Unutkanlık nasıl meydana gelir?
''The Brain Book'' adlı ünlü kitapta bir gram beynin bütün dünyadaki telekomünikasyon sistemlerinden daha fazla hücreler arası bağlantı içerdiği ortaya çıktı.
Unutkanlık nasıl meydana gelir?
Beyindeki hücreler arası enerji transferinin bozulması, hücrelerin bilgileri kaydetme, tekrar geri çağırabilme, bilgileri depolayabilme özelliklerinin bozulmasını unutkanlık olarak tanımlayabiliriz.
En önemli konu unutkanlığın hangi nedenle olduğunun tespitidir. Çünkü eğer unutkanlık alzheimer gibi bir hastalığın habercisiyse erken teşhis büyük önem taşıyor.
Hafızayla ilgili ne tür sorunlar ortaya çıkıyor?
Nasıl ki insan yaşlanınca beli bükülür, cildi yıpranırsa hafıza da zamanla yaşlanıyor. Yaşlanmayla birlikte de zihinde unutkanlık ortaya çıkıyor.
İki çeşit unutkanlık vardır. Bir tanesi basit unutkanlık dediğimiz zararsız, geri dönüşü olan ve düzeltilebilen unutkanlık türüdür.
İkincisi kötü huylu unutkanlıktır. Hafıza kaybı, yani alzheimer hastalığı gibi beyindeki ağır hücre yıkımıyla ilgili oluşur.
İnsan beyni hala gizemli. Beyinle ilgili şu an neler biliniyor?
''The Brain Book'' adlı ünlü kitapta bir gram beynin bütün dünyadaki telekomünikasyon sistemlerinden daha fazla hücreler arası bağlantı içerdiği ortaya çıktı. Insan beyninde yaklaşık olarak 140 milyar hücre var. Zeka geriliği olan bir insanın beyninin bile dünyadaki telekomünikasyon sistemlerinden daha çok bağlantı içerdiği biliniyor.
Hafıza düzenlemesi
Dale CARNEGIE
Buna göre:
.Anımsamanın dağal yasaları bellekte tutulacak şeyler hakkında iyi düşünceler almak, bellekte tutulacak şeyleri birbirlerine bağlamaktır.
•Belleğimizde tutmak istediğiniz şeyler hakkında derin, acık izlenimler edinin. Bunun için:
Düşüncelerinizi bir şey üzerinde derleyip toplayın. Roosvelt''in çok güçlü bir belleğe sahip olmasının nedeni buydu.
Bir şeyi dikkatle inceleyince onun hakkında sağlam düşünce edinin. Bir fotoğraf makinesi sis içinde resim alamaz. Zihin de sisli izlenimleri tutmaz.
Bir şey hakkında, duygularınızın kaçıyla mümkünse, o kadarıyla izlenimler edinmeye calisin. Lincoln, belleğinde tutmak istediği her şeyi yüksek sesle okurdu. Ve böylece hem gözünü, hem de kulağını kullanarak belleğini güçlendirirdi.
Her şeyden fazla, gözle edindiğiniz bilgilere önem verin. Çünkü gözün aldığı şeyler bellekte yer eder. Göz ile beyin arasındaki sinirler, kulakla beyin arasındaki sinirlerden yirmi kere büyüktür.
Mark Twain, notlar kullandığı zaman, konuşmasının asil noktalarını anımsayamıyordu ama notlarını atıp konunun noktalarını anımsamak için resim kullanmaya başladığı zaman sorun hallolmuştu.
•Belleğin ikinci yasası yinelemektir. Binlerce Müslüman Kur''an''í ezberlemektedir. Ve buna, ancak, yinelemek suretiyle imkan bulunmaktadır. Biz de yinelediğimiz her şeyi belleğimizde tutabiliriz. Ama bunun için de su noktalara dikkat etmemiz gerekir:
.Bir şeyi belleğimizde tutmak için bir kenara çekilerek onu yineleyip durmayın. Onu bir iki kez yineledikten sonra bırakın, sonra başka bir zaman ona bir kere daha donun. Aralıklı yinelemeler, zaman harcamaya meydan vermeden, bir çırpıda ezberlemek için harcanacak zamanın yarısında, istenen şeyi ezberlemeye yardim eder.
.Bir şeyi belleğinize koyduktan sonra bu olayı izleyen sekiz saat içinde olduğu gibi otuz gün sonra da onu unuturuz. Onun için, konuşmamızı yapmadan birkaç dakika önce de notlarınızı birkaç kere gözden geçirin.
.Bellekle ilgili uçuncu yasa bellekte tutulacak şeyleri birbirlerine bağlamaktır. Bir şeyi anımsamak için onu başka bir olayla bağlamak, anımsamayı kolaylaştırır. Profesör James der ki:"Zihne gelen her şey, kesinlikle, orada bulunan bir şeye kendini bağlar. Deneyimleri üzerinde çok düşünen insan, bunların birbirleri arasındaki ilişkileri kolayca bulur ve böylece en iyi bellek sahiplerinden biri olur."
•Bir olayı, zihninizde bulunan diğer olaylara bağlamak istediğiniz zaman, yeni olayı her yönden göz önüne alin. Onun için, yeni bir olay karsısında kaldınız mi su soruları sorun: Niçin böyledir? Nasıl böyledir? Ne zaman böyledir? Nerde böyledir? Böyle olduğunu kim söyledi?
•Bir yabancının adini anımsamak için onunla ilgili sorular sorun. Onun adinin nasıl hecelendiğini, anlamının ne olduğunu anlamaya calisin. yabancının diş görünüşüne dikkat edin. Onun adıyla yüzünün sekli arasında bir ilişki bulun. Onun mesleğiyle adini birleştiren bir söz uydurun.
•Tarihleri anımsamak için onları aslında belleğinizde tuttuğunuz tarihlerle ilgilendirin. Örneğin Kristof Kolomb Amerika''yi 1492''de keşfetti. Bunu belleğinizde kolay kolay tutamıyorsanız Amerika’nın İstanbul’un (1453) fethinden otuz sekiz yıl sonra feth olundugunu öğrenin. O zaman Amerika’nın keşfinin tarihini kolaylıkla anımsayabilirsiniz.
•Konuşmanızın en belli baslı noktalarını anımsamak için bunları en mantıklı diziye koyunuz. Bu sayede her nokta, size, daha sonraki noktayı anımsatır. Sonra, konunun baslarını anımsamak için, "İnek Napolyon''un önünde bir sigara içti!" gibi saçma bir cümle de yapabilirsiniz.
•Bütün önlemlerinize karsın ne diyeceğinizi unutursanız, kesin bir bozguna uğramamak için, son cümlenizin son sözlerini şişirebilir ve arada asil konunuza dönmek için zaman kazanabilirsiniz.
Unutkanlık Başarınızı Etkiliyormu?
1. Bulunduğunuz odadan diğer odaya almaya gittiğiniz şeyi unutup almadan dönüyorsanız.
2. Arabanın anahtarını içerde unutup kapı kırdırmak zorunda kalıyorsanız.
3. Yemek saatlerini geçiriyorsanız.
4. Evraklarınızı koyduğunuz yeri unutuyorsanız.
5. Elektrik, su veya telefon parasını ödemeyi unutuyorsanız.
6. Randevülerinizi unutabiliyorsanız.
7. Gitmek istediğiniz filmleri, sergileri, bilimsel toplantıları veya konserlerin gününü, saatini, yerini unutuyorsanız.
8. Planladığınız pek çok şeyi yapmayı unutuyorsanız.
9. Eve dönerken almanız gereken şeyleri veya gitmeniz gereken yerleri unutuyorsanız.
10. Eşinizin ve sevdiğinizin yaşgününü, evlilik yıldönümünü unutuyorsanız.
11. Yemeği veya çayı ocakta unutuyorsanız.
12. Önceliklerinizi unutuyorsanız. En önce yapılması gereken şeyleri en sonda yapıyorsanız.
13. Maaşınızı almayı unutuyorsanız.
14. Tanıştırıldığınız kişilerin isimlerini unutuyorsanız.
15. Telefon numaralarını unutuyorsanız
Aşağıdaki 15 sorudan 7'sine evet diyorsanız bir psikolojik görüşmenin zamanıdır.