::Gençlerle İletişim Nasıl Kurulmalıdır?

::Gençlerle İletişim Nasıl Kurulmalıdır?

İletişim, gönderici ve alıcı olarak adlandırılan iki insan ya da insan grubu arasında gerçekleşen bir duygu, düşünce, davranış ve bilgi alışverişi olarak tanımlanabilir. Bütün iletişim biçimleri doğumdan ölüme kadar hayatın önemli parçalarını oluşturur, iletişim; düşünce ve görüşlerin sözlü olarak karşılıklı alışverişidir. Başka bir tanıma göre: Bizim başkalarını başkalarının da bizi anlaması sürecidir, iki birim arasında karşılıklı ilişkili mesaj alışverişidir.
iletişim sözlü, yazılı, görsel, işitsel nitelikleri ne olursa olsun ebeveyn ve genç arasındaki bilgi alışverişi olarak düşünülebilir, iletişimde önemli olan bilgi aktarımının iki yönlü olmasıdır. Bilgi aktarımı tek yönlü ise bilgilendirme, çift yönlü ise iletişim olarak adlandırılır. Dolayısıyla bireyler arasındaki her konuşma iletişim olarak tanımlanamaz.
Anne babalar, gençlerin tepkilerini dikkate almadan birtakım emirlerle iletişim kurmaya çalışırlar, iletişim kurarken ikaz, hatırlatma, yargılama gibi pek çok iletişim engellerini dikkate almazlar. Bu durumda genç; duyulmamış, anlaşılmamış ve kendisi ile ilgilenilmemiş kanaatiyle iletişimi keser. Her zaman mesajlar gönderildiği gibi anlaşılmaz. Sık sık yanlış anlamalar ortaya çıkabilir. Örneğin baba, bir arkadaşının yanında, görüşünü almak ya da konuşma fırsatı vermek için oğluna soru soruyor. Fakat oğlu sorulan soruya cevap veremiyor ve üzülüyor. Oğlu, babasının kendisini küçük düşürmek için soru sorduğunu düşünüyor. Genç babasının duygu ve düşüncelerini anlayamadığı için, mesajı yanlış anlıyor. Bu da, baba-oğul arasında etkili iletişim kurulamamasına neden oluyor.
Peygamber efendimize on sene hizmet eden Enes bin Malik: ‘Hz Peygamber (sallailâhu aleyhi ve sellem)'e on sene hizmet ettim; yapmadığım bir işten ötürü 'niçin yapmadın?' Yaptığım bir işten ötürüde 'niçin yaptın? dediğini hatırlamıyorum. Bana hiç itapta bulunmadı.’24 diye efendimizin aşkın iletişim yöntemini belirtmektedir.
İletişimin sağlıklı olabilmesi için, bireylerin karşılık beklemeden; sevgi, saygı, anlayış ve kabullenme göstermeleri esas olmalıdır.
 
DERLEYEN...EDİTÖR
İletişim:[email protected]

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık