:: BAŞARILI İLETİŞİMİN KURALLARI

:: BAŞARILI İLETİŞİMİN KURALLARI

1.   Prezantabl olmak,
a.  Giyim/Model,
b.  Renk seçimi,
c.  Bakımlı olmak    (saç, makyaj vs.),
2.  Konuşma dilini iyi kullanmak,
a.  Etkili ses tonu,
b.  Etkili konuşma,
3.  Beden dilini iyi kullanmak,
a.  Bakışlar,
b.  Mimikler, jestler,
c.  El, kol hareketleri,
d.  Beden hareketleri,
4.  Bilgili olmak,
5.  Psikolojik olarak hazır olmak,
6.   Psikolojik gözlem,
7.  Pozitif enerji dolu olmak,
8.  Dinlemek,
9.  Coşkulu olmak,
10.  Marjinal olmak,
11.  Zamanlama,
12.  Ortam.
Başarılı bir iletişim için yukarıdaki on iki madde konusunda eğitimli ve    deneyimli olmak şarttır.
1.   İletişimin, insanların birbirlerini  gördükleri  andan itibaren başladığını düşünürsek prezantabl olmanın ne kadar önemli olduğunu asla unutmamamız gerekir.
İletişimin başladığı ilk görünüşteki etki, insanın yapısal özelliği nedeniyle güzel, gizem, farklılık zaafından kaynaklamaktadır. Bu zaaflar prezantabl olma bilinci oluşturmalıdır.
Prezantabl görünüş, insanın görünüş özellikleri karşısındakinin duygu dünyasına hitap eder. Prezantabl görüntü beğeni ve hayranlık duyguları oluşturur, dikkat çeker ilk görüşte ciddiye alınmanızı sağlar ve daha başlangıçta kabul edilirsiniz.
Prezantabl olmak için image maker / giyim kuşam, renkler çok önemlidir.
İnsanlar genel olarak hayranlıklarını saklamaya çalışsalar da başarılı bir iletişimci bunu fark eder ve karşısındakinin bu zaaflarım kullanır.
2.  İnsanın dışına yansıyan en gizemli tarafı ses rengidir, ses renginizle insanlarda değişik duygulara neden olursunuz, ses renginizle insanların en hassas duygularına hitap edersiniz, ses renginiz onları  oldukları yerden çok uzaklara götürür.
Çok beğendiğiniz bir şarkıyı, bir şiiri  dinlediğinizde nasıl hüzünlü bir mutluluk duyarsınız. Onun gibi bir şey.
Etkili ses tonu ve başarılı konuşma dili karşınızdakinin sizi dinlemesini sağlar.
3.   Başarılı beden dili kullanımı söylediklerinizi doğrular.
Başarılı beden dili söylediklerinize güç katar.
4.   Bilgi  sizin konunuzda otorite olduğunuz anlamın gelir.
Sunduğunuz ürün, fikir, hizmet ne olursa olsun hem işinize hem size güven duyulmasını sağlarsınız.
5.  Başarılı bir iletişim için konuşma ve beden dilini olumlu etkileyen kriterlerin başında gelen psikolojik açıdan hazır olmak çok önemlidir. Kendinize olan özgüven sizi psikolojik açıdan olumlu hazırlar, en iyisini yapacağınıza inanmalı ve yaptıklarınızdan keyif alacağınızın bilincinde olmalısınız.Yapacaklarınız, tek cümle ile tanımlamalısınız:
"Ben yaparım."
6.  Başarılı bir iletişim için karşınızdakinin sizinle iletişime hazır olup olmadığını psikolojik gözlemle anlamanız gerekir, Psikolojik gözlem sonucu kişinin içinde bulunduğu duruma göre konuşma dilinizi ayarlamalı ve ona göre iletişimi sürdürmek, ya da bir başka zamana ertelemelisiniz, yoksa başarısız bir iletişim yapmış olursunuz.
Satmayı   plânladığınız  ürün,  fikir,  hizmet  konusunda karşınızdakine özgür olduğu duygusu hissettirmelisiniz.
7.  İletişimin başarısı için konuşma ve beden dilinize pozitif enerjinizi  katmalısınız, yapmak  istediğinizi  önce kendiniz hissetmelisiniz, ve bu duygunuzu karşınızdakine hissettirmelisiniz. Gözler, jestler, mimikler, ses tonu, eller gibi konuşma ve beden dili davranışlarınızla içinizdeki pozitif enerjinizi karşınızdakine yansıtmalısınız.
8.  Siz konuşmaya başlamadan önce ya da sonra karşınızdakinin konuşmasına fırsat verin, hatta açış sorulan ile  konuşmasını  sağlayın,  görüşlerini  anlatması  onu  rahatlatacaktır  ve  o konuşurken  büyük bir dikkatle  onu dinleyin, dinlemek etkili konuşmak kadar önemlidir. İnsanlar dikkatle dinlendiklerini fark ettikleri zaman kendilerine ve görüşlerine değer verildiği kanısına varırlar.
9.  Anlatmak istediklerinizi coşkulu bir şekilde iletmeye çalışırsanız sizin coşku dolu davranışınız olumlu karşılanır. Coşkulu olmak işinizin ne kadar önemli olduğu yargısı uyandırır.
10.  Marjinal / sıra dışı olun, sıradan insanlardan bir farkınız olmalı, her gün bir hayli insanlarla muhatap olan insan, karşısında kişisel ve çalışma kalitesi ile sıra dışı birini görmek istemektedir, sıradan insanlardan artık bıkmıştır, marjinal tavrınız olumlu ve unutulmaz düşüncelere neden olacak, hatta özenilecek, hafızalarda kalacaksınız.
11.  Zaman yönetimi ile hem kendi, hem de karşınızdakinin zamanına saygılı olmanız gerekir. Zamanlama kabul edilmeniz açısından önemlidir, size zaman ayrıldığında, başkasının zamanını aldığınızı unutmayın ve zamanı karşınızdakine bırakırken kendi zamanınıza da özen gösterin.
12. Her şeyin uygun bir ortamı olduğu kuralını sakın unutmayın.
Başarılı bir iletişim esnasında dikkat edilmesi gereken, anlatmaya çalıştığınız konu hakkındaki duygularınızın işaretleri olan beden hareketlerinizin gerçekten karşı tarafa iletmek istediklerinizin olup olmadığıdır. Hareketlerinizin ifade ettikleri ile anlatmak istediklerinizin anlamının birbiri ile örtüşmesi şarttır. Yoksa hareketlerinizin anlamsız davranışlar olarak algılanması iletişimi iletişim olmaktan çıkarır.
İletişimde anlatmaya çalıştığınız konu her ne olursa olsun onu hissetmeli ve hissettirmelisiniz.
DERLEYEN...EDİTÖR
İletişim:[email protected]

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık