Kısaca Zihin Haritası Nedir?

Kısaca Zihin Haritası Nedir?

Kısaca Zihin Haritası Nedir?


Bir sözcük veya fikri planladığınızda, beyniniz, bu merkezi kavramdan fışkıran ilişkili sözcük ve düşüncelere ulaşır. Ve doğal, bu düşüncelerle de bağlantılandırılabilecek binlerce başka fikir vardır. Süreç, ilk fikirden başlayıp dışarıya yayılarak sonsuza dek devam eder.

Bugün data çağında Zihin haritaları , size pek çok yönden yardımcı olabilir. Geleneksel not alma tekniği beynin sözcük, sıralama çizgi kullanma benzer biçimde azca sayıda becerisinden ve belli oranda yararlanır. Bu teknikte çoğunlukla tek renk ( genellikle mavi, siyah ya da gri ) kullanılır. öteki bir deyimle bu tekniğin iki önemli dezavantajı vardır. Yeteneklerimizin yalnız yarısından yararlanır. Öğrenmenin, yaratıcılığını temel araçlarından önde gelen rengi kullanmaz. Tek renkli notlar monoton ve sıkıcıdır.

Zihin haritaları
bir not alma ve yaratıcı düşünme tekniğidir. Notlarınızı daha yaratıcı biçimlerde almanızı, daha basit hatırlamanızı ve üzerinde çalışmış olduğunuz mevzuyu net bir halde anlamanıza destek sunar.

Zihin haritaları beynin bilgiyi idrak etme ve saklama biçimine en uygun yöntemdir. Zihin haritaları size beyninizde gizlenen bilgilerin bir görsel resmini yaratır. Zihin haritaları ile beyniniz bilgileri daha rahat hafızada tutmanın yanında kolay bir şekilde kağıda aktarmanıza destek sunar. Zihin haritaları öteki çalışma tekniklerinden tamamen farklı, yaratıcı düşünceyi ortaya çıkartan ve kişiye süre kazandıran  bir yöntemdir. Zihin haritaları çok yeni bir teknik değildir. Yazılım geliştirme ve sistem analizi icra eden kişilerin kullandığı karar ağacı bu tekniğin türlerinde birisidir. Zihin haritaları günümüzde kullanıldığı hale gelmesini, öteki bir deyimle yeniden keşfi Tony Buzan tarafınca yapılmıştır. Bir çok fert Zihin haritaları öğrendikten sonrasında ders çalışma, ders planlama, problem çözme, özet çıkartma, konuşma hazırlama benzer biçimde bir çok konuda çok daha başarılı olduklarını belirtmişlerdir.

Zihin haritaları ile çok rahat bir halde dilediğiniz gibi renkler, şekiller, çizimler, semboller kullanabilirsiniz. İş haritasının ana mevzusu sayfanın tam ortasında yer alır. Sizinde bildiğiniz gibi Leonardo da Vinci gibi bir çok fert not alırken renkler, şekiller, ok işaretleri benzer biçimde çizimler kullanırlardı.

Zihin haritaları, sözcüklerin yanı sıra renk , boyut ve görsel imge ihtiva ederler. Beyaz kağıtlara ve bir düzine kadar renkli kalemle0, farklı renklerde işaretleme kalemleri kullanılarak çizilmeleri uygun olur.

Zihin haritaları‘nın, geleneksel çizgisel not alma yöntemine nazaran pek çok avantajları vardır.

- Vakit kazandırır – yalnız ana sözcüklerle imgeleri not alır ve okursunuz.

- Önemli konular üzerinde yoğunlaşmanızı sağlar.

- Beyninizi ve şaşırtıcı yaratıcılık güçlerinizi uyandırır.

- Anımsama enerjilinizi arttırır.

Zihin haritaları statik yahut kısıtlayıcı değildir, sonradan ek yada düzeltme yapılabilir. En önemli nokta iş haritası oluşturmaya başlamadan önce önyargılarınızı bir kenara atmanızdır.

 
Derleyen : DR PİST

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık