Arkadaşlık Ve İş Yaşamı
Haberi alınca çok sevindiniz: Ekibin yeni lideri siz oldunuz. Bir zamanlar parçası olduğunuz ekibi artık siz yöneteceksiniz. Ne güzel bir terfi, tebrik ederiz.
Zaten tanıdığınız insanlara liderlik etmek ilk bakışta kolay gibi görünüyor. Ne de olsa ekibinizi iyi tanıyor, onların çalışma alışkanlıklarını zaten çok iyi biliyorsunuz.
Ama dikkat! Avantaj sandığınız bu durum kendi içinde bir takım zorluklar da barındırıyor.
Konunun uzmanlarından yöneticilere tavsiyelerde bulunuyor.
**İlk Günlere Dikkat: İki aşırı uca dikkat edin. Yeni yöneticiler ya elde ettikleri yeni gücün sarhoşu olurlar ya da harekete geçmekte o kadar tereddüde düşerler ki en basit bir projeye bile başlayamazlar.
İlk gruba dahil olan yöneticiler, gücün ve yetkinin kimde olduğunu herkese göstermek istercesine bir gayret içine girerler ve bölüm içindeki veya şirketteki herkese bir tür gösteri yapmaya koyulurlar. Toplantı zamanlarını onlar belirler, önemli konulardaki son kararı hep onlar verir vb. Üst yönetimin takdirini kazanmak amacıyla giriştikleri bu çabalar maalesef diğer ekip elemanları arasında üzüntü, geri çekilme ve hatta husumet duygularının oluşmasına neden olur.
Sonuçta mutsuz bir iş ortamı ortaya çıkar. Böyle bir ortamda verimlilik de olmayacaktır. Olası en kötü senaryoda, ekibin üyeleri kendi yöneticilerini sabote etmek için işi baltalama yoluna gidebilirler. Böyle bir durumda eski dostlarınızın sizin aleyhinize döndüğüne şahit olursunuz.
Diğer yandan yeni pozisyonunuzu da korumanız gerekmektedir. Bazı yeni yöneticiler diğer aşırıcı ucun tuzağına düşerler ve eski iş arkadaşlarının dostluğunu kaybetmemek adına iş odaklı değil ‘arkadaş odaklı’ bir düşünce tarzı benimserler. Bu durumda karar alma süreçleri giderek zorlaşacak, işyerinde ortaya çıkması muhtemel diğer çatışmaların çözüme kavuşturulması ise büsbütün imkânsızlaşacaktır.
**İnisiyatif Alın : Bu tuzağa düştüyseniz, ‘ekibin saygısını kazanmak’ sizin için giderek zorlaşacaktır. Oysa onları bir arada tutmak ve ortak bir hedefe yönlendirmek için ekibin saygısını kazanmanız gerekir.
Bu durumda yapmanız gereken şey, problemle karşılaştığınızda – bu konu hakkında karışık ve çelişkili fikirler ortaya konulmasına fırsat vermeksizin - sizin önceliği ele almanız ve seri şekilde karar vermenizdir. Yumuşak üslubunuzu korumaya tabii ki devam edeceksiniz ama karar alma sürecini asla geciktirmeyin.
İnanırlığınızı artırın. Yeni bir yönetici olarak, üst yönetimin sizden ve bir bütün olarak sizin ekibinizden beklentilerini tam olarak anlamanız gerekmektedir. Bir üst yöneticinize gidin ve sizden tam olarak ne beklendiğini iyi anlayın. Sonra kendi ekibinizle bunu paylaşın. Böylelikle hiçbir noktayı karanlıkta bırakmamış olursunuz.
Kendi amaçlarınızla ekibin amaçları arasında paralellikler kurun. Gerekirse bütün ekip üyeleriyle bire bir görüşerek onların kişisel beklentilerini ve yeteneklerini ortak amaca yönlendireceklerini onlara anlatın. Ekibinizi nasıl bir yönetim planıyla yöneteceğinizi, karar alma süreçlerinin nasıl işleyeceğini ekibinize açıklayın.
Çok yakın zamana kadar omuz omuza çalıştığınız insanları yönetmek için onların destek ve güvenine ihtiyacınız vardır. Ekip elemanlarının size inanması ve kendi kişisel kariyer amaçlarının ekibin çalışma hedefleriyle örtüştüğünü bilmeleri şarttır.
Hataları kabul etmeye hazır olun. Mükemmel bir dünyada yaşamıyoruz, herkes hata yapar. Özellikle yeni bir pozisyona geldikten sonraki ilk aylarda hata yapmak çok normaldir. Böyle durumlarda kendinize ve ekibinize karşı bağışlayıcı ve hoşgörülü olmayı bilmelisiniz. Liderlik yeteneğine güvendiğiniz arkadaşlarınız ve amirlerinizle bağlantınızı canlı tutun ve onların fikirlerini almaktan çekinmeyin.
Başarı ve olumlu sonuçlar elde ettiğinizde bunun ‘ekibiniz sayesinde’ mümkün olduğunu vurgulamaktan asla geri kalmayın. Ekibinizi teşvik ettiğiniz ölçüde onlar da kendi yöneticilerini yani sizi onore etmeyi bileceklerdir.
DERLEYEN. DRPİST