Duyu Dışı Algılama

 Duyu Dışı Algılama

Duyu Dışı Algılama


Altıncı Duyu anlamında Duyu Dışı Algılama (DDA) ya da Duyular Dışı idrak (DDI) (extra sensory perception ya da ESİ3 perception extra sensorielle) ilk defa 1870 yılında Sir Richard Burton tarafından kullanılmıştır. 1930'lu yıllarda Duke Universitesi'nden parapsikolog J. B. Rhine tarafından popülerlestirilmistir. Tüm DDA fenomenlerinde PSI Etkisi denilen bir güç devreye girmektedir.

PSI ise Grek alfabesinin yirmi üçüncü harfidir ve yaşam gücü, ruh anlamlarına gelmektedir. İngiliz psikolog R.H. Thouless ve Dr. WRWiesner tarafından 1946 yılında parapsikolojik literatüre kazandırılmıştır. Duyu Dışı Algılama (DDA) ve psikokinezi ile ilgili fenomenler için kullanılmıştır. Psikokinezi (PK) terimi de Grekçe "psikhe" (ruh) ve "kinesis" (hareket) sözcüklerinden türetilmiştir. El değdirmeden nesneleri hareket ettirebilme gibi fenomenleri kapsamaktadır.

Dr. Recep Doksat, "Hipnotizma" adlı kitabında Rhine'm Duyular Dışı îdrak adını verdiği 'telepati' (fikir intikali ya da düğünce aktarımı), 'telestezi' (uzaktan hissetme) ve 'ruh gözüyle görme'(duru görü, clairvoyance) fenomenlerinin ilmen deneyimlenmesinin manyetizma ve sonra da hipnotizma ile başladığım, önceleri bu fenomenlerin ancak hipnotize edilen süjelerde ortaya çıkabileceğinin düşünüldüğünü, sonradan bu fenomenler için hipnozun şart olmadığını açıklar.

Telepati başka bir kişinin düşüncelerinin, duyuların yardımı olmaksızın algılanması ya da idrak edilmesidir.

Telestezi duyuların yardımı olmaksızın olayların uzaktan hissedilmesidir. Durugörü duyuların yardımı olmaksızın kutularda kapalı eşyaları görmek, kapalı kitapları okumak, bilinmeyen ülkeleri ruhen ziyaret edip doğru bir şekilde betimlemek gibi duyu dışı algı deneyimleridir. Psikokinezi (PK) uzaktan niyetimizi yönlendirerek şifa, kaşık bükme, bir iskemleyi döndürme gibi şeylerin olmasına sebep olmaktır.

Başarılı bir kadın psikoterapist olan Belleruth Naparstek, "Altıncı Duyunuz" adlı kitabinin baslangıcında şöyle demektedir: "Beyniniz! tam olarak kullanmak istiyorsanız yalnızca aklınızı değil, sezgilerinizi, yani altıncı duyunuzu da harekete geçirin."

Bu ifade, beyninizin sol lobunu kullandığınız kadar sağ lobunu da kullanın, demektir. Bizler genellikle sol beynimizi, düşüncelerimizi ve egomuzu kullanıyoruz ve sezgilerimize yani sağ beynimize yeteri kadar önem vermiyoruz. Bu da bütünlüklü bir insan olmamızın en büyük engellerinden birisin! oluşturuyor.

Naparstek altıncı duyunun, parapsikoloji araştırmacılarının PSI dedikleri şey olduğunu, yani mantık, çözümleme ve rasyonel düşünceyi asan ve birden ortaya çıkan 'bilme' ve 'duyumsama' olduğunu, buna da sezgi, DDA, psişik yetenek, telepati, durugörü, yüksek duyusal algılama ve para normal zeka gibi çeşitli adlar verildiğin! açıklar. Kendisinin, PSİ'nin deneyimlerden gelen bilgi, sezgi ve psişik bilgi dediği alanlarıyla ilgilendiğin! ve bunları geliştirmek için imgeleme egzersizleri kullandığım belirtir.

Bilinçdışına 'yönlendirilmiş imgeleme' ile ulaşılması, olumlu trans sonrası telkinlerin yerleştirilmesi, bilinçdışına kendisin! ifade etme şansı verilmesi, otohipnoz ya da kendi kendini hipnoz (self-hypnosis) uygulamalarında ve NLP ile bağlantılı hipnoterapi çalışmalarında da kullanılmaktadır. Olumsuz düşünceler, olumsuz duygular, olumsuz tutumlar, olumsuz bakış açıları birçok hastalıkların, davranış bozukluklarının, iş ve özel hayattaki 'başarısızlıkların' nedenidir. Aslında NLP'de başarısızlık yoktur sadece 'gelecek için alınacak dersler' vardır, însan eğitilerek 'halini değiştirebilme ve dönüştürebilme' gücünü kazanabilir. Algı filtrelerinin ve ego filtrelerinin farkına varabilir. Sol beynini çalıştırdığı kadar sağ beynini de çalıştırarak 'bütünsellik' kazanabilir. Bilgi ve düşünce sol beyinle ve sağ kanalımızla, bilgelik ve sezgi sağ beyinle ve sol kanalımızla, farkındalık ise beynin asılmasıyla yani orta kanalımızla ilgilidir. Şakralar ve kanallar üzerinde yapılan çeşitli çalışmaların nedeni budur.



  ALINTI


Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık