Mutluluk ve Besinler
Şöyle bir etrafınıza bakın, arkadaşlarınızı, akrabalarınızı hatta kendinizi bir inceleyin. Ne oldu bize, eskiden böyle değildik . her şeye gülerdik, her gün bir yerlere gitmek, akşamları ise mutlaka arkadaşlarımızla beraber olmak isterdik. O ne bitmeyen bir enerjiydi dediğiniz zamanlar eminim çok olmuştur. Kime nasılsın desek cevabında hep bir sürü hastalık ve dert dinliyoruz artık. Hayal kuramaz olduk, çünkü hayallerimizi bile hep sıkıntılarımız bölmeye başladı. Birisi bize çok iyiyim dediği zaman ona şüpheyle bakmaya başladık. Ne oldu bize, neler oluyor bize…
Akşamları aptal bir tv karşısında aptal programlarla daha çok yorulup, eve kapanmaya ve yorgun uyumaya başladık. Gel diyenlere gitmez, gelelim diyenlere bozulur olduk. En büyük stresimiz tv nin bozulması oldu ama daha doğrusu asıl biz bozulduk. Kırk yılda bir kahkaha atan birini görünce ayıplayıp ne gamsız diye düşündük (sanki neşeli olmak gamsızlıkmış gibi).
Gün geçtikçe de mutsuzum diye (mutluluğun ne olduğunu bilmediğimiz için) Allahtan belamızı arar olduk taki manevi değerlerimizi kaybedip neyin önemli olduğunu anlayana kadar. Oysa hayat çok kısa. Çok güzel ve her yaşta yaşanacak çok şey var. Hadi değişelim bugün yeniden doğalım. İlk iş sabah kalkınca banyoda ayna karşısında gülerek önce kendimize günaydın diyelim. Sonra da karşımıza çıkan herkese günaydın diyerek güne başlayalım.
Evden çıkıp işe giderken etrafımıza daha mutlu gözlerle bakalım, şu anda sonbahar ,ağaçlara ve yapraklarına bakalım o muazzam renkleri görelim ve bu bize haz versin. Belki o güne kadar keşfedemediğiniz ne güzellikler var çevremizde onları keşfedelim. İşe gidince dün olmaz yapamam dediğimiz bir olaya çözüm arayarak işe başlayalım.
Daha güler yüzlü olalım ve çevremizdekilere moral verip onların olumlu enerjilerini alalım. Akşam eve giderken eşimize sevdiği bir şey alalım ve bu gece sevdiğimiz insanlarla beraber olalım. Çok mu zor. İnanın değişim böyle başlıyor. Bütün bunlara ilaveten yine de size içiniz rahat etsin , bahanelerinize çare olsun diye bazı mutluluk veren yiyeceklerden bahsedeceğim.
İçinde endorphin bulunan yiyeceklerin mutluluk verdiğini biliyoruz. İşte o yiyeceklerden biraz bahsetmek istiyorum.:
Çilek: C vitamini deposu olan çilek, önde gelen afrodizyaklar arasında yer alıyor. Çilek bütün salgı bezlerini çalıştırarak vücuda gençlik ve kuvvet kazandırır. Yüksek tansiyonu düşürür, damarları temizler. Kansere karşı korur, böbrekte kum ve taş oluşmasını önler.
Muz: Kokusuyla bile mutluluk taşıyan tam bir endorphin deposudur. Kendinizi, güçsüz ve sinirli mi hissediyorsunuz, hemen bir muz yiyin. Kalsiyum ve magnezyum içeren bu meyve strese karşı bire bir. Sinir hastalığı olanlar için her gün yemek arası saatlerde tüketilmesi gereken bir besindir.
Üzüm: Kırmızı ve beyaz üzüm yiyen herkes gülücükler saçar. Üzümde yüzde 20 oranında direkt olarak kana karışan şeker vardır. Bedenen ve zihnen çalışanlar için iyi bir gıdadır. Üzümdeki bol demir kan yapar. Yüz ve boyuna taze üzüm suyu sürülüp 10 dakika sonra yıkanırsa cilde dirilik verir.
Portakal: C ve B vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor. Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlar. Vücuttaki direnci artırır. Grip ve nezle olunduğunda portakal suyu, şeker, şarap karıştırılır üzerine sıcak su katılır ve içilir. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı olur. Hazmı kolaylaştırır. Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırır.
Çikolata: Stresin bir numaralı düşmanı. Kendinizi kötü hissediyorsanız hemen bir parça çikolata yiyin. Flört etmek gibi bir şey. Bir kalem yemek yeterli, mutluluk hormonu "seratonin" anında beyinde dolaşıma çıkıyor. Çikolatanın içerdiği "penilatilmanın" insanı bulutlara çıkarıyor. Çikolatada, yeşil çay ve sebze meyvelerde bulunan "flavonoid" adlı madde bol miktarda vardır. Bu madde kanı sulandırıyor, kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Çikolata kötü kolesterolün (LDL) okside olarak damar çeperine yapışmasını engelliyor. Tıpkı aspirin gibi kanda pıhtılaşmanın önüne geçiyor. Düzenli tüketenler arasında ölüm olayı yemeyenlere kıyasla yüzde 30 daha geç gerçekleşiyor.
Dondurma: Çok yenirse şişmanlatıyor, az yenirse mutluluğa mutluluk katıyor. Dondurma yaşlanmayı önlüyor. 100 gram dondurma ortalama: 135 mg kalsiyum 115mg fosfor, 100mg sodyum, 160mg potasyum, 25 gram karbonhidrat bulunuyor. Amerika'da kişi başına 25 kilogram Türkiye'de kişi başına 6 külah tüketiliyor. Sütten daha zengin bir besin maddesidir. A, C, D, E vitamini içerir. Çocukların sağlıklı büyümesi ve kemik erimesi sorunu olan kişiler için büyük önem taşıyor. Beslenme uzmanları dört mevsim tüketilmesini tavsiye ediyor.
Makarna: Çok ağır soslarda yenilmediği sürece enerji veren ve mutlu eden besinler arasında yer alıyor. Hazmı kolaydır. Özellikle sadece salata ile birlikte yenirse şişmanlatmaz.
Ekmek: Buğday ekmeği de sıkıntıları unutturuyor.
Fıstık: Yağ oranı yüksek ama yine de insanı mutlu ediyor. Çocuklar ve sporcular daha fazla yiyebilir. Demir, bakır, selenyum, magnezyum, çinko, potasyum, fosfor gibi minerallerin doğal kaynağı olan bu çerez kalbimizin yanı sıra, beyin sinir sistemi, kas ve kemiklerimizin dostudur. Tuzsuz olanından her gün 10-15 adet yenilebilir.
Susam: Dar gelirlilerin baş tacı olan simit mutluluğa giden yolda önemli bir yere sahiptir. Yağ ve protein içerir. Susamdan elde edilen tahin, bal ile karıştırılıp yenirse boğaz ağrısı ve bronşite iyi gelir.
Bütün bunları vazgeçemediğiniz internet sayfalarında bulabilirsiniz zaten bende oralardan aldım. Ama ne yerseniz yiyin onun size faydalı olacağına inanarak yiyin, bunları alıp yiyebildiğiniz için şükredin ve mutlu olduğunuzu hissedin. En güzel anlarınızı akşam ailece sofraya oturduğunuz zaman yaşayın. Güzel şeyler konuşun, gülün ve bir gün bu sofrada iki veya bir kişi kalacağınızı hiç unutmadan bu günlerin keyfini çıkarın.
Bırakın sıkıntılar sofradan, evinizden uzakta kalsın ki evinizin bereketi artsın hem de yedikleriniz zehir olup size dokunmasın. Daha ne diyeyim. Sağlıklı bol enerjili ve akıllı günler diliyorum
DERLEYEN...EMRE ŞEN