Evlilik Ve Boşanma
İşte boşanmadan önce çiftlerin kendilerine sormaları gereken sorular...
Boşanma, bir insanın hayatındaki en travmatik süreçlerden biridir. Hamilelikte kendi içinde yeni bir yapılanma süreci içerir. Boşanma gibi, hayatınıza aynı defterde, yeni bir sayfa açmanız şeklinde algılanabilir. Bu iki travma çakıştığında ise, tabii ki de zorlu bir süreç sizi bekleyecektir.
Boşanmadan önce çiftlerin kendilerine sormaları gereken soruları şöyle sıraladı:
• Niye bu dönemde böyle bir karar aldınız?
• Boşanma kararı hem ilişkiniz hem aile hayatınızın yıkılması anlamındadır. Bu yıkım, eşinizle bireysel süreçlerinizin bir getirisi midir?
• Yoksa boşanma kararınız, kendi geçmişinizin bir tekrarı niteliğinde midir?
• İlişkinizdeki bir sorunun ifadesi midir?
• İlişkinizdeki sıkıntılar, ruhsal anlamdaki problemlerinizle ne kadar ilintilidir?
• Hayata bir yıkımla başlamayı ne kadar tolere edebilirsiniz?
• Bu adımı yıkmak için mi, yoksa yapmak için mi atıyorsunuz?
Bu sorulara yanıt aramanız ve yaşadıklarınızı anlamaya çalışmanız, hem size zaman kazandıracak, olaya daha yukarıdan ve nesnel bakmanızı sağlayacak hem de geçmişinizin gölgelerini fark etmenizi sağlayacaktır. Böyle bir çalışmaya açık olup, olmamanız tabii ki de sizin kararınızdır, fakat bilmelisiniz ki geçmişinizin gölgelerini fark edebilmeniz ilişkinizi, evliliğinizi, bebeğinizi kurtarabilecek tek anahtar yoldur.
Hamileliğiniz yüzünden boşanma kararınızı ertelemeniz, ilişkinizde olup biteni tartmadığınız sürece bir anlam taşımaz. Hatta bu durum, zaman içinde eşinizle birbirinize itici gelmenize bile neden olabilir. Bu durum sizi daha da yalnızlaştıran, yıpratıcı bir hal alır. İlişkinizde yaşadığınız çatışmalar ve huzursuzluklara rağmen, bebeğiniz için ayrılmazsanız, ileride çocuğunuz bu durumdan daha çok zarar görebilir. Çocuğunuz yetişkin olduğunda, anne ve babasının ilişkisindeki ikiyüzlülüklere şahit olduğundan, başkalarıyla ilişki kurma biçimleri de etkilenir. Unutmayın, bir çocuk için anne-babasının boşanmasını daha kolay kabulleneceği ideal bir yaş yoktur. Bu durumun, çocuğunuzun başına henüz daha konuşmaya, yürümeye başlamadan önce ve hatta doğmadan önce gelmesi, derin yaralar açılacağı anlamına gelmez. Anne-baba olarak çocuğunuzla ileride konuşmaya, belirsizlikleri ortadan kaldırmaya ve uygar davranışlar sergilemeye çalışmalısınız. Böylece çocuğunuz yönünden boşanmanızın yaratacağı sorunların üstesinden gelebilirsiniz.
Gerçekte bebeğinizin hikayesi, doğumundan çok önce yazılmaya başlanır. Eşinizle aranızdaki tanışma, evlenme hikayenizi, evlilik içindeki uyumunuz, yaşamınızın hangi noktasında çocuk sahibi olmaya karar verdiğiniz, hazır ve istekli olup olmadığınız bu hikayeyi şekillendiren önemli noktalardır. Hamilelik öncesi, hamilelik süreciniz ve sonrasında yaşadıklarınız kadar önemlidir. Sevgisiz, gergin, çatışmalı bir aile ortamında yaşamanın yaratabileceği olumsuz etkiler, boşanmanızın getirebileceği durumlardan daha yıkıcı olabilir. Önemli olan çocuğunuza boşanmanın ne anlama geldiğini anlatabilmenizdir. Çocuğunuzun belirsizlikten kurtulmasını ve anne-baba desteğini daima hissetmesini sağlamalısınız.
Öneriler:
• Sorunlarınız için her şeyden önce kendinize dönüp bakmaya çalışın.
• Öfkelerinizin neye ve kime yönelik olduğunu anlamaya çalışın.
• Kızgınlıkları ellerinden alındığında, hayatlarının boşaldığını hissedenlerden biri olmayın.
• Geride sıkıntılı bir eş ve çocuk bırakmamak için psikolojik yardım istemekten kaçınmayın
DERLEYEN:DR PİST