Yazar: admin 2012-04-05Kategori: Etkili İletişim2046 kere okundu Yorum yap
Başarılı bir iletişimin temel koşulları...
iletişim, nitelikleri ne olursa olsun iki sistem arasındaki bilgi alışverişi olarak tanımlanabilir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere bilgi aktarımının iki yönlü olması gerekmektedir.
Bilgi aktarımı tek yönlü, bilgilendirme çift yönlü ise iletişim olarak adlandırılır. Bu tanım dikkate alındığında bireyler arasındaki her konuşma iletişim olarak adlandırılmaz. Örneğin; anne babaların çocuklara, öğretmenlerin öğrencilere birtakım emirler verip onların tepkilerini dikkate almamaları iletişim olarak kabul edilemez.
Başarılı Bir İletişimin Temel Koşulları
Kişilerarası iletişim; insanların birbirlerine bilinçli veya bilinçsiz olarak iletmek istedikleri duygu ve düşüncelerini aktardıkları bir süreçtir. Bu sürecin başarısı, bireyin yaşamındaki mutluluğun temelini oluşturur. Başarılı bir iletişimin bazı temel koşulları vardır:
1. Karşımızdaki kişiye saygı duymak: Onun varlığını kabul etmek, önemli ve değerli olduğunu hissettirmek, olduğu gibi benimsemek anlamını taşır.
2. Gerçekçi ve doğal davranmak: Abartıdan uzak, rol yapmadan, olduğu gibi davranmaktır.
3. İletişimin belki de en önemli öğesi; empati: Empati, bir anlamda, dış dünyayı karşımızdaki kişinin penceresinden görmeye çalışmaktır. Kurulan bu duygu ortaklığı, iletişimi güçlü kılar.
4. İletişim sürecini planlama: İletişim sadece konuşma değildir. Aynı zamanda;
* Ne söyleyeceğimizi bilmek
* Bunu ne zaman söylemenin daha uygun olacağına karar vermek
* Nerede söylemenin doğru olduğuna karar vermek
* En iyi nasıl söyleneceği hususunda fikir yürütmek
* Olayları basite indirgeyerek sunabilmek
* Akıcı bir dille ve karşınızdaki kimseyle göz teması kurarak konuşabilmek
* Dikkati yoğunlaştırabilmek ve karşımızdaki kişinin verilen mesajı anlayıp anlayamadığını kontrol edebilmektir.
5. Karşı tarafı kabul etme: Başkalarını oldukları gibi kabul etmek, ilişkileri kuvvetlendirmenin önemli bir yoludur. Karşımızdaki kişiye gerekli anlayışı gösterip hoşgörülü bir ortam sağlarsak, onun kendini güven içinde hissedip, kendi özüne uygun davranışlar içine girmesine fırsat veririz. Böyle bir ilişkide karşımızdaki kişi olumlu yönde değişebilir, sorunları çözmeyi öğrenebilir, ruh sağlığı iyileşebilir, daha üretici olabilir.
iletişimde kişiyi etkili kılan, insanlarla yapıcı konuşmayı başarabilmektir. Usta psikologlar, başarılarının temel nedeninin, kişiyi konuşmaya başlatmak ve onu dinleyerek "yolundan çekilmek" olduğunu söylerler.
DERLEYEN...EMRE ŞEN (KESFETKENDİNİ EDİTÖRÜ)
İletişim:[email protected]