Bayramda Dikkat - Ramazan Bayramı - Sağlık

Bayramda Dikkat - Ramazan Bayramı - Sağlık


Bayramda Dikkat

Sıcacık pideler, tulum peyniri, zeytin, bal ve reçeller tükettiğiniz güzel ramazan sofralarından sonra bayramda önünüze gelecek tatlıların hayalini kuruyorsanız, bayram sonrasında işiniz daha zor olabilir. Geleneksel olarak bayram kahvaltısıyla başlayan ve süregelen bu günlerde, tüm aile birlikte olduğu için sofralar her zamankinden çok daha çeşitli yiyeceklerle doludur. Nenelerin börekleri, el yapımı tatlıları ve özel pişen yemekleri geri çevirmek, bazen büyüklere saygısızlık gibi de düşünmekte veya bu mazeretin arkasına sığınılarak aşırı yemek tüketilebilmektedir.(yemek, sağlık, hızlı okuma, koçluk, kişisel gelişim, şeker, ramazan bayramı, bireysel gelişim, kişisel gelişim eğitimleri, yaşam koçluğu, nlp ingilizce)

Bu bayramın en büyük özelliği, bayramlaşmaya gelen dostların önüne getirilen tatlılar, çikolatalar ve şekerlerdir. İnsan metabolizması karmaşıktır ve her saniye bu sistem aynı düzeni almak ister. Vücudun ihtiyacı olan her şeyi bayram günü olsa da dengeli yemek gerekir. Bu nedenle günlük ihtiyaç duyulan enerji, besin öğeleri, vitamin ve mineraller, yeterli ve dengeli bir şekilde alınmalıdır. Tabii ki 'Geleneksel yemeklerden yemeyin, hiç şekerli besin yemeyin mesajı bayramda doğru değil ama yaşamın her devresinde olduğu gibi, yine önemli olan "neyi, ne kadar, nasıl ve ne zaman" tükettiğinizdir. (yemek, sağlık, hızlı okuma, koçluk, kişisel gelişim, şeker, ramazan bayramı, bireysel gelişim, kişisel gelişim eğitimleri, yaşam koçluğu, nlp ingilizce)

Ramazan Bayramı, aslında en çok çocukların büyük heyecanla bekledikleri bir bayramdır. Yeni kıyafetler, bayram sabahı büyüklerin elini öptükten sonra heyecanla beklenen cep harçlıkları ve tabii ki komşu kapılarını gezerek şeker toplamak. Bu durum onlar için eğlenceli bir oyundur gerçekte ama bir yandan da tehlike çanlarının çalıp da, sesinin duyulmadığı bir dönem! (yemek, sağlık, hızlı okuma, koçluk, kişisel gelişim, şeker, ramazan bayramı, bireysel gelişim, kişisel gelişim eğitimleri, yaşam koçluğu, nlp ingilizce)

Çocukların beslenmesi yetişkin beslenmesinden daha özen gösterilmesi gereken bir konudur. Özellikle büyüme ve gelişme döneminde, ağız ve diş sağlığı, beslenme alışkanlıklarından etkilenir. Aşırı şeker ve şekerli besinler tüketilmesi, çocukların dişleri açısından sakıncalıdır. Bu durum mide ve bağırsak hassasiyetine de neden olur. Devamlı şeker ve şekerli ürünlerin tüketilmesi, çocukların açlık duygusuna engel olarak, ana öğünlerin ve aralarda olması gereken sağlıklı atıştırmaların geri çevrilmesine yol açar. Çocukların yalnızca şeker ve çikolata yerine, sütlü tatlı ve meyve yemeleri sağlanabilirse, daha doğru bir yolda bulunmuş olunur. Bunun için bayramdan önce çocuğunuz ile oturup konuşun ve ona şekerli gıda yemesinin fazlasının zararlı olabildiğini anlatın. Sınırlı sayıda çikolata ve şekere izin verebileceğinizi söyleyin. Tamamen yasaklamayın. Çünkü bu durum, çocuğunuzun gizli gizli şeker veya çikolata tüketmesine sebep olabilir. (yemek, sağlık, hızlı okuma, koçluk, kişisel gelişim, şeker, ramazan bayramı, bireysel gelişim, kişisel gelişim eğitimleri, yaşam koçluğu, nlp ingilizce)

Ramazan Bayramı sadece çocukların değil, nene ve babaların de hasretle beklediği bir bayramdır. Tüm sevdiği çocuk ve torunlarını aynı yerde görmek fırsatı, büyüklerimiz için sanırım en büyük ödüldür. Ancak onların yaşamdaki en önemli isteği ve mutluluğu, sevdiklerini mutlu görmek ve onlara bir şeyler pişirip yedirmektir aynı zamanda. İşte burada her iki tarafın dikkatli olması gerekiyor. (yemek, sağlık, hızlı okuma, koçluk, kişisel gelişim, şeker, ramazan bayramı, bireysel gelişim, kişisel gelişim eğitimleri, yaşam koçluğu, nlp ingilizce)

Büyüklere öneriler

Sevgili büyükler, bayram için çok özel, yağlı, hamurlu besinler hazırlama düşüncesini tekrar gözden geçirin. Çok fazla özel yemek hazırlamak hem sizin için büyük bir bedensel yorgunluk ve hastalık, hem de sevdiklerinizin beslenmesi için bir risk durumuna gelebilir. Birlikte yapılan muhabbetlerin keyfini çıkarmaya çalışın. Sadece bedensel açlığınızı giderecek kadar yiyin, disiplininizi yitirmeyin. Bayram sofralarında geçirilen zamanın uzun olması, yenilen yemek adedini de artırabilir, dikkat edin. Başlangıç yemeklerinde hafif salata ve zeytinyağlılar olmasına dikkat edin ve bol su için. Bayramı sadece yemek yeme fiili olarak değil, sevdiklerinizi görmek, onları dinlemek ve sevginizi belirtmek için bir imkan olarak değerlendirin. (yemek, sağlık, hızlı okuma, koçluk, kişisel gelişim, şeker, ramazan bayramı, bireysel gelişim, kişisel gelişim eğitimleri, yaşam koçluğu, nlp ingilizce)

Bayram önerileri

Aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar veya meyve tatlısı yapın. Sütlaç, kazandibi, ayva tatlısı, elma tatlısı, armut tatlısı, kabak tatlısı, kuru kayısı, kuru incir dolması iyi seçimlerdir. Ana yemeklerinizi yaparken, fırınlama, buğulama, haşlama yöntemlerini kullanın, hayvani yağlardan ve yağlı etlerden tercih etmeyin kızartma yöntemini tercih etmeyin. Günde ortalama iki litre sıvı tüketimini unutmayın. Bayram ziyaretlerinde yakın aralar için araç kullanmak yerine yürüyerek gitmeyi tercih edin. Şeker ve kalp hastaları dikkat Tansiyon, şeker hastalığı veya kalp damar hastalığı olanlar, Ramazan Bayramı'nda yediklerine daha da çok özen göstermeleri gerektiğini lütfen unutmasınlar. (yemek, sağlık, hızlı okuma, koçluk, kişisel gelişim, şeker, ramazan bayramı, bireysel gelişim, kişisel gelişim eğitimleri, yaşam koçluğu, nlp ingilizce)

Özellikle tereyağı, katı margarin veya hayvansal yağlar kullanılmış besinlerden uzak durmaları ve yedikleri et cinsine dikkat etmeleri önemli. Şeker hastası olanlar, meyveli tatlıları tatlandırıcı ile yapabilirler veya diyet pudingler kullanabilirler.


Derleyen:

Yusuf BAL


(yemek, beslenme, tatlı, sağlık, ramazan, hızlı okuma, gelenek, kolestrol, koçluk, kişisel gelişim, şeker, ramazan bayramı, bireysel gelişim, şerbet, yemekler, dengeli beslenme, kişisel gelişim eğitimleri, ev yemekleri, mutfak, yaşam koçluğu, nlp ingilizce)

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık