu duygunun ya da rahatsızlığın o andaki yoğunluğunu ölçün. ( 10 = en yüksek  / O = hiç yok )  Eğer ölçemiyorsanız sorunu derinlemesine düşünün, gözünüzün önünde bir film gibi canlandırın ve oluşan duygunun yoğunluğunu "Çok -Orta -Az" gibi bir şekilde değerlendirin. Hiç yapamıyorsanız bu ölçme aşamasını hassas noktayı ovaladıktan sonra bir kez daha deneyin.

c)Onaylama (Kabul):Yine bu aşamada, sorunumuzun giderilmesine engel olabilecek "Ters Yüz Olmuş Ruh Hali" ya da "Psychological Reversal: PR" adı verilen koşullar giderilir. PR tıpkı elektrikli bir alete, örneğin bir radyoya pil yerleştirirken yaptığımız bir hataya benzer: Pilin kutuplarını ters yerleştirdiğimiz zaman aletimiz çalışmaz. Meridyenlerimiz de kutupsal olarak ters yüz olabilir; dolayısıyla ruh halimizde etkilenir ve iyileşmeyen, kronikleşen birçok sorunumuzun altında şu tatsız gerçek yatabilir:

Biz bir yandan sorunumuzdan kurtulmak isteriz, bir yandan da hiç istemeyiz, çünkü bu sorun sayesinde sağladığımız yanlış bir "fayda" vardır.  Örneğin:
•    Sigarayı bırakmak isteyen kişiler, bir yandan da “tütünden” aldıkları "keyiften" mahrum olmak istemezler.  
•    Zayıflamak isteyen birçok kişi, duygusal korunma sağlamak ya da gerginliğini yatıştırmak istediğinde gider, buzdolabında ne bulursa atıştırır.
•    Hastalıklarının iyileşmesini isteyen bazı insanlar, iyilestik1erinde ilgi odağı olamamaktan korkar, sevgi eksikliği çekeceklerini sanıp tedavilerini engellerler, 'hatta yeni rahatsızlıklar çıkarırlar.
•    Başarılı olmak isteyen birçok kişi, başarılı olduklarında bunu sürdürememekten, hemen yitirmekten korkarlar; bu hayal kırıklığını ya da yüksek tempolu çalışma hayatını yaşamaktansa, başarısız olmalarına neden olan her şeye sığınmaya ve mazeret üretmeye devam ederler.
•    Çok para elde etmeyi isteyen sayısız insan, bir yandan da paranın mutluluk getirmediğine, dost kaybettirdiğine ve İnsanin karakterini bozduğuna inanır.

Tanıdık geldi mi? PR, tüm duygusal sorunların %40´ında yer alan gerçek bir olgudur ve EFT uygulamasının işleyebilmesi için ortadan kaldırılması gerekir.

Bunu yapmak için, toptancı yaklaşımla, PR olsun olmasın her vakanın "Kurulum" aşamasında aşağıdaki iki basamak uygulanır:
1. Bir yandan göğüsteki "Hassas Nokta" parmak uçlarıyla ovalanırken (ya da eldeki "Karate Kesme" noktasına sürekli vurulurken)
2. Diğer yandan “olumlama/onaylama cümlesi” üç kez inanılarak ve yüksek sesle tekrarlanır.

ONAYLAMALAR/ OLUMLAMALAR
Ters yüz olmuş ruh hali, yani PR, olumsuz düşünce içerdiği için, olumlama cümlesi bunu etkisiz ve kutupsuz hale getiren bir cümle olmalıdır.
Genel yapısı şöyledir:

“BU ………………………………'ME  RAĞMEN  KENDİMİ, TAMAMEN VE    DERİNDEN KABUL  EDİYORUM.”

Buradaki boşluğu iyice ayrıntılı bir şekilde tanımladığımız sorun ile dolduruyoruz. Birkaç örnek vermek gerekirse:
•    Bu yükseklik korkuma rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
•    Her gece gördüğüm berbat kâbuslara rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
•    İşimi kaybetmem nedeniyle yaşadığım gelecek ile ilgili endişelerime rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
•    Bu sevgiyi ve ilgiyi hak etmememe rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
•    Bu keskin bel ağrılarıma rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
•    Anne ve babama duyduğum öfkeye rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
•    Sevgilimin beni terk etmesi nedeniyle yaşadığım bunalıma rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
•    Eşimin hastalanmasından ötürü kendimi suçlu hissetmeme rağmen kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
•    Değişmek istemememe rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
•    Kızgınlığımı sürdürmek istememe rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
•    Alkol bağımlılığımdan kurtulmak istemememe rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
•    Kendimi çirkin bulmama rağmen, kendimi seviyorum ve tamamen ve derinden kabul ediyorum.
•    Yanlış yapmaktan çok korkmama rağmen, kendimi tamamen ve derinden yargısızca kabul ediyorum

Bu örnekler çoğaltılabilir. PR’yi ortadan kaldırmak için, bu olumlama cümlelerini söylerken
•    İnanmasanız da söyleyin, inanmanız gerekmez
•    İnanarak ve vurgulayarak söylerseniz daha iyidir
•    Yüksek sesle söylerseniz daha iyidir
•    Bulunduğunuz ortam uygun değilse alçak sesle mırıldanın ya da içinizden söyleyin


HASSAS NOKTA
Bedenimizin üst kısmında, göğüs ortalarında “iki hassas nokta” vardır. Burası biraz ovalandığında hassasiyet, hatta hafif acı hissedilir, çünkü lenf tıkanıklıklarının oluştuğu yerdir. Yerleri tam olarak bulabilmek için; kaburgalarınızın ortasındaki kemiğin üst ucu “U”şeklindedir. Bunu bulduktan sonra 7–8 cm aşağıya ve oradan da yine 7–8 cm sağa veya sola gidildiğinde her göğsün üzerindeki hassas noktayı bulabilirsiniz. Bu noktalar ovalanacağı için, herhangi bir nedenle kullanamıyorsanız, (ameliyat vb) ellerdeki "Karate Kesme" noktalarına kısa vuruşlar yaparak da olumlamaları tekrarlayabilirsiniz. Yine de deneyimler göğüsteki hassas noktaların kullanılmasının daha etkili olduğunu göstermektedir.

2-VURUŞ SERİSİ

Vuruş yaparken iki elinizin de parmak uçlarını kullanabilirsiniz. Yazı yazarken kullandığınız eli kullanmanız daha kolaydır. İşaret parmağınızı ve orta parmağınızı birleştirin ve sağlam bir şekilde, fakat acıtmadan, orta şiddette vurun. Zaten bu noktalar nispeten daha hassastır. Fazla güçlü vurduğunuzda aşırı acıtabilir ya da çürümelere, morarmalara neden olabilirsiniz.

Her noktaya yaklaşık yedi kez vurmanız önerilir. Başka birine uygulama yaparken içinizden sayabilirsiniz. Kendinize vururken bir yandan "Hatırlatıcı tanım" tekrarlayacağınız için, kaç kez vurduğunuzu sayamazsınız. Bunun yerine, üç kez hatırlatıcı tanımı söylediğinizde diğer noktaya geçebilirsiniz. Yani 5–9 arası vuruş sayısı yeterlidir.

Hatırlatıcı Tanım: Onaylama cümlesinde belirttiğiniz "sorunun birkaç sözcükle özetlenmiş halidir ve vuruşlar sırasında yüksek sesle tekrarlanmalıdır. Böylelikle odaklanmanın sürdürülmesi sağlanır. Bulunduğunuz ortam nedeniyle yüksek sesle söyleyemeyecekseniz, mırıldanın ya da içinizden sürekli tekrarlayın.
Sorunu aynı sözcüklerle özetlemeye özen gösterin.

Onaylama cümlesi:"Başarısızlıktan korkmama rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum"

Hatırlatıcı tanım:"Bu başarısızlık korkusu"

Onaylama cümlesi:"Babama karşı duyduğum öfkeye rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum"

Hatırlatıcı tanım:"Bu babama karşı öfke"



EFT PROSEDÜRÜ
1)    Sorunu tanımla  
ÖR: karanlık korkusu sorunu
2)    0-10 arasında not ver .(soruna odaklanınca)
3)    Set-up (kurulum) yap
    Karanlık korkusu sorunuma rağmen, kendimi tamamen ve derinden seviyor ve kabul ediyorum. (7 defa)
    B23 noktası ovalanırken
4)    Eft turu sol beden her noktada  “bu karanlık korkusu sorunum”
5)    Ara işlemler:
•    Göz bekleri en üstte (2-3 sn)
•    Göz bebekleri en altta (2-3 sn)
•    Göz bebekleri en solda (2-3 sn)
•    Göz bebekleri en sağda (2-3 sn)
•    Göz bebekleri 360® saat yönü daire
•    Göz bebekleri  360® saat yönünün tersine daire
•    1-5 sayı say
•    İyi ki doğdun dilem (şarkı gibi söyle)
•    1-5 sayı say
Eft turu sağ bedende uygula.

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık