Beyin ve Hafıza(Çağrışım Kurma Tekniği)

Beyin ve Hafıza(Çağrışım Kurma Tekniği)

Bilgi: İnsan vücudundaki kan damar sisteminin uzunluğu ortalama 96.600 km'dir.
Dosya ismi: Hafızamıza kaydederken kullanacağımız dosya ismi kan olsun. Artık kan sözcüğünü her duyduğunuzda hafızanız hemen kan dosyasım açacaktır. Gelin isterseniz kan dosyasını hatırlamak için birlikte bir senaryo oluşturalım.
Senaryo: Bileğinizi açın. Tam nabzınızın ölçüldüğü yere bakın, kan damarlarınızı göreceksiniz. Oraya kaleminizle 96.600 yazdığınızı hayal edin. (Tabii sadece hayal etmenizi öneriyoruz, yazmanızı değil!..) Önce 9 sayısını, yanına onun ters dönmüş halini, yani 6'yi yazın, sonra bir nokta yanına 600. Bu şekilde hafızanıza çok daha rahat kayıt yaparsınız. Fakat o da ne? Bir bakıyorsunuz kalemle yazdığınız 96.600 yerlerinden kan sızmaya başlıyor. Sonra evde yara bandı olmadığı için 96.600 km uzaktaki bir eczaneye koşuyorsunuz. Eminim ki zihninizde bile bu kadar koştuktan sonra kan ve damar sisteminin uzunluğu olan 96.600 km olduğunu hiç unutmayacaksınız. (Senaryonun mantıklı olmasına gerek olmadığım hatırlayın.)
Eğer yukarıdaki gibi bir senaryo ile bilgileri filmleşti-rir ve bunu beyninize tıpkı bilgisayarlarda olduğu gibi bir dosya adıyla kaydederseniz, artık kanla ilgili bir şey duyduğunuzda ilk aklınıza yukarıdaki senaryo gelecektir.
Blok inşa etme metodu
Şimdi sizden aşağıdaki sayıları hatırlamanızı isteyeceğiz. Bu sayıları 10 saniye içinde okuyun, sonra hatırladıklarınızı bir kâğıda yazın. İçinizden bu kadar sayıyı 10 saniyede nasıl ezberleyeceğim diye geçirmiş olabilirsiniz. Ama biraz dikkat ederseniz, çok kolay olduğunu göreceksiniz.
147101316192225
Eğer dikkatli bakarsanız, her sayının bir öncekinden 3 sayı daha fazla olduğunu göreceksiniz. O zaman ilk sayıyı aklınızda tutup diğerlerine 3 'er sayı ekleyerek hafızadan söyleyebilirsiniz.
Tarih blokları metodu
Tarih, coğrafya, milli güvenlik gibi birçok derste tarihleri aklımızda tutmamız gerekir. Aşağıdaki tarih blokları sizin tarihleri aklınızda tutmanıza yardımcı olacaktır.
18. yüzyıl: 1700 (18.Yüzyıl) İlk iki rakamı her zaman 17 olan bu asırda Fransız İhtilali oldu.
19.  yüzyıl: 1800 (19. Yüzyıl) İlk iki rakamı her zaman 18 olan bu asırda Charles Darwin hiçbir sağlam temele dayanmayan Evrim Teorisini ortaya attı.
20.  yüzyıl: 1900 (20. Yüzyıl) İlk iki rakamı 19 olan bu asırda iki büyük dünya savaşı yaşandı ve milyonlarca insan öldü.
Varsayalım ki hafızamızda tutmamız gereken tarih atom bombasmın atıldığı 1945 tarihi olsun. Bunu hatırlamak için öncelikle 1900 yılı üzerinde biraz düşünelim. Bildiğiniz gibi 1900'lü yıllar insanlık tarihine iki büyük dünya savaşıyla geçmiştir. Dolayısıyla savaşlarla bomba arasında bir bağlantı kurup, savaşların yüzyılı olan 1900'lü yıllarda atom bombasının atıldığını hatırlamalısınız. Atom bombası denilince ilk aklınıza bu bombanın 1900'lü yıllarda yani savaş yüzyılında atıldığı gelecek. 45 rakamı ise annenizin yaşı olduğu için, onu kolaylıkla hatırlayabileceksiniz, (şayet anneniz 45 yaşında değilse siz de kendinize 45 rakamını çağrıştıracak başka bir olay bulabilirsiniz)
Beyninizi dinlendirin
En ideal öğrenme süresi yirmi dakika ile altmış dakika arasında olmalıdır. Altmış dakika çalıştıktan sonra verilen bir ara, beynin dinlenmesini, öğrenilen bilgilerin düzene konmasını sağlar.
Bazı öğrenciler zaman kazanmak için hiç ara vermeden saatlerce çalışmalarım sürdürürler. Bu hatalı bir davranıştır. Önemli olan okumak değil, okuduklarınızı hatırlayabilmektir. Çalışırken amacınız, okuduklarınızı bir süre sonra hatırlamak olmalıdır. Beyninizin ihtiyacı olan sadece beş on dakika dinlenme molasıdır. Bu molayı mutlaka vermelisiniz. Aksi takdirde okurken hâlâ yorulmadığınızı ve anlamanızın devam ettiğini düşünseniz bile bir süre sonra okuduklarınızı hatırlayamayabilirsiniz.
Çalışmalarınıza ara verirken yaptığınız işin dışında farklı bir iş yapabilirsiniz. Şimdi çalışmanızı beş on dakikalığına bırakın da beyniniz biraz dinlensin. Bu süre zarfında:
Bahçeye çıkıp dolaşarak temiz hava alabilirsiniz.
Bahçeniz yoksa bulunduğunuz odayı havalandırabi-lirsiniz.
Bilgisayarınızdan ya da radyodan müzik dinleyebilirsiniz.
Şarkı söyleyebilirsiniz.
Beş on dakika egzersiz yapabilirsiniz, bunu önemle tavsiye ediyoruz. Bu şekilde hem bedeniniz dinçleşir, hem dikkatiniz artar. Aynı zamanda bilgisayar karşısında oturuyorsanız bel sağlığınız için de otuz, otuz beş dakikada bir kalkmanız gerekmektedir.
Ara verip gazetelere göz atabilir, balkona çıkıp biraz ufka bakabilirsiniz...
Hafızaya aldığınız kelimeleri tekrarlama süreleri
Sistematik şekilde hafızaya aldığınız konulan öğrenme ve tekrarlama süreleri son derece önemlidir. En ideal tekrarlama ise şu periyodlarda olmalıdır: öğrendiğiniz bilgiyi on dakika, bir gün, bir hafta, bir ay, bir yıl gibi aralıklarla tekrarlayın, bir yıldan sonraki zamanlarda ise gerektiğinde tekrarlayabilirsiniz. Bu bilgileri tekrarlamaya ayıracağınız zaman en fazla 5-10 dakika olmalıdır. Yani bir göz atacak kadar... Öğrendiğiniz bilgilere, bu sürelerde tekrar göz gezdirirseniz bu konular, bir ömür boyu aklınızda kalacaktır.
Kelimelerle kafiyeler kurun
Tüm dünyada, eğitim sistemlerinde genellikle okul öncesi eğitim ile birinci ve ikinci sınıfların derslerinde kafiye kullanılır. Eğer tüm dünyanın kullandığı bu metot onların işine yarıyorsa sizin de işinize yaramalı, öyle değil mi?
Gerçekten de beyin, kafiyeye özel ilgi duyar. Kelimeler arasında kafiyeli bağlantılar kurarsanız, yıllar geçse bile hafızanızdan silinmez. Nitekim çocukluğumuzdan bu yana ezberlediğimiz kafiyeli tekerlemeler, metinler, şiirler yıllar geçse de aklımızda kalır.
Saat dokuzu beş geçe / Atam Dolmabahçe'de / Gözlerini kapamış / Bütün dünya ağlamış
Mustafa Kemal Atatürk'ün saat dokuzu beş geçe hayata gözlerini yumduğunu yediden yetmişe hatırlamayan var mıdır sizce?
DERLEYEN...EMRE ŞEN  (KESFETKENDİNİ EDİTÖRÜ)
İletişim:[email protected]

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık